Hlavní obsah
Názory a úvahy

Italská boxerka neprohrála s trans ženou. Je to pouze další útok na LGBTQ+ komunitu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Niicolás Celaya / Wikimedia Commons / Free use

Čtvrteční média zaplavily informace o olympijské boxerce Angele Cariniové, která odstoupila ze zápasu po inkasování rány od alžírské sportovkyně Imán Chalífové. Cariniová tvrdí, že bojovala s transženou - tedy mužem. Není to pravda.

Článek

Imán Chalíf je cis žena

V genderové teorii je termínem cisgender označena osoba jejichž genderové pohlaví odpovídá tomu biologickému. Pokud tedy o někom řekneme, že je cis žena, znamená to, že to je to žena, která se cítí být ženou - jak by řekl můj poněkud staromódní soused: „Prostě normální ženská.“

Dezinformace o pohlaví Imán Chalífové se začaly šířit v roce 2023 po jejím vítězství nad mexickou boxerkou Briandou Cruzovou. Jednalo se o osmou sérii Golden Belt Series (GBS), akci Mezinárodní boxerské asociace (IBA).

IBA udělala genetické testy na Chalífové a zároveň i na Tchajwance Lin Yu Ting. Na jejím profilu na oficiálních stránkách olympijských her si můžeme přečíst, že Chalífová nesplňovala, stejně jako Lin, kritéria způsobilosti IBA. Její hladina testosteronu byla vyšší, než se očekávalo.

Žádný z výše uvedených testů však neprokázal, že by sportovkyně byly při narození přiřazeny k mužskému pohlaví. Stejně tak nebyly předloženy žádné důkazy o údajné změně pohlaví některé z nich. V praxi Alžírsko nadále odsuzuje hnutí LGBTQ+ a její členy, a to i trestem vězení, proto není možnost v Alžírsku být právně uznán za trans osobu. Chalífová tak změnou projít nemohla a pokud ano, skončila by ve vězení, ne na olympiádě, kde by reprezentovala svou zemi.

Podle vysvětlení olympijského mluvčího Marka Adamse je v pasu Chalífové uvedeno, že je žena.

Testy nedokazují, že Chalífová je muž.

Testy prováděné u alžírské boxerky neprokazují, že by byla biologickým mužem, jak někteří lidé tvrdí. Doktorka neurověd na Stanfordově univerzitě Grace Huckinsová vysvětluje, že případy nejsou jediné ani první, kdy se hladiny hormonů používají k diskriminaci sportovkyň.

„Dosud neexistoval žádný přímý důkaz o vztahu mezi přirozenou hladinou testosteronu a sportovními schopnostmi u elitních žen,“ napsala v časopise Scientific American v roce 2021. Dále pokračuje: „Proč by měla být nízká produkce kyseliny mléčné (která pomáhá odvracet svalovou únavu) plavce Michaela Phelpse nebo neobvyklá výška zesnulého hráče NBA Manuteho Bolu odměňována, zatímco poněkud vyšší hladina testosteronu Semenyaové diskvalifikována?“

Zde je třeba upozornit na další nesrovnalost: Mezinárodní olympijský výbor (MOV) zakázal IBA řídit olympijské soutěže v boxu v Paříži 2024. Podle deníku The Guardian bylo toto rozhodnutí učiněno kvůli dlouhotrvajícím otázkám týkajícím se problémů s řízením a sérii skandálů s rozhodčími.

Chalífová tedy v minulosti byla vyřazena z turnaje IBA, kvůli vyšší hladině testosteronu, ne protože by byla přeoperovaný muž. Olympijský výbor povolil Chalífové start, protože se neztotožňuje s touto diskriminací, ne protože by tolerovalo muže v ženské kategorii.

Swyerův syndrom

Pro úplnost informací je třeba dodat, že u Chalífové byl při testech objeven i chromozom XY, tedy chromozom typický pro mužskou populaci.

Ženy trpící touto genetickou mutací jsou biologicky ženy, mají ženské pohlavní orgány, ale mají XY chromozom. Této nemoci se říká Swyerův syndrom a je to velmi zdokumentovaná choroba.

Kromě neoprávněné kritiky lidí, kteří si představují, že proti Italce nastoupil muž, který prošel proměnou v ženu, se na sociálních sítích objevují i zastánci, kteří ví, že Chalífová žádnou takovou proměnu nepodstoupila.

Otázkou tedy zůstává, jestli by spíše italská Angela Carini nezasloužila disciplinární trest za nesportovní chování.

V Paříži 2024 nejsou žádné transsexuální boxerky.

Žádná z boxerek v ženských kategoriích v Paříži 2024 není trans žena. Ve skutečnosti jedinou trans osobou je Hergie Bacyadan, tedy biologická žena, která chce být trans mužem.

Bacyadan ještě nezačala s hormonální terapií, a proto stále boxuje v ženské kategorii střední váhy. Na současných olympijských hrách zatím měla jediný zápas a to s čínskou boxerkou Li Qiang.

Zajímavé je, že sama Hergie Bacayadan prohlásila, že by se měli zakázat souboje trans žen s biologickými ženami, a tedy je pro zákaz startu takových sportovců.

Zásadní zprávou však zůstává to, že Imán Chalífová není muž, který by se nechal přeoperovat na ženu. Její zákaz pod záštitou IBA byl pouze kvůli vyšší hladině testosteronu. Celé to pohoršení je tak úplně zbytečné. Z logiky věci, určitě by nestartovala za autoritářské Alžírsko, kde je transgenderismus trestný a 99 % populace se hlásí k sunnitskému islámu.

Zdroje v článku:

https://www.iba.sport/news/statement-made-by-the-international-boxing-association-regarding-athletes-disqualifications-in-world-boxing-championships-2023/

https://www.smh.com.au/sport/women-s-boxer-identifying-as-a-man-calls-for-transgender-olympians-to-be-banned-20240731-p5jy6y.html

https://www.catholicnewsagency.com/news/258473/boxer-with-male-chromosomes-defeats-woman-boxer-in-46-second-olympic-fight

https://cs.wikipedia.org/wiki/XY_gonad%C3%A1ln%C3%AD_dysgeneze

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz