Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vyjednávání nemohou ukončit válku na Ukrajině, protože Rusko neustále lže a klame

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ian Betley / Unsplash.com

Ve světle neutuchajících bojů na Ukrajině se množí hlasy, které volají po mírově dohodě. Jak se ale chcete dohodnout s lhářem a podvodníkem, který většinu uzavřených dohod porušuje?

Článek

Mírové dohody s Ukrajinou tu už byly

Po rozsáhlé invazi Ruska v únoru 2022 Ukrajina značně trpí. Zemřely desítky tisíc lidí a čtvrtina předválečného obyvatelstva země byla vysídlena. Domy, čtvrtě i celá města se proměnily v rozvaliny.

Někteří zpochybňují smysl dalšího boje Ukrajiny na úkor snahy o vyjednávání s Ruskem. Sám prezident Vladimir Putin tvrdí, že „neodmítá myšlenku mírových rozhovorů“, zatímco významné osobnosti vyzývají k jednání, které by případně zahrnovalo dohodu o odstoupení okupovaných území výměnou za mír.

Výzvy k takovým rozhovorům na Ukrajině vycházejí z předpokladu, že Rusko bude jednat v dobré víře. Při pohledu do historie je však tento předpoklad naivní. Jednání Ruska za posledních 31 let ukazuje znepokojivý trend častého lhaní a porušování mezinárodních dohod.

V Budapešťském memorandu z roku 1994 i v rusko-ukrajinské smlouvě o přátelství z roku 1997 se Rusko zavázalo respektovat územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny a zdržet se hrozby silou nebo použití síly proti Ukrajině. V dohodě o rozdělení černomořské flotily po rozpadu Sovětského svazu Rusko souhlasilo, že bude Ukrajině platit za pronájem námořní základny v Sevastopolu. O sedmnáct let později tuto základnu a zbytek Krymu nezákonně anektovalo. V Budapešťském memorandu poskytlo Rusko Ukrajině bezpečnostní záruky výměnou za to, že se Ukrajina vzdá svého jaderného arzenálu. Nyní jaderná mocnost zahájila rozsáhlou invazi do státu, jehož bezpečnost měla chránit.

Gruzie a Moldavsko

Podobné zkušenosti mají i další státy. Rusko vyzbrojilo a bojovalo na straně separatistů v Gruzii i Moldavsku za snahy rozvrátit tamní režimy, snažící se dívat na západ.

V roce 1992 podepsalo Rusko dvě dohody, které zajišťovaly územní celistvost Gruzie a slibovaly, že se vyhne vojenské účasti v jejích separatistických konfliktech. Přesto v roce 2008 Rusko provedlo invazi a lživě tvrdilo, že Gruzie páchá genocidu na Jihoosetincích, aby ospravedlnilo válku. V dohodě o příměří, kterou zprostředkoval francouzský prezident, Rusko souhlasilo se stažením svých vojsk z Gruzie - ale nikdy tak neučinilo. O patnáct let později ruská vojska nadále okupují 20 % gruzínského území.

Podobně je přibližně 1 500 ruských vojáků umístěno v moldavském Podněstří, a to více než 20 let poté, co Rusko uzavřelo dvě dohody o jejich stažení. Rusko má mizernou bilanci v dodržování dohod uzavřených se zeměmi, které napadlo, včetně těch, které zprostředkovali externí zprostředkovatelé a bezpečnostní organizace.

Rusko se také pokouší méně rafinovaně zasahovat do zahraniční politiky. Kreml se pokusil o převrat v Černé Hoře rok předtím, než země ratifikovala svůj vstup do NATO. Západní zpravodajské služby dospěly k závěru, že speciální jednotka ruské GRU plánovala zaútočit na černohorský parlament a zavraždit premiéra v den parlamentních voleb. Letos se objevila obvinění, že Rusko plánovalo podobný puč v Moldavsku.

Jak chcete vyjednávat se lhářem?

Připravenost Ruska ignorovat suverenitu jiných národů dokládají i jeho drzé atentáty na politické oponenty za bílého dne po celé Evropě. V roce 2006 zemřel v Londýně na nemoc z ozáření bývalý britský dvojitý agent Alexandr Litviněnko poté, co vypil šálek čaje otráveného poloniem-210. Britští vyšetřovatelé dospěli k závěru, že vraždu, kterou provedli agenti ruské FSB, pravděpodobně nařídil Putin. Kreml se také vysmíval britskému vyšetřování otravy Litviněnka a Skripala jako „naprosto absurdnímu“. Ruský modus operandy vždy byl „všechno popřít a nic nepřiznat“.

Ti, kdo tvrdí, že je čas, aby Ukrajina s Ruskem jednala, přehlížejí realitu. Rusko porušilo všechny mírové smlouvy, které kdy s Ukrajinou podepsalo, a mnoho dalších s jinými státy, na nichž páchalo násilí. Kreml jedná bez ohledu na své sousedy, Spojené státy, evropské země nebo jakékoli morální či právní hranice. Putin nemá žádné zábrany zasahovat do demokratických voleb, plánovat převraty nebo vraždit lidi dokonce i na území NATO.

Vyjednávání závisí na tom, zda má druhá strana alespoň trochu důvěry v to, že se zaváže dodržovat dohody, ale Rusko jakýkoli důvod k důvěře zničilo. Nebuďte z toho jeleni, jestli si myslíte, že si Zelenskyj a Putin sednou ke stolu, Ukrajina se rozdělí podél Dněpru a na sever k Charkovu na východní a západní a bude mír, tak se podívejte do historie, jak moc je Rusko důvěryhodný partner.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz