Hlavní obsah
Aktuální dění

Historický moment. Prezident Putin v interview s americkým novinářem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DmitroSevastopol / Pixabay.com / Free license

Známý americký moderátor Tucker Carlson zpovídal ve svém interview ruského prezidenta Vladimira Putina. Uprostřed ruského Kremlu se opět Východ potkává se Západem.

Článek

V článku velmi stručně shrnu obsah celého interview, doporučuji však každému, aby se na něj podíval sám. Odkaz naleznete na konci článku. Je nutno dodat, že Putin celé interview vedl a co začalo jako „minutové shrnutí historie“, skončilo jako půl hodinový monolog plný lží a polopravd ze strany Putina. Carlson snad ze strachu, nebo pod pohrůžkou ukončení interview, dal Putinovi v podstatě volnou ruku při svém propagandistickém výstupu. Všechny informace v článku je tedy potřeba brát s rezervou a stejně tak, pokud zhlédnete interview, je potřeba brát na zřetel Putinovu manipulační a velmi historii ohýbací techniku. Rozhovor byl plný zkreslení a nepravdivých tvrzení, která se snažila ospravedlnit ruskou invazi na Ukrajinu a zpochybnit existenci ukrajinského národa. Putinova manipulace s fakty byla zvláště zjevná pro nás Čechy. To zejména, když tvrdil, že Poláci spolupracovali s Hitlerem v roce 1939 a podíleli se na dělení Československa.

Putin x Carlson

Interview začalo bez zbytečných formalit a Tucker okamžitě začíná otázkou, proč si Putin myslí, že by Spojené státy, potažmo NATO, mohly napadnout Rusko. Putin začíná svůj monolog historií invazí do ruského státu, odkazující se na mongolské invaze jako nezastavitelnou hordu, a my se rychle dostáváme z 10. století, přes 15. až do moderní doby.

Tucker se několikrát ptá, proč je dnes relevantní, jaké středověké války Rusko vedlo, a Vladimir Putin velmi jasně naznačuje, že princip všech snah o ovládnutí Ruska bylo jeho pomalé rozložení. Tlak na Rusko ze všech stran, ze všech vojenských, geografických, ekonomických, ideologických a společenských aspektů, což v podstatě vyvrcholilo válkou proti Ukrajině dnes. Vladimir Putin se také opakovaně distancoval od minulosti, distancoval se od Lenina, který umožnil Ukrajině opustit SSSR a stát se samostatnou zemí a umožnil bolševikům vyhlásit nezávislost na Ukrajině. Distancoval se od nacifikace společnosti a velmi jasně dal najevo, že má jeden vizionářský cíl pro Rusko, a tím je jednota. Zvláště upozorňuje na kolaps Sovětského svazu v roce 1991, kdy Rusko štědře darovalo, to jsou jeho slova, Ukrajinu ostatním částem světa, a kritizoval kolaps Sovětského svazu s tím, že jej vedli nekompetentní ruští vůdcové, ale nyní jsou tito slabí vůdci pryč, protože on je silný. Zároveň kvituje lidi jako Egon Bahr z německé SPD, kteří tvrdili, že by mohlo být zavedeno nové uspořádání NATO a mohla by existovat nějaká forma aliance s Ruskem.

Putin hovoří v podstatě o tom, jak NATO pětkrát provedlo svou expanzi a každá tato expanze je tlakem na Rusko. Putin se snaží hrát na vlídnou notu a tvrdí, že není zahořklý vůči Západu, že je vše jen obranou proti rostoucí moci NATO, která nakonec vyvrcholila v roce 2014. Putin dále vzpomíná na spolupráci mezi ním a Georgem Bushem kolem roku 2007. Putin představil protinávrh na plánovaný protiraketový obranný systém Spojených států, společný program protiraketové obrany. Putin navrhl, že může drasticky změnit svět, pokud budeme spolupracovat. Ale potom se, podle něj, podřízení prezidentů zasadili o rozpadu celé dohody. Vladimir Putin tady v podstatě tvrdí, že on a Bush byli dobrými přáteli, nebo se alespoň důvěrně znali, a že systém Ameriky je svět, který vidí Rusko jako nepřítele. Dohoda se rozpadla, takže Rusko muselo vyvinout vlastní rakety, vlastní hypersonické střely. Argumentuje, že věci se zhoršily, když v roce 2008 Spojené státy podpořily separatisty.

V roce 2008 se Kosovo rozhodlo vyhlásit nezávislost na Srbsku. Srbsko bylo podporováno Ruskem, Kosovo bylo podporováno Spojenými státy a na summitu NATO v Bukurešti Spojené státy poskytly Ukrajině a Gruzii plán členství v NATO. To Putina rozezlilo, podle něj by Ukrajina měla být neutrální země. Vladimir Putin tvrdí, že převrat na Ukrajině podpořila CIA, dokonce tak daleko, že kritizoval Carlsona, že on sám chtěl vstoupit do CIA, a pak naznačoval, že bylo asi dobře, že Tucker Carlson byl odmítnut. Tuckerův obličej v tom okamžiku byl trochu jako: „Chlape, to jsi šel moc daleko.“

Argumenty Putina jsou silně válkychtivé. Interview bylo velmi intenzivní, velmi kritizující směrem k USA. Putin v podstatě říká: „Vy Američané jste vytvořili toto napětí, ne my, Rusko se jen brání.“ Tento narativ jistě není nic nového, ale slyšet to z úst samotného Putina směrem k americkému občanu bylo mrazivé.

Na celé interview se můžete podívat zde:

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=fOCWBhuDdDo

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz