Hlavní obsah
Sport

Češi zvládli primárku proti Finsku. Chci se ale pozastavit nad herním projevem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: John Johnston / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution 2.0

Ilustrativní obrázek

Češi porazili Finsko 1:0 na samostatné nájezdy. Mistrovství světa v ledním hokeji začalo a český národ se opět sjednotil. Co mě však zaráží je projev českého národního týmu.

Článek

Samotnému zápasu předcházel velmi krásný ceremoniál. Zpěvačka Lenny zazpívala svůj hit, krásné vystoupení doprovázel ohňostroj a velmi mile mě potěšila zpráva od prezidenta Petra Pavla. Je vidět, že v Česku je hokej doma. Fantastická atmosféra to všechno jen podtrhovala a fanoušci hnali český tým k vítězství. Hlasité chorály, bubny, perfektní skandování. Takhle to má vypadat a já jsem rád, že se Mistrovství světa opět vrátilo k nám.

Tragické Euro Hockey Tour

Po neúspěšném turnaji Betano Hockey Games v rámci Evropských hokejových her, je český tým pod velkým tlakem. Kritika se zaměřovala na herní projev celého týmu. Neschopnost vstřelit gól. Nevyužité přesilovky a celkově na hektickou hru.

Závěrečná tiskovka před začátkem mistrovství se nesla v depresivním duchu, vyčerpaný trenér Rulík tiše předčítal jména a všichni čekali, co se bude dál dít. Bude to další debakl na domácím mistrovství?

Perfektní start a zapomenuté prohry

Média, fanoušci, moderátoři. Všichni byli zvědaví, jak se bude český tým prezentovat. Přenese si těžkosti z turnaje Betano Hockey Games na Mistrovství Světa? Nebo zapomene na tragické prohry a začne jako nový tým?

To byly otázky, které si kladl celý národ. Jakub Voráček, který hostuje jako moderátor ČT Sport, poukazoval na fakt, že je třeba zapomenout na ony prohry. Nový turnaj, čistý štít, v Praze nastoupí úplně nový tým. A stalo se tak, jeho slova se potvrdila.

Nechci přepisovat to, jakým způsobem se hrál hokej. Kdo nahrával, kdo střílel. Vlastně je mi i jedno, jestli jsme vyhráli. Kdybychom na nájezdy prohráli, píšu naprosto stejný článek. Ve svém článku se chci pozastavit nad herním projevem. To, jakým způsobem jsme hráli, bez ohledu na výsledek, nám řekne spoustu o dalším vývoji turnaje.

V Praze opravdu nastoupil naprosto jiný tým, ačkoliv jména oproti turnaji EHT zůstala téměř totožná. Na sestřih z utkání se můžete podívat níže:

Co se mi líbilo, tak byla rychlost. Tempo, jaké český tým nasadil, bylo vražedné. Vydrželi to cca 50 minut a já si připadal jako bych se díval na zápas NHL. Pryč jsou doby, kdy komentátoři omlouvali pomalé hráče skrze dlouhou sezónu. Pryč jsou doby, kdy jsme brali na turnaje hráče, kteří hrají hodně technicky, ale neumí kopnout do vrtulí. Moderní hokej je nejen taktický, ale také rychlý. Několik posledních let jsme prohrávali zápasy kvůli rychlosti. Kari Jalonen, předchozí trenér české hokejové reprezentace, byl kritizován za defenzivní hru. Radim Rulík byl povolán jako hlavní trenér, aby přinesl do reprezentace útok, svižnost a rychlost. A také se stalo. Byla opravdu krása sledovat, s jakým nasazením Češi bojovali.

Posledních deset minut zápasu bylo vidět, že síly došly a hrát v takovém tempu 60 minut je skoro až nemožné. To byla voda na mlýn trpělivým Finům, kteří jakoby přesně na tento moment čekali a začali český tým tlačit. Tento tlak však neutralizoval perfektní Lukáš Dostál, který chytal v bráně fantasticky. Jakoby fanoušci v O2 Aréně vycítili tyto trable a skandováním a hlasitým podporováním znovu hnali český tým. A poslední minuty byly opravdu infarktové.

Líbil se mi ten agresivní a útočný styl. Na Finy jsme opravdu vlítli, vždyť střely na branku po první třetině byly 10:1 ve prospěch českého týmu. Pryč jsou doby, kdy jsme vyčkávali a spíše reagovali na hru soupeře a zakládali protiútoky. Český tým diktoval tempo, diktoval styl hry a přesně s touto mentalitou se vítězí. Jen doufám, že opravdu hráčům nedojdou síly a budou schopni v takovém tempu hrát všechny zápasy.

Herní projev byl prostě hezký, dalo se na to koukat, a to se počítá. Pamatuju si, že jedna z kritik Kariho Jalonena byla, že nejen, že hraje defenzivní styl hokeje, ale ještě je to hnusný hokej plný nesmyslného nahazování a ztrát puků. Hokej Radima Rulíka lahodí očím a člověk má z tohoto útočného projevu pocit, že tam hráči vypustili duši. A takhle to má na mezinárodní úrovni vypadat.

Trochu bych chtěl zkritizovat Radka Gudase. Ačkoliv je jeho role bijec. Opravdu defensivní obránce, který udělá prostor před brankovištěm, důrazně zastaví tlak soupeře a popřípadě i narazí nějaké to žebro a způsobí lehký otřes mozku. Avšak nechat se vyloučit za stavu 0:0, 50 vteřin před koncem, to je prostě hloupost. Velmi disciplinovaný český tým tak mohl pohořet kvůli někomu, kdo v NHL sbírá trestné minuty jako pokémony. Jen štěstím jsme nedostali gól kvůli tomuto oslabení a doufám, že si to s ním trenér vyříká.

Jinak to byl perfektní zápas, krásná podívaná i bez ohledu na výsledek. Jen tak dál. ČEŠI DO TOHO!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz