Hlavní obsah
Zdraví

Budeme zase muset nosit roušky? Covid „Pirola“ dělá Evropě starosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Skica911 / Pixabay / Free license

Evropou potichu prochází mutace Covidu Pirola. Ve Španělsku v některých zařízeních znovu zavedli povinné roušky, bude se to týkat i nás?

Článek

Nedávno jsem četl na Seznamu, že v odpadních vodách je rekordní množství koronaviru Covid-19, dokonce více než během pandemie. Covid už naštěstí není smrtelná nemoc, která by posílala lidi na jednotku intenzivní péče. I tak je potřeba zpozornět.

Španělsko zavádí roušky

Od středy je platné nařízení pro španělské nemocnice a zdravotní zařízení, znovu se zavádí povinné nošení roušek pro veškerý personál a návštěvníky uvnitř. Nařízení není celoplošné, ale lokální pro několik oblastí.

Stalo se tak poté, co Španělsko zaznamenalo obrovský nárůst případů, číslo dosahovalo počtu 4383 nakažených na 100 000 lidí.

U nás zatím klid

V České republice se o ničem takovém ZATÍM nediskutuje. Výše citovaný článek ze Seznamu však zmiňuje, že lidé se již nenechávají očkovat a myslí si, že Covid je již minulostí. O to nebezpečnější tak může být, pokud jej podceníme.

Myslím, že nás už nečeká doba výjezdních povolenek mimo kraj a zákazu podávání rukou, na druhou stranu bych se opravdu nechtěl vrátit do náhubkové situace. Za chvíli končí zima, začne teplo a sezóna respiračních onemocnění zase ustane. Říkám si ale, zda by nestálo za to se znovu v září, před novou sezónou, nenechat naočkovat. Na trhu je k dispozici i „klasická“ vakcína, což není taková hrůza jako RNA varianta očkování.

Je pravda, že situace ve Španělsku mi otevřela oči, i když bychom rádi zapomněli, Covid tady je a už bude navždy. To poslední, co asi všichni chceme, je další lockdown, oslabování naší imunity skrz omezené interakce a škrcení ekonomiky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz