Hlavní obsah
Víra a náboženství

Kroky církve a papeže v otázce manželství homosexuálů se snaží zachránit skomírající instituce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Joe Giddens / Getty Images, Royality free

Bylo to prosté požehnání: poděkování za lásku, přátelství a oddanost. Přesto se tato modlitba, přečtená v neděli ráno v kostele v Suffolku ve východní Anglii, stala hromosvodem pro hlavní anglickou náboženskou instituci.

Článek

Po sobotní půlnoci anglikánská církev - státní církev, jejímž nejvyšším představeným je král - poprvé ve své 489 leté historii povolila požehnání párům stejného pohlaví. Ohlasy na tento krok, stejně jako na kroky, které nedávno učinily jiné denominace, poukazují na naléhavou výzvu, před níž nyní tyto churavějící náboženské instituce stojí: Udržet krok s dobou, nebo zcela zaniknout.

Ani katolíci nezůstávají pozadu

Pouhý den poté, co vstoupila v platnost nová pravidla týkající se požehnání osob stejného pohlaví (které se prozatím může konat pouze v rámci stávající bohoslužby), přijal papež František podobný plán pro římské katolíky. V pondělí schválil požehnání pro páry stejného pohlaví - s výhradou, že se může uskutečnit „bez jakéhokoli druhu ritualizace nebo nabízení dojmu manželství“. I s tímto drobným písmem šlo o výraznou změnu oproti nařízení katolické církve před dvěma lety, že modlitby za páry stejného pohlaví zůstanou verbální, protože „Bůh hříchu žehnat nebude“.

Papežova pečeť by měla být jednoznačným znamením, že křesťanství je připraveno vstoupit do 21. století. Pro anglikánskou církev však podpora LGBTQ+ ze strany vysokých představitelů zatím vyvolává napětí.

Zajímá ještě někoho církev?

Podpora žehnání homosexuálním párům ze strany Justina Welbyho a Stephena Cottrella, arcibiskupů z Canterbury a Yorku (nejvyšší církevní úřady), vedla v posledních měsících k výzvám, aby Welby odstoupil. Cottrell minulý měsíc připustil, že tato záležitost „nás přivádí na hranici únosnosti“. Po téměř desetileté debatě někteří biskupové v reakci na oznámení změny pravidel z minulého týdne obvinili generální synodu, řídící orgán církve, že vytvořila „tektonickou propast“, která se možná nikdy nezacelí. (Americká obdoba této denominace, episkopální církev, je ještě dále, protože od roku 2015 povoluje manželství osob stejného pohlaví).

Je velmi dobře, že náboženští konzervativci tvrdí, že doktrína by měla být dodržována tak, jak byla napsána před tisíciletími. Ale neschopnost církve reagovat na měnící se společenské mravy se projevuje v poloprázdných lavicích po celém západním světě. Mezi lety 2013 a 2019 klesla návštěvnost nedělních bohoslužeb v Anglii o 15 %; jedna zpráva odhaduje další 19% pokles oproti roku 2019, přičemž některé kostely se zcela zavřely a jiné se místo toho pronajímají.

Některé americké kongregace se nacházejí na podobné křižovatce. Vzhledem k tomu, že Sjednocená metodistická církev v roce 2019 polevila v prosazování zákazu homosexuálních a lesbických duchovních a svazků osob stejného pohlaví, čtvrtina z jejích přibližně 30 000 amerických sborů se do letošního 31. prosince, kdy končí lhůta pro schválení odchodu, zcela oddělí. Mezitím červnový průzkum Gallupovy agentury oznámil, že od roku 2012 poklesla návštěvnost církví v USA nejméně o 10 %.

Zdá se, že náboženským institucím unikla jedna zásadní pravda: v době klesající zbožnosti už nejde o to, co mohou lidé nabídnout své církvi, ale co jim může nabídnout ona. Odmítání homosexuálních sňatků, jejichž podpora je v USA stále vysoká, jen zdůrazňuje, jak moc se tradicionalisté odklonili od společnosti. Ačkoli nelze popřít, že zastánci tvrdé linie mohou být změnou odcizeni - a že strach z ní může být silný - je chybou stárnoucích institucí (kterých má Anglie mezi církví a monarchií svůj podíl) předpokládat, že se jejich věřící nedokážou přizpůsobit.

Co dál?

Obavy do budoucna spočívají v tom, že požehnání osobám stejného pohlaví nejsou mírovou nabídkou, jak si některé církve zřejmě myslí; rozkročení mezi nimi jim nemusí získat přátele. Organizátoři kampaní naříkají, že stejnopohlavním párům jsou stále upírána práva heterosexuálních věřících - podle anglikánské církve se v této věci nepokročí dříve než v roce 2025. Ani kopání do plechovky jim v jejich věci pravděpodobně nepomůže.

Místo debat o drobnostech náboženských dogmat si církev (spolu s mnoha dalšími denominacemi) musí vybrat, zda přijme naši dobu, nebo bude dál žít, jako by se psal rok 1534. Pokud si vyberou to druhé, vyprazdňující se kostely po celém světě naznačují, že jejich šance na přežití dalšího století je opravdu velmi malá.

Zdroje:

https://apnews.com/article/vatican-lgbtq-pope-bfa5b71fa79055626e362936e739d1d8

https://www.reuters.com/world/vatican-approves-blessings-same-sex-couples-under-certain-conditions-2023-12-18/

https://en.wikipedia.org/wiki/Homosexuality_and_the_Anglican_Communion

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz