Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Chlap, který neuteče od rodiny, by měl být oslavován. Protože proč prostě neutéct?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: RDNE Stock project / Pexels.com / Free license

Mnozí z vás si teď řeknou: „A co jako, chceš metál, za to, že se zodpovědně staráš o rodinu?“ Ale z biologického hlediska opravdu není mnoho důvodů, proč rodinu vůbec vytvářet.

Článek

Biologie nepřeje monogamnímu vztahu ze strany muže

Z biologického rozdílu mezi ženou a mužem je vztah pro ženu větší riziko než pro muže. A to riziko je těhotenství. Když začínají adolescentům proudit hormony v těle, kluci jsou ve stavu, že by chodili i s nafukovací pannou, holky jsou zdrženlivější a chtějí takové to „klasické, romantické chození“. Je to přirozený pud, který je zakořeněn hluboko v nich. Ženy musí být obezřetnější a lépe si vybírat své partnery, na rozdíl od mužů. Proto jsou statisticky ženy neurotičtější než muži, jak ukazují studie. A není se čemu divit, mít dítě, starat se o něj, přináší spoustu zodpovědnosti, proto musí být žena neurotičtější, neustále ve střehu, co se kde stane, kde je možné nebezpečí, které by mohlo mého potomka zabít.

Je to čistě vývojový fakt, ženy, které obezřetné nejsou, zplodí potomka, kterého zabije ať už nějaký predátor, nebo čistá náhoda. Ty tak nerozmnoží své DNA a o 100 000 let později tu máme plno neurotických žen a studie, které na to poukazují. Je to čistá biologie a hlavně, je to tak v pořádku. Pokud má žena ochránit svého potomka, musí být neurotická a neustále ve střehu.

Tento vývojový pud si dívky nosí v sobě a i když občas vidíme příběhy o „hloupé šestnáctileté holce, která se nechala zbouchnout a teď ani nedokončila střední školu, protože ji kluk opustil a ona je matka samoživitelka“ tak v moderní společnosti převládá model něco ve smyslu: „poznáme se, chodíme spolu, začneme spolu bydlet, vezmeme se, máme dítě.“

Někdy jsou různé části prohozené, ale toto je standardní model, který je odvozen od pudu žen. Dávat si pozor s kým se spustím, nevydat se riziku těhotenství bez dlouhodobého partnera a pečlivě si volit partii pro život, protože těhotenství mě dělá zranitelnou. Jestli něco tento model narušuje, tak je to možnost antikoncepce a to zejména prezervativ, což je levná alternativa k tomu, tuto biologií danou obezřetnost lehce potlačit.

Za to muž, rozsévač semene, by tak mohl činit až do své smrti a plodit potomky kudy chodí. Biologicky nevyvstává z početí dítěte pro muže žádná povinnost. Přijde, oplodní, rozmnoží své DNA a jde dál. A já se ptám, existuje vlastně důvod, proč to nedělat?

Samozřejmě že existuje, a tím důvodem je morálka, vyzrálost a zodpovědnost.

Proč si myslíte, že si ženy tradičně vybírají starší partnery, protože s hloupým, nevyzrálým kozlem nikdo dítě mít nechce. Znamená to tak, že každý muž, který opustí svou těhotnou ženu je amorální, nevyzrálý a pouze je otrokem svých primárních pudů? Vlastně ano. A tím bych mohl ukončit článek.

A co muž, který odejde od rodiny později?

Všichni na internetu mluví o tom, jak je důležité, aby byl muž silný, aby byl vůdcem, aby byl zodpovědným vzorem pro svou ženu a děti. Muži se však na to ptají: „Proč? K čemu? Chápu, co ode mě žena dostává. Je to krystalicky jasné. Dostává ochranu, péči, peníze, snazší život.“

„Co za to budu mít já?“ - ptají se. Když nenajdou odpověď, utečou, urazí se a rozvedou.

Položím jednoduchou otázku: Víte, jak vypadá typicky frustrovaný muž, který nedostává od své ženy ve vztahu nic na oplátku ? Je to muž, který se totálně ponořil a rozpustil v rodinném životě a zapomněl, co chce. Muž, který byl ve vztahu tak dlouho, že zapomněl, co ho k ženě skutečně přitahuje a spokojí se s takovou situací, jaká aktuálně panuje.

Představte si následující situaci: jste na prvním nebo druhém rande se svou láskou. Ta dívka se vám opravdu líbí. Je milá, koketní, okouzlující, naprosto úžasná, prostě je pro vás krásná a příjemná. Položili jste si někdy otázku, co od ní můžete získat? Odpověď je zřejmá. Získáte spoustu sexu. Získáte kamarádku. Získáte partnerku. Vykoupete se ve svých silných pocitech. Radost, vzrušení, klidné uvolnění nebo cokoli jiného. Chcete ji. Přitahuje vás. Pro ženu, která se vám opravdu líbí, byste dokázali hory přenášet. Dokázali byste vyřešit jakýkoli problém, dát jí peníze, přijít jí na pomoc nebo ji utěšit. Mohli byste snadno přežít její záchvaty vzteku a obejmout ji, jen tak říkat: „No tak, všechno bude v pořádku.“

A teď si představte, že jste v současnosti: 15 let ve vztahu. Proč už ji nemůžete ani vystát? Při každé hádce a konfliktu se ptáte sami sebe: „Proč musím stále bojovat? Proč nemohu utéct? Vždyť mi nic nedávají, nic necítím. Prostě jdu pryč.“ Spravedlivá otázka. V dlouhodobém vztahu už hormony opadly, obdiv z prvních měsíců komunikace vyprchal a zůstala jen… všední každodennost, děti, nudná rutina, nulová až nízká náklonnost. Sex z povinnosti.

Říkáte si: „Neodejdu, nechci zničit život svým dětem, nechci naštvat své příbuzné, ale takhle už to dál nejde!“ Proto si většina mužů najde vedlejší dívku, nebo si třeba pořídí novou rodinu na druhé straně republiky. Ženu, která je může znovu inspirovat a potěšit. Staré dobré časy. Pro tuhle ženu… ouha… zase můžeš všechno! Cítíš se tak živý! Pole, lesy, louky přeskočit, hory přenášet jako ta víra. Jediný problém je, že za pár let se historie bude opakovat a vášeň vyprchá. Znovu vyvstane otázka: „Proč tuhle zatracenou holku potřebuju?“

Muži, kteří utekli nebo si našli vedlejší ženu, nemají schopnost nebo touhu najít vášeň a radost v hlubokém vztahu s konkrétní ženou (manželkou). Potřebují jen rychlé a povrchní stimulace v podobě chemie první lásky a nového sexu.

Muži jsou poháněni sexuálními motivy. Říká se, že osmnáctiletí myslí na sex každých 15 sekund, čtyřicetiletí na něj myslí každých 5 minut. Různé studie tuto četnost vyvrací a staví ji do reálnějších mezí, ale i tak, nechte tuto skutečnost vstřebat. Ve skutečnosti je důvodem, proč muž opouští rodinu, nedostatek realizace hlubokého a pečujícího intimního života se ženou. Tato realizace by mohla dát muži pocit uspokojení, vítězství, podřízení se své ženě (nebo její podřízení , podle toho, po čem toužíte).

Každý muž v sobě má zakódovanou tuto potřebu, která vyústí ve frustraci, jen ji každý projektuje jinak. Někteří muži si vybírají vedlejší přítelkyně, někteří se rozhodnou pro rozvod a někteří tajně sledují filmy pro dospělé bez skutečné aktivity se svou ženou.

Někteří čtenáři si řeknou: „No, ale moje žena to pro mě MUSÍ udělat. Ona to musí udělat první. Ona musí uspokojit mě!“

Omyl. Představte si sami sebe jako nadrženého dvacetiletého frajera. Uvažovali jste někdy o tom, že byste něco neudělali první? Samozřejmě že ne. Chtěli jste to a šli jste si za tím, nekonečné svádění holek na diskotékách, uhánění kohokoliv, kdo je po ruce. Ale se stářím a úbytkem elánu si najednou muž myslí, že žena musí být tím, kdo přinese sex do vztahu. A pokud to žena nedělá, je muž frustrovaný a jde jinam.

Můj návrh pro každého muže: zamyslete se nad tím, kolik jste toho udělali pro to, abyste se v intimitě se svou ženou znovu sblížili? Určitě toho šlo udělat více. Víte, co máte dělat. Při nekonečných hádkách vám žena řekla, co by chtěla ve vztahu změnit. Tak šup do toho, raději než hledat bokovku, hledejte souznění s vaší ženou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz