Hlavní obsah
Sport

Mladičký Yamal porazil Mbappého. Španělsko jde do finále EURA 2024

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Sandro Halank / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Španělští fotbalisté zdolali v semifinále mistrovství Evropy 2:1 Francii a po 12 letech si znovu zahrají o titul. Kylian Mbappé pohořel.

Článek

Skoro by se dalo říct, že šlo o hotový zápas. Vždyť na začátku zápasu byla bilance týmů jedenáct gólů proti třem ve prospěch Španělska.

Španělé hrají zatím svůj nejlepší turnaj. Tabulku skupiny ovládli s devíti body, suverénně vyřadili Gruzii a následně Německo ve vyřazovacích soubojích a skoro to až vypadalo, že hraje fotbalový velikán proti malé Francii, která v základní skupině moc nezářila.

Tým, který v roce 2022 hrál finále Mistrovství světa proti Argentině, si pro Evropu nevybral dobrou formu a Mbappé, který kvůli zlomenému nosu hrál s maskou a stěžoval si, že má zúžené zorné pole.

Proti Španělsku masku sundal, těžko říct, zda bylo zranění již v pořádku, nebo to risknul, právě kvůli semifinálovému zápasu, kde se hraje o všechno. Tak jako tak, Mbappé výhře nepomohl, za to zářil mladičký Lamine Yamal ve španělských barvách.

První poločas vše rozhodl

Kdo náhodou viděl jen první polovinu zápasu, stihl ty nejdůležitější okamžiky.

Ačkoliv hned v deváté minutě francouzský tým vedl díky hlavičce francouzského hráče Kola Muaniho, gól to byl zvláštní. Po nástřelu do brankového prostoru španělský brankář sledoval svým pohybem balón a s nataženýma rukama byl připraven chytat. Avšak přesně v ten moment, kdy Muani dal hlavičku zamrzl a míč proletěl těsně kolem něj.

Francouzi se však neradovali z výhry dlouho, jelikož šestnáctiletý Lamine Yamal se chystal psát dějiny. Když ve dvacáté první minutě dostal míč od kapitána Moraty, silnou střelou, která byla perfektně zakroucená, líznul vnitřní tyčku brány, od které do šlo již přímo do sítě a Yamal se tak zapsal jako nejmladší střelec vrcholového turnaje.

O čtyři minuty později Dani Olmo, který aktuálně se třemi góly sdílí první příčku střelců turnaje, zařídil vedení španělského týmu. Olmo se ocitl přímo před brankářem Maignanem a když vypálil, míč si do vlastní brány srazil francouzský hráč.

Ke konci prvního poločasu měli Francouzi více ze hry. Vytvářeli si šance a několikrát nebezpečně ohrozili brankový prostor. Bohužel je však setnula disciplína a mnoho faulů otáčelo hru, což dávalo Španělům prostor si vydechnout, a dokonce způsobil jeden španělský únik, ze kterého však nic nebylo.

Každopádně bylo vidět, že Španělé chtěli poločas dohrát za stavu 2:1 a přihrávkami na brankáře a zdržováním hry zakončili bezpečně poločas.

Druhá část byla nuda

Vamos nebylo něco, co by si řekli španělští hráči v šatně. Ve druhé části si Francie připravila několik velkých šancí, ale gól se jim nepodařilo skórovat. Španělé bránili srdnatě stav 2:1 až do konce zápasu a největší vzrušení tak byl pouze fanoušek, kterému se povedlo vběhnout na hřiště.

Kylian Mbappé se neprosadil, za to hrdinou zápasu je šestnáctiletý klučina, který nejenže vstřelil gól, ale byl i vyhlášen hráčem zápasu. Pomyslný souboj tak vyhrál na plné čáře a Lamine Yamal má před sebou jistě zářnou kariéru.

Na sestřih utkáni se můžete podívat zde:

O finálové dvojici rozhodne večerní zápas mezi Holandskem a Anglií. Na soupeře si budeme muset počkat, jisté však je, že Španělsko má našlápnuto k tomu, získat po dvanácti letech znovu titul mistra Evropy.

Zdroje:

Zhlédnutí zápasu Španělsko : Francie, EURO 2024

https://www.uefa.com/euro2024/statistics/

https://www.uefa.com/euro2024/standings/

https://www.sport.cz/clanek/fotbal-euro-spanelsko-nebo-francie-duel-gigantu-rozhodne-o-prvnim-finalistovi-eura-5031665

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0pan%C4%9Blsk%C3%A1_fotbalov%C3%A1_reprezentace

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz