Hlavní obsah
Lidé a společnost

Český Survivor, fraška lákající na celebrity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jeremy Bishop / Pexels.com / Free license

Kdo viděl americkou verzi Survivoru, může snadno porovnat diametrálně odlišný formát této světově známé soutěže o přežití.

Článek

Formát televizního pořadu Survivor vznikl v roce 1992 díky britské produkční společnosti Planet 24 a televiznímu producentovi Charlie Parsonsovi. V USA se americká verze s názvem Survivor poprvé objevila v roce 2000. V České republice byl v roce 2006 vysílán pořad Trosečník na TV Prima, a v letech 2017 a 2018 se na TV Nova objevil pořad s názvem Robinsonův ostrov. Od roku 2022 spolupracují TV Nova a TV Markíza na přípravě nového pořadu s názvem Survivor Česko & Slovensko.

Má to být show zaměřená především na přežití v přírodě a sledováním sociálních vztahů nejen mezi „znepřátelenými“ kmeny, ale i mezi soukmenovci. Soutěž si získala obrovskou popularitu po celém světě, účinkující se stávají celebritami a fanoušci se dělí na příznivce hrdinů a padouchů. Takto se totiž samovolně, postupným vývojem, začali dělit soutěžící, kolem čehož vznikly i celé kmeny. Jak totiž hra postupuje, začíná mezi soutěžícími silné taktizování a zde se často ukáže právě charakter každého z nich. Udělají cokoliv, aby zvítězili a jdou tzv. přes mrtvoly? Nebo si pravdou, pílí a dobrým chováním získají srdce a důvěru kolegů, aby se dostali co nejdále? Velmi dobře zavedený formát má prostě úspěch a v USA se právě připravuje již 46. sezóna

Naše česká verze se už od svého prvopočátku liší tím, že lákala na celebrity. Což došlo i do formátu rozdělení kmenu na celebrity vs. „běžní“ lidé. Od začátku však český Survivor sbírá nechvalná hodnocení. Aktuálně běží v televizi již třetí řada nejaktuálnějšího formátu Survivoru a osobně musím říct, že se jedná o nejhorší sezónu. Můj subjektivní pocit však dokládají i statistiky a třetí sezóna si připisuje nejhorší start v historii českého pořadu.

Jeden hlas z mnoha

Jako příznivec amerických Survivorů můžu říct, že mi ten český vůbec nesedl. Hned první den na ostrově dostanou ostrované deky, případně hrnec, nástroje. V americké verzi však toto není. Ostrované si musí opravdu vše vytvořit od základů, nebo o to bojovat. Prohráváte soutěže? Není křesadlo, není oheň. Američtí soutěžící tak marně zkouší rozdělat oheň třením. Pokud se to někomu povede, je za hvězdu. Pokud ne, ostrované mrznou několik dní. Prší a propadla se vám střecha? Smůla.

V porovnání s českou verzí, která je hodně „mild“, to opravdu spíš vypadá, jakoby si partička českých rodáků vyjela na kemp do exotické země. Je to škoda, divák takto přijde o jeden ze základních důvodů, proč se takový pořad dívat a těšit se na něj. Když se podívám na hodnocení, nejsem sám, komu tento přístup v rukavičkách vadí.

Celebrity odpadávají

Ačkoliv se český formát snaží mizernou diváckou sledovanost zlomit přilákáním té či oné celebrity, moc jim to nevychází. Třetí série sotva začala a jako první dobrovolně odstoupila bývalá modelka a influecerka Ornella Koktová. Z ničeho nic se její zdravotní stav zhoršil, nohy jí přestaly fungovat, upadla do bezvědomí a byla odvezena do nemocnice. Dostala antibiotika a ze soutěže odstoupila. Je trochu smutné, že v soutěži ji od samého začátku hanil i její manžel, který na sociálních sítích psal komentáře, že jeho manželka miluje jídlo a to že ho tam mít nebude ji nakonec zlomí. Což potvrdila i Koktová, která prohlásila, že jako první věc šla do fast foodu.

Jako druhá se rozhodla odejít influencerka Rachel. Ta byla po zdravotní stránce v pořádku, ale dostalo ji její psychické zdraví. Uvědomila si, že nemá dobrý vztah se svými rodiči a měla nutkání ihned odejít a ihned tuto situaci řešit.
U této celebrity se není čemu divit. Předtím totiž byla poměrně dlouhou dobu na Mallorce v jiné reality show, která je absolutní opak Survivora (Love Island). Tam naopak dostanou jídlo, kdy potřebují, a mohou jít do lednice kdykoliv se jim zachce. Každý den se mohla namalovat, osprchovat, oholit si nohy.

A pak tu máme Ivanu Jirešovou. Ta se zase rozhodla, že nepočká, až vydají díl kde záměrně prohraje duel a pro jistotu si půjde rovnou nakoupit, všichni se tak s předstihem dozvěděli, že vypadla.

Je to naschvál?

Podobné prazvláštní situace a důvody se staly i v předchozích sezónách a nemůžu si pomoci, důkaz na to samozřejmě nemám, ale přijde mi, jakoby to celé bylo předem domluvené od produkce. Přilákáme známá jména, zaplatíme jim, aby se celebrity staly tváří sezóny, necháme je tam chvilku pobíhat a následně je pošleme domů, až splní svůj účel.

V americkém Survivoru se tohle neděje. Tam tuhle soutěž někteří téměř uctívají. Bojují tam se záněty v těle, s natrženými svaly, bojují do poslední chvilky, dokud je lékař nestáhne ze soutěže pryč. Výhra v americkém Survivoru není jen o penězích, ale i prestiži, která vás vystřelí na vrchol sociálního žebříčku. Diváku je tak mnohem více po chuti sledovat odhodlanost a bojovnost lidí, kteří si této možnosti váží, než sledovat pár Čechů a rádoby celebrit, jak od začátku nedělají nic jiného, než přemýšlí, jak se dostat pryč.

Jednoduché to nemá ani moderátor Ondřej Novotný. Ten, ač se snaží každý díl dramatizovat a udělat pozdvižení, soutěžící si tam skoro až domlouvají, že odpadnou jak se jim zachce, což nakonec vyústilo ve velmi nelichotivou poznámku. Novotný označil soutěžící za sraby a odmítl komentovat poslední duel, který byl předem domluvený tak, aby Jirešová prohrála a vypadla. Novotný jako moderátor, komentátor a zakladatel organizace Oktagon, nejúspěšnější české MMA organizace, je jistě zvyklý na jiný přístup, disciplínu a bojovnost.

Očividně máme co dohánět, naše pořady nejsou neúspěšné, protože nejsou americké, nebo snad proto, že v nich nejsou dostatečně velké celebrity. Celý ten jemný formát a neochota lidí poprat se s primárním cílem takové soutěže - přežít na ostrově, z toho prostě dělá frašku. Můj nejoblíbenější soutěžící je jednoznačně Russell Hantz, který sice nikdy soutěž nevyhrál, ale vždy předvedl dokonalé intriky a manipulace. Typický padouch. Postava, která dokázala zmanipulovat všechny a všechno. Za historii českého Survivoru si nepamatuju jednoho jediného soutěžícího, o kterém by český národ básnil, že se převedl neskutečným umem.

Celé je to prostě nemastné, neslané. Ať už vinou produkce, nebo soutěžících, tato show spěje ke svému zániku a po mizerných hodnoceních a ještě horší sledovanosti neočekávám její pokračování.

Další zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Survivor_(reality_show)

https://en.wikipedia.org/wiki/Survivor_(American_TV_series)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz