Hlavní obsah
Sport

Mistři zavřeli všem kritikům ústa. Češi předvedli zápas snů a opět slavíme titul

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jarba / Wikimedia Commons / CC BY 3.0 DEED

Po infarktovém finále Mistrovství světa v ledním hokeji Česká republika po čtrnácti letech získala titul. Pastrňákovi stačila jedna rána v turnaji, aby byl legendou.

Článek

Zápas hodný finále mistrovství světa

Vcelku očekávaně do toho oba týmy vlétly. Myslím, že Češi měli fyzicky navrch, očividně těch pár hodin odpočinku navíc udělalo své a Švýcaři se museli přizpůsobovat tempu a stylu hry Čechů. Po prvních pár minutách to vypadalo, že protivníky přejedeme. Švýcarskou bránu ovšem kryl, v té době, nejúspěšnější brankář turnaje Genoni, který se svou procentuální úspěšností zákroků předčil i druhého Lukáše Dostála.

I když jsme Švýcary tlačili a očividně jsme měli více ze hry, bylo vidět, že prostě hrají top týmy turnaje a očekával jsem zápas, kde bude málo gólu. Říkal jsem si: „Kdo dá první gól, bude mít po zbytek zápasu obrovskou výhodu, možná i vyhraje titul.“

Stav 0:0 ukázal, že to bude dlouhý a infarktový zápas, zároveň střely na bránu 7-13 ve prospěch českého týmu sice říkaly, že jsme měli více ze hry, ukazovaly jak dobrou obranu, a ještě lepšího brankáře Švýcaři mají.

Druhá třetina byla opakem té první. Švýcaři chytili slinu, a to zejména díky přesilovkám. Vznikaly šance, český tým byl přehráván jak ve středním, tak v našem obraném pásmu a díky za Lukáše Dostála, který přinesl klid v brankovišti. Ostatně jako vždycky. Strašně mě štvou zbytečná vyloučení. Jedna věc je nějaké hákování, sekání nebo držení v rámci hry. Ale Gudas, který mě štval už v základní skupině (neznalost mezinárodních pravidel), opět předvedl svůj (ne)um, když vyhodil puk z hřiště ven a vysloužil si dvě minuty za zdržování hry. A ještě měl tu drzost se hádat. Taková vyloučení ve finále mistrovství světa se prostě nesmí stávat. I když z přesilovky Švýcarů nic nebylo, bere to síly, přidává mentální výhodu pro nepřátelský tým. Tohle prostě byly slabé momenty.

Ke konci druhé třetiny to vypadalo, že by to tam snad mohlo padnout. Posledních 50 vteřin český tým doslova drtil Švýcary, kteří se nemohli dostat ze svého obranného pásma a krásné přihrávky střídaly nebezpečné střely. Škoda, že třetina netrvala déle, věřím, že mít pár vteřin navíc, po takovém tlaku by to tam prostě padlo. Střely na branku ve druhé třetině: 10 – 10.

Třetí třetina jen podtrhovala můj dojem z úvodu utkání. Kdo dá první gól, vyhraje zápas. Po první třetině komentátoři ve studiu řekli, že tempo první třetiny je neúnosné, že je to opravdu finálový zápas, avšak tým, který toto tempo nevydrží hrát jako první, pravděpodobně prohraje. No, ve třetí třetině mi přišlo, že se to stalo Čechům. Ačkoliv šance byly rovnocenné, chvíli jsme tlačili my, chvíli nás tlačili Švýcaři. Avšak i přes několik šancí českého týmu, mi přišlo, že ten dech došel právě Čechům. Najednou puky odskakovaly, raději než bruslit, tak se pro puk dlouze natáhnout a nechat si jej protéct mezi prsty, Švýcaři byli dravější, bojovnější, vyhrávali osobní souboje. Bylo vidět, že jakkoliv mentálně vyhrát chtěly oba týmy, fyzička zůstala na straně švýcarského týmu.

Dlouhá výměna plexiskla jakoby vše změnila. Oba týmy šly po výměně do zápasu úplně v jiné psychické pohodě. Češi opět hráli vyrovnaně a potom to přišlo. Tomáš Kundrátek předvedl přihrávku turnaje. Perfektní milimetrový pas na Davida Pastrňáka, který svou ikonickou střelou zařídil titul mistrů světa. Jakkoliv během turnaje byla jeho forma na pochybách, Pastrňák potřeboval jednu ránu, jednu životní střelu a díky ní slavíme zlatou.

Infarktový konec

Poté nastalo švýcarské peklo. Šlo o všechno a rudá armáda Švýcarska atakovala naše obrané pásmo. Jenže tady se znovu o slovo přihlásil dokonalý Lukáš Dostál, který až s chladným a vypočítavým klidem vždy chytil puk do lapačky. Ačkoliv soupeř měl šance, nebyl tam vyloženě zákrok, kde si člověk řekl: „Chybělo málo a mohl to být gól“.

I když Pastrňák byl ten, kdo rozhodl zápas svou střelou, myslím, že zápas rozhodli právě brankáři. Dostál je prostě neprůstřelný a já mu přeji vrcholovou budoucnost. Ten kluk má 23 let a chytá jako bůh. V zápasu kryl 31 soupeřových střel a vychytaná nula je jen třešničkou na dortu nad jeho výkonem. Na střely ve třetí třetině: 14 - 9 pro Švýcarsko. Zde je také vidět, jak moc nás drtili a jak nám Dostál pomohl.

Martin Nečas, Ondřej Kaše

Jak jsem se mu omlouval ve svém posledním článku, musím Martinu Nečasovi opět smeknout. Jeho klid, technický přehled, práce s pukem, a hlavně bruslení, když několika šikovnými kličkami se dokázal zbavit švýcarské obrany a vytvořit šanci, to byla prostě pastva pro oči.

Ondřej Kaše, ačkoliv dostal škaredou ránu do slabin, byl dalším nejsilnějším článkem našeho týmu. Jeho perfektní přehled, obranná hra, získávání puků a celkově um, to bylo něco, co vneslo nervy do diváckých duší, protože když byl Kaše na ledě, bylo jasné, že z toho budou infarktové šance. Tito dva kluci, v mých očích, jednoznačně vyvstávají nad celým týmem a díky nim jsme po celou dobu turnaje měli obrovskou výhodu a dostali jsme se tak daleko.. I když v tomto zápasu bodově nepřispěli, svými šancemi opět znepříjemňovali soupeři život.

Podobnost s rokem 2010

Toto finále mělo jistou paralelu s rokem 2010. Tehdy se českému týmu také nevěřilo. Mluvilo se o historickém kolapsu. Trenér Růžička čelil tuším 20 omluvenkám. V turnaji nastoupil slabý tým. V základní skupině jsme sice porazili velikány, avšak zároveň jsme prohráli s Norskem a Švýcarskem, které tehdy platilo stále za B tým. Hvězdy se omlouvaly, na šampionátu hráli ve světě bezejmenní hráči jako Voráček, Kašpar, mladičký Červenka, nebo Rachůnek. Jak úsměvné pohledem historie.

Letošní mistrovství světa budilo obrovská očekávání. Hlad po medaili a šance uspět na domácím turnaji. Avšak podprůměrný výkon na Euro Hockey Tour opařil český národ. Tiskovka, kde se oznamovala nominace, se nesla v duchu depresivní nálady a sklíčeného pohledu trenéra Radima Rulíka. O pár týdnů později Češi hrají finále, křivdy jsou zapomenuty a opět jako v roce 2010, podceňovaný tým slaví zlato.

Jsou to krásné momenty, člověk cítí zadostiučinění po všech těch letech neúspěchů a já jen doufám, že zvedneme pohár nad hlavou častěji.

MISTŘI!!!!

Zdroje:

Zhlédnutí zápasu Česko : Švýcarsko, Mistrovství světa v ledním hokeji 2024

https://www.idnes.cz/hokej/ms-2010/v-duelu-se-svedskem-jde-o-ctvrtfinale-prohra-muze-priblizit-historicky-kolaps.A100513_114924_ms-hokej-2010_cig

https://isport.blesk.cz/clanek/hokej-reprezentace-ms-v-hokeji-2024/446952/cesko-svycarsko-1-2-tri-prohry-narodni-tym-na-domaci-akci-propadl.html

https://online.sport.cz/detail/81709/#hp-sport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz