Hlavní obsah
Sport

Český lední hokej slaví medaili! Dramatické finále přineslo krásnou hru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rich Vintage / istockphoto.com / Standardní licence

Ilustrační foto

Český výběr ledního hokeje žen do osmnácti let prohrál s výběrem USA finále mistrovství světa 5:1 a odnáší si tak historicky první stříbrnou medaili. I přes prohru se jedná o obrovský úspěch.

Článek

Do zápasu přišly oba týmy s chutí. Ve čtvrtfinále bylo vidět, že švédské svěřenkyně již nemají tolik energie. Naopak kanadské hokejistky nás v semifinále očividně podcenily, protože nás porazily ve skupině 8:1. Za to americký tým byl na nás dobře připraven, nepodcenil nás a my tak mohli vidět krásný hokej na obou stranách.

Porážka se ctí

I když náš tým prohrál, rád bych se pozastavil nad tím, jak prohrál. Kdo zápas neviděl, výsledek 5:1 není tolik vypovídající jako herní projev českého týmu, ve zkratce, dalo se na to koukat.

Historicky první finále světového hokeje pro českou juniorku žen. I přes tento stresující faktor naše holky vlítly do finále a ukázaly obstojný výkon. Bruslařsky americkému výběru stačily a šance se střídaly na obou stranách. Líbily se mi taktické kombinace kolem útočného pásma, ale i fakt, že se české holky nebály napálit to od modré a předvést nebezpečné dělovky. Bohužel pro nás, americká brankářka Layla Hemp však chytala perfektně a všechny ostré střely i kombinace našeho týmu dokázala pokrýt.

Jeden faktor však rozhodl celý zápas a tím byla koncovka. Možná právě díky Layle Hemp, možná to prostě našim holkám dneska nepadalo. I když americký výběr hrál velmi nedisciplinovaně a během zápasu jsme hráli několik přesilovek (dokonce pětiminutovou a několik minut i v přečíslení 5 na 3) ani v jeden moment však naše holky nedokázaly dát gól, a to byl zásadní problém. Psychicky každé vyhrané oslabení Ameriku očividně pozvedlo nahoru, Česko naopak prohrané přesilovky stáhly dolů.

Závěr utkání, kdy holky hrály v šesti, bez brankářky, jsme USA drtili a já jen čekal kdy to tam padne. Bohužel, nestalo se. Hempová jakoby měla na těle magnety a kotouč byl z kovu, naopak gól do prázdné, 5:1 a hotovo. V jiný den, v jiný moment by všechny ty přesilovky možná způsobily, že bychom USA porazili 8:0 a šli domů jako vítězové. Dnes nám hokejoví bohové nepřáli.

Při stavu 3:1 bylo na našich hráčkách vidět velké zklamání a frustrace. Tak nějak jsem tam cítil, že nemají mentální odolnost zabojovat a snažit se to urvat zpět. Při stavu 4:1 (šest minut do konce utkání) záběr na českou střídačku ukazoval několik našich hráček jak pláče. Chápu, emočně to musí být něco neskutečně silného, co si obyčejný smrtelník nedokáže představit. Ale utkání trvá 60 minut a myslím si, že je škoda, že to mentálně nezvládly až do konce. Třeba nás mohl čekat úžasný obrat jako nedávno ve dvacítce mužů, ale ještě jednou musím smeknout před americkou brankářkou Hempovou. Podala životní výkon.

Na sestřih utkání se můžete podívat zde:

Každopádně já gratuluji moc českým holkám za parádní hokej, prohrály se ctí a historicky první placka je doma, přes počáteční slzy z prohry určitě přijde časem radost.

Zdroj:

Zhlédnutí hokeje CZE - USA, ženy U18

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz