Hlavní obsah
Aktuální dění

Hrozivý trend masových vražd na školách dorazil i k nám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fibonacci Blue/Wikimedia Commons

Čtvrtek 21. 12. 2023, den který vstoupí do dějin české historie jako den brutálního masakru, který se odehrál na pražské filozofické fakultě, kde David Kozák, 24letý student, chladnokrevně zavraždil 15 lidí a dalších několik zranil.

Článek

Okolnosti, které jej k tomu vedly jsou předmětem vyšetřování a pravděpodobně se je dozvíme později. Už teď ale podle informací od policie víme, že si psal deník a jeho čin byl plánovaný. Nejdříve na Kladensku zabil svého otce, poté odjel do Prahy, dokončit svůj hrůzný čin.

V Americe skoro až zvykem

Policie zmiňovala, že pro spáchání tohoto činu mu sloužila inspirace ze zahraničí. I když přesně nevíme, který konkrétní čin to byl, musím se okamžitě pozastavit nad situací ve Spojených státech amerických.

Od roku 2000 proběhlo na školách v USA neuvěřitelných 783 střílení, které vyústily buď ve smrt, nebo zranění. To nejhorší se stalo v roce 2007 v Blacksburgu, stát Virginia, kde student zabil a zranil celkem 55 obětí. Jen za tento rok se stalo neskutečných 58 útoků na školy v USA. Není úplně mimo říct, že je to trend, kterým se další a další vrazi nechávají inspirovat. Jiná data ukazují, že mezi lety 2009 až 2018 proběhlo v Americe 288 případů střílení na školách, na druhém místě je Kanada a Francie s celkovým počtem 2.

Školy v USA postupně přijímají opatření, aby zabránily a zmírnily následky potenciálního útoku a zároveň co nejefektivněji zamezily možnosti vstoupit do školních prostor se zbraní.

Mezi nejčastější lokální a celoplošná opatření v rámci státu patří:

  • Zavedení bezpečnostních kamer
  • Ozbrojení učitelů
  • Zákaz nošení batohů
  • Zavedení přesně daných postupů v případě útoku na školu
  • Preventivní semináře pro děti a školení pro personálu
  • Policejní hlídky přímo v prostorách škol
  • Detektory kovu

„Málem jsem vystřílel školu“

Pohled do mysli a života „skoro vraha“ nabídl muž jménem Aaron Stark, který ve svém emotivním TEDx vystoupení popsal jak takový život člověka, který chce vystřílet školu vypadá.

Ve zkratce, Aaronův život je směsicí rodinných tragédií. Otec i matka byli závislí na tvrdých drogách, domácí násilí, krádeže, lži, nestabilní rodina a útěky z domova. Když Aaron chtěl neúspěšně spáchat sebevraždu, podříznutím si tepen na zápěstí, jeho matka mu vytkla, že příště to má udělat pořádně a koupit si ostrou břitvu.

Neměl žádnou pomoc, žádné zastání. Kdykoliv utekl a hledal pomoc u sociálních služeb, charit a linek pomoci, vždy to skončilo tak, že jej dovedli za jeho matkou, která vše popřela a označila jej za lháře. Aaron se jednoho dne rozhodl, že si pořídí zbraň, výměnou za drogy, které ukradl jeho rodině, a vystřílí školu. Měl popracovaný plán, jeho cílem bylo způsobit co nejvíce bolesti a potrestat rodinu. Věděl, že to pravděpodobně nepřežije, ale předtím chtěl s sebou vzít co nejvíce lidí, aby jeho rodiče trpěli. Aby viděli, jaké monstrum stvořili.

Aaronův příběh má šťastný konec. Jeho nejlepší přítel mu ukázal jednoduché, základní znaky lidského soucitu. „Hej nechceš se podívat na film?“, „Máš narozeniny, tady je dárek.“ A tyto naprosto fundamentální projevy lidskosti směrem k Aaronovi jej přesvědčily, aby svého plánu zanechal.

„When someone treats you like a person when you don’t even feel like a human, it will change your world.“

Na celé video se můžete podívat níže.

Monstrum, vrah, ublížený člověk

Motivy a důvody, proč spáchat tak otřesný čin si dovedeme jen těžko představit. Aaronův případ je jeden z mnohých a jeden z mála se šťastným koncem. Ale snad všechny mají společného jmenovatele. Bolest a hněv na straně vraha. Zlá doba plodí zlé lidi. Nechci spekulovat, ale dovedu si představit spojitost mezi tím, proč David Kozák zabil nejdříve svého otce, a až potom vystřílel školu.

Každopádně myslím, že je na čase, abychom i my v Česku začali reflektovat aktuální situaci a přijmuli jistá opatření. Školení personálu o tom, jak se v případných situacích zachovat, popřípadě i komunikovat se studenty na školách, je základní minimum, co bychom měli udělat.

Zdroj:

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/strelec-filozoficka-fakulta-profil-pachatel.A231221_174940_domaci_vlc

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-policiste-se-samopaly-zasahuji-v-dome-na-kladensku-akce-ma-souviset-s-masakrem-na-univerzite-v-praze-40455082

https://abcnews.go.com/Politics/us-schools-implement-safety-measures-wake-recent-mass/story?id=56872661

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz