Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kult osobnosti, Hadamczik. Tragická tiskovka národního týmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alexey Chernyadyev / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 Unported

Po zpackaném českém turnaji Euro Hockey Tour přišla ještě zpackanější tiskovka Českého hokejového svazu, kde Radim Rulík oznamoval nominaci na mistrovství světa. V hlavní roli? Alois Hadamczik.

Článek

Stalo se to toho deštivého dne: 05.05.2024 a Česká hokejová reprezentace zažila nejhorší debakl v historii EHT. Z celkem tří zápasů 0 body a porážka od, jinak velmi slabého, Švýcarska k tomu.

To není zrovna nejlepší vizitka před domácím mistrovství světa. Ačkoliv trenér reprezentace prohlásil, že po těchto prohrách se mu snadněji vyřazují hráči z nominace, nálada na tiskovce byla pochmurná.

Jako rudá barva na býka zafungovalo vystoupení Aloise Hadamczika na už tak nespokojené fanoušky. Během toho, co se Aneta Lednová, mluvčí svazu, snažila moderovat tiskovku a Radium Rulík, zjevně velmi vyčerpaný a zklamaný, snažil oznámit nominaci, jako jedináček, nevychovaný spratek, který potřebuje pozornost, musel Hadamczik neustále do všeho kecat.

Všiml si toho i David Dinda, marketingový manažer HC Sparta Praha, který ve svém příspěvku na síti X napsal veřejně nevyřčenou odpověď účastníků celé situace.

Hadamczikovi nemůžu zapomenout ZOH 2006

Osobně nemůžu Hadamczika vystát. Stále mu nemůžu zapomenout Zimní olympijské hry v Turíně 2006, kdy se sestavou nabouchaných jmen, která v podstatě skoro ve stejném složení získala v roce 2005 titul, předvedl naprosto tragický herní systém, řadu proher a pouhý bronz. Ano, mladší ročníky pravděpodobně již neví, ale tehdy získat bronz byla prostě pro český národ ostuda.

Když potom v roce 2022 získal místo prezidenta Českého svazu ledního hokeje, protáčel jsem oči. Koncept Haška i Šlégra byl mnohem lepší, ale co už se dá dělat. Jakkoliv všichni doufali, že nový prezident přinese po usvědčenému STBáku Královi pořádek, Hadamczik jen ukazuje, že se nic nezměnilo. Jeden komunista byl vystřídán druhým. A ačkoliv Hadamczik naštěstí nemá minulost práskače STB jako jeho předchůdce, na tiskovce mi to připadalo jakoby se vlastně za 35 let od revoluce nic nezměnilo.

Když Radím Rulík začal mluvit o finální poradě, kde se rozhodla konečná nominace, byl přerušen Hadamczikem, který mu něco šeptal do ucha. Celá situace vypadala velmi komicky:

„Jo… pardon,“ pokračuje přerušený Rulík. „Součástí toho hodnocení toho utkání byl prezident českého svazu…“

Následuje naprosto zásadní vsuvka o tom, jak Hadamczik poděkoval za výkony a popřál nenominovaným hodně štěstí v budoucí kariéře. A já se musím jen smát a brečet zároveň. Přijde mi to jako pořád ta samá komunistická agitka. Parafrázuji celou situaci: „Hlavně je potřeba vyzdvihnout přínos pana PREZIDENTA hokejového svazu, který PODĚKOVAL našim statným sokolníkům, kteří mu provolávali slávu mocným: HURÁ!“

Hadamczik však perlí poslední dobou velmi často. Na minulé nominační tiskovce k českým Betano Hockey Games si vzal slovo a začal mudrovat na novináře Roberta Rampu, který zkritizoval ve svých článcích Hadamczika za porušený slib pro mladou juniorku.

Rulík a Nedvěd během jeho vystoupení seděli za stolem, poslouchali řeči, které s tiskovkou vůbec neměly nic společného a atmosféra by se dala krájet. Hadamczik očividně využije jakýkoliv mediální prostor, aby propagoval sám sebe, vyjadřoval své názory a postoje. Jistým způsobem mi připomíná Andreje Babiše.

Mistrovství světa za rohem, budoucnost nejistá

To, že je český hokej v problémech víme asi všichni. Trenéři žáků mají málo peněz, juniorka je ve statistikách výkonnosti pozadu úplně ve všem, od zlaté generace tu máme tři nové, a kromě Pastrňáka tu nemáme hvězdu světové třídy a český hokej celkově upadá. Česká média si co měsíc najdou nějakou kritiku a co rok tu máme nějakou obrovskou kauzu. Těch problémů je tolik, že by člověk alespoň doufal ve schopné vedení, které to ze shora podrží a bude správně manažersky řídit dolů. S někým jako je Hadamczik, který svým chováním opravdu připomíná bývalého premiéra Babiše, to však fungovat nebude.

Už od roku 2007 se mluví o potřebě výchovy nové generace, o tom, jak nám ujíždí vlak, jak český hokej musí projít změnou. Ta změna měla nastat s obměnou Tomáše Krále. A já se rétoricky táži. Nastala k lepšímu, nebo k horšímu?

Další zdroje:

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/rulik-po-zaverecne-nominaci-na-ms-chceme-se-prezentovat-srdcem-a-obetavosti/2514790

https://www.sport.cz/clanek/hokej-reprezentace-zive-trener-rulik-oznamuje-nominaci-na-domaci-mistrovstvi-sveta-5027702

https://www.stream.cz/reprezentace-1241763/noska-jsem-nenominoval-na-ms-uz-na-zaklade-vykonu-v-utkani-s-finskem-rika-radim-rulik-a-vysvetluje-proc-chybi-i-vrana-radim-zohorna-nebo-tichacek-64991160

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz