Hlavní obsah
Umění a zábava

Čekají nás dvě hrané Sněhurky. Jedna bude „woke“, druhá by volila Trumpa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: 455992 / Pixabay.com / Free for use

Studio Disney chystá novou, hranou adaptaci populární pohádky Sněhurka. Tu provází kontroverze již od samotného počátku uvedení. V zákoutí se jí však rýsuje konkurence. Čeká nás souboj ideologií.

Článek

Když v roce 2022 studio Disney oznámilo novou verzi populární dětské pohádky Sněhurka, spoustu lidí se radovalo. Jak ale postupně začaly vyplouvat na povrch informace o zpracování, fanoušci se začali bouřit, což vyústilo k odložení data vydání z důvodu obav o finanční výsledek.

Co se vlastně stalo?

První kontroverze přišla již s výběrem hlavní herečky Rachel Zegler. Fanoušci kritizují, že Sněhurka, která by měla mít, dle bratří Grimmů „pleť bílou jako sníh, rty rudé jako krev a vlasy černé jako eben,“ může být těžko reprezentována latinskoamerickou herečkou. Po královně Kleopatře, kterou ztvárnila černošská herečka, Malé mořské víle, která byla také obsazena herečkou černé pleti, se tak jedná o další z mnoha přeobsazovaných a kritizovaných, klasických postav. A i když většinou tyto snahy nedopadly dobře a čelí značné kritice a propadu v tržbách, studio Disney stále ukazuje, že to myslí vážně a boření klasických, zažitých příběhů, kultur a pořádku je na denním tématu.

Woke Sněhurka

Problém však není jen s výběrem herečky, ale i s jejím promováním nové verze Sněhurky. Rachel Zegler na sebe prakticky ihned upoutala obrovskou pozornost za její projevy směrem k originálnímu zpracování. Zegler totiž v interview pro Entertainment Weekly prohlásila, že originální pohádku viděla jen jednou a děsila ji, ve smyslu zpracování postavení žen. Prince označila za šmíráka a Sněhurku za domácí puťku. V jiném interview nastínila příběh, který nové zpracování přinese. Sněhurka nebude zachráněna princem, hlavní mužská role nebude vůbec princ a spíše sloužit jako sidekick mužská postava. Navíc v citovaném videu prohlásila, že se všechny jeho scény mohou vystřihnout. Toliko k nastínění důležitosti postavy prince.

Sněhurka nebude toužit po pravé lásce, protože dle Zegler už není rok 1937, místo toho Sněhurka bude toužit po tom, stát se nezávislou a silnou vůdkyní. Poslední tečkou byla informace o trpaslících. Z nějakého důvodu je nevhodné obsazovat do role trpaslíků lidi trpící nanismem, proto nám bude představeno sedmero diverzních společníků. Mezi nimi najdeme jednoho liliputa, ale jinak muže a ženu všech možných diverzních skupin.

Proti tomuto rozhodnutí se například ohradil herec a wrestler Dylan Postl, který trpí nanismem. Ve svém interview s Piersem Morganem se tvrdě ohradil nad ideologií, která bez něj, o něm rozhodla, že je špatné jej obsazovat do trpasličích rolí. A sám Dylan prohlásil, že ne každý herec s nanismem má to štěstí jako Peter Dinklage - Tyrion, Hra o Trůny - a že spousta herců na podobné role čeká jako na smilování.

Všechny výše zmiňované situace způsobily velkou nevoli ze strany fanoušku ještě před vydáním samotného filmu. Původní vydání z březena 2024 bylo odloženo na rok 2025 a herečka Zegler udělala doslova otočku o 180 stupňů, když ve svých nedávných interview chválila původní kreslené zpracování z roku 1937, jako milovanou pohádku, která si získala srdce diváků. Nově se také objevila Zegler jako Sněhurka po boku CGI vygenerovaných, „klasických“ trpaslíků. Je tedy možné, že odložení o rok znamená masivní přetáčky celého filmu a kdo ví, v jaké finální podobě jej vlastně uvidíme.

Sněhurka od Daily Wire

Ve světle těchto událostí zvedla pomyslnou rukavici v ringu i platforma Daily Wire, nechvalně proslulého, konzervativního právníka, komentátora a autora Bena Shapira. Shapiro spolu s dalšími založil platformu Daily Wire jako alternativu k dnešním mainstreamovým médiím. Na Daily Wire tak naleznete mediální obsah pro konzervativně zaměřené lidi. Od politických komentářů, k zábavě, přes vzdělání a podcasty, platforma nabízí také nově dokumenty a filmy vlastní produkce.

A mezi ně se bude řadit i jejich adaptace Sněhurky, která by měla dorazit již teď v roce 2024. Ještě není jisté, zda i toto zpracování půjde do kin, z historie je však více pravděpodobné, že ji zhlédnout bude možné pouze na jejich streamovací platformě Daily Wire+.

Na co se v rámci tohoto zpracování můžeme těšit? Dle Brett Cooper, herečky, která Sněhurku ztvární, můžeme očekávat klasický příběh o lásce, princi a zlé čarodějnici. To vše doslova vytvořeno jako posměšek verze od Disney.

O zpracování toho více nevíme, venku je zatím jeden teaser trailer.

Disney vs. Daily Wire

Nebo také woke vs. tradiční. Čeká nás zajímavý souboj dvou různých zpracování. Jeden příběh, dvě politické ideologie. Na jedné straně obrovské peníze, zkušenosti, megalomanství, ale velká nelibost ze strany fanoušků. Na straně druhé nezkušenost, menší produkce, za to nadšení pro starou dobrou klasiku.

Kdo zvítězí se dozvíme až po vydání obou příběhů, já bych ale hrozně přál, aby se Disney spálilo a probralo se z té aktivistické letargie. První náznaky jsme dostaly už od Boba Igera, generálního ředitele Disney, který prohlásil, že se filmy od Disney poslední dobou zabývaly až moc sdělováním nějaké zprávy. Místo toho, by se autoři měli raději zaměřovat na kvalitní vyprávění příběhů. Stalo se tak poté, co několik jejich projektů finančně propadlo.

Já jako rodič, který ve výsledku rozhoduje, zda nějaké platformě za své dítě pošlu peníze nebo ne, určitě nechci, aby mé dítě sledovalo pohádku, kde princ, který se žene za svou láskou je úchylný stalker, kde emancipace, vůdcovství a moc je jedinou hnací silou hlavní hrdinky a kde pohádku o sedmi trpaslících, které moc dobře zná, hraje nakonec sedmero diverzních bytostí. A když se podíváme na klesající finanční výsledky a vrůstající dluhy Disney, očividně nejsem sám.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz