Hlavní obsah
Sport

Česko má další medaili v ledním hokeji! Po senzační porážce Kanady budeme hrát o zlato

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: RichLegg / Getty Images / Royality - free

Ilustrační obrázek

Český výběr v ženském ledním hokeji do 18 let senzačně porazil Kanadu a zahraje si dnes o zlatou medaili! Naše ženská juniorka se o zlato utká s výběrem USA. I tak nejhůře tak bereme stříbrnou medaili!

Článek

Naše holky již ve čtvrtfinále vyhrály nad favoritkami ze Švédska. Senzační výsledek 4:2 prolomil dlouholeté čekání na semifinále. Jakoby prokletím jsme poslední roky vždy došli až do čtvrtfinále, kde jsme ale nedokázali porazit přiděleného oponenta. Švédsku jsme tak oplatili prohru z minulého roku, kde jsme se právě před nimi poklonili ve čtvrtfinále porážkou 2:1

Strašidelná Kanada

Přiznám se, že jsem o tento zápas nejevil vůbec zájem. Náš zápas se Švédskem jsem viděl, ale bylo mi jasné, že Kanadu neporazíme. Vždyť ve skupině jsme s nimi prohráli 1:8. S Kanadou jsme neměli skoro žádné zkušenosti. V rámci Mistroství světa žen do 18 let jsme byli součástí B skupiny, Kanada skupiny A. Potkali jsme se tak naposledy v roce 2018, kde jsme s nimi prohráli ve čtvrtfinále 3:1.

Nyní s Českem ve skupině A jsme dostali první ochutnávku Kanady pro tento tým, holky dostaly osmičku a bylo hotovo. Čekal jsem tedy spíše, že budeme hrát o bronz. Stejně jsem si našel livestream a po očku sledoval. O pár minut později jsem byl již přilepený k obrazovce.

Cesta do finále

„Největší překvapení v historii turnaje - Češi sesadili Kanadu z trůnu historickým semifinálovým vítězstvím 4:2,“ takto kvituje naše vítězství hokejová IIHF.

Rád bych jen poukázal na to, jak jsme vyhráli. Byl to strhující a napínavý hokej. Kanada přestřílela Česko 47:12, avšak brankářka Anetu Senková předvedla neskutečný výkon a chycením několika vyložených šancí podržela český tým od začátku až do konce.

Ze začátku zápasu jsem se bál, protože Kanada na nás doslova vlítla, rychlost a síla Kanady naše holky zaskočila, na druhou stranu však perfektně bránily. Houževnatostí a vytrvalostí se však holky dostaly do stavu 2:0 pro Česko.

Nevím jestli si reálně na střídačce řekli, že chtějí tento stav ubránit, nebo Kanada kopla do vrtulí, od tohoto stavu Kanada český výběr doslova drtila, kombinace a šance byly proměněny ve dva góly. Druhý gól byl vyloženě zaviněn chybou obránkyně Paroubkové, což byl ale jen důsledek toho velkého tlaku.

Zápas pokračoval vyrovnaným tempem, což překvapilo Kanaďanky. Navíc nečekaly další inkasovaný gól! Klaudie Slavíčková využila pěkné kombinace českého týmu a skórovala dorážkou z pravé strany, posunuvší český tým do vedení.

Po tomto gólu se Kanaďanky snažily agresivně útočit, ale česká brankářka Šenková předvedla vynikající výkony a chytala všechno, co na ni přišlo.

Češky dokázaly přežít i oslabení, kdy se statečně bránily střelám a nepustily Kanaďanky, které zvyšovaly tlak. Jakmile se zápas blížil ke konci, Češky takticky hrály a několikrát výborně kombinovaly v útočném pásmu. Kanaďanky dokonce odvolaly svou brankářku, ale Anežka Čabelová využila prázdnou branku a poslala český tým do vedení 4:2.

Na sestřih zápasu se můžete podívat zde:

Ten druhý gól Česka byl paráda a já přeju českým holkám pevné nervy a sílu do nohou, historicky první české zlato pro juniorku žen je na dosah!

Zdroje dat:

Zhlédnutí zápasu

https://www.sport.cz/clanek/hokej-reprezentace-euforie-prokleti-prolomeno-nepopsatelny-pocit-raduje-se-ceska-kapitanka-5020108

https://www.iihf.com/en/events/2022/ww18

https://en.wikipedia.org/wiki/2018_IIHF_World_Women%27s_U18_Championship

https://www.iihf.com/en/events/2024/ww18/news/57624/can-cze-sf

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz