Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Ne, v Brazílii není kritické vedro. ČTK by měla lépe ověřovat fakta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nebuď z toho Jelen / Stable Diffusion AI

Zpráva, kterou převzala všechna velká média u nás i ve světě - Rio de Janeiro sužují v posledních dnech strašlivá vedra. Pocitová teplota je 62,3 stupně celsia, reálná 42 stupně!

Článek

„V brazilských městech je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů Celsia. V šestimilionové megapoli panovala o víkendu pocitová teplota 62,3 stupně Celsia, což je nejvíce za deset let měření tohoto ukazatele. Situace je nejhorší v chudinských čtvrtích, kde není žádná zeleň.“ - píše server Aktualne.cz s odkazem na ČTK. Tuto zprávu převzalo skoro každé médium.

Snažil jsem se dopátrat, odkud tato informace přišla. Bohužel jsem nikde nenašel informaci, že bylo na místě naměřeno údajných pocitových 62 stupňů Celsia - reálných 42 stupňů. Všechna tato čísla jsou ukazována skrz zpravodajské weby, které ji očividně kopírují, ne oficiální data. V Riu de Janeiru bylo o víkendu maximálně 34 - 36 stupňů, v závislosti na uvedených zdrojích. Když se podíváte na data drtivé většiny meteorologických webů s možností zpětného zobrazení počasí (www.timeanddate.com, meteoblue, weather underground) zjistíte, že nikde v Riu nebo blízko ani ke čtyřicítce. To znamená, že bylo reálně o 6 - 8 stupňů méně, než se ve zprávách uvádí jako tato rekordní teplota.

Níže graf s víkendovou teplotou v Riu de Janeiru:

Foto: Nebuď z toho Jelen /Timeanddate.com

Zpětná data o počasí v Riu de Janeiru

Pocitová teplota vzduchu kombinuje společné účinky rychlosti větru, teploty a vlhkosti vzduchu. Pro výpočet je používán vzorec: AT = T + 0.33*e − 0.7*v − 4.0 Kde T je teplota vzduchu, e je tlak vodní páry a v je rychlost větru. Podle grafu výpočtu pocitové teploty je při teplotě 34°C a vlhkosti vzduchu 70% pocitová teplota 48°C a nikoliv udávaných 62,3°C.  Očividně je však i rozkol v tom, jak se pocitová teplota počítá, protože podle vzorce, při deklarovaných reálných 42°C a vlhkosti 71% by neměla být pocitová teplota uváděných 62,3°C, ale 68°C. Zpráva tedy nesedí tak jako tak.

Odkud to vůbec přišlo

Ve zprávě ČTK se neuvádí zdroje. Našel jsem tedy nějaké jiné zdroje, kde se uvádí, že k rekordu došlo na stanici Guaratiba v 10 ráno. Když se podíváme, tento meteorologický radar se nachází na samotě za malým městem v džungli u silnice kousek od moře. Viz obrázek a odkaz.

Foto: Nebuď z toho Jelen / weather.com/

Mapa Ria de Janeira a jeho přilehlého okolí, modrá tečka ukazuje polohu radaru guaratiba.

Podle webu visualcrossing.com, což je poskytovatel meteorologických dat, byla v Guaratibě nejvyšší pocitová teplota ten den 47 stupňů ve dvanáct hodin. Viz poslední obrázek. To je o 14 stupňů méně, než se uvádí.

Foto: Nebuď z toho Jelen / visualcrossing.com/

Historie pocitové teploty zaznamenané z radaru Guaratiba

Takže si shrňme fakta a zprávy. Narativ zahraničních zpráv a našich zpráv, s odkazem na ČTK je ten, že v obrovském městě Rio de Janeiro se lidé pečou a umírají pod rekordními 62,3°C. Je to neskutečné, nesnesitelné vedro a důkaz globálního oteplování.

„Situace je nejhorší v chudinských čtvrtích, kde není žádná zeleň,“ píše jiný zpravodajský web. Reálně bylo v Riu příjemných 34°C a proklamovaná radarová meteostanice, která se nachází v džungli daleko od Ria, naměřila pocitových 47°C, ne 62,3.

Tato zpráva pak obletěla svět jakožto další důkaz globálního oteplování. Nikdo, kdo tedy zprávu převzal si ji neověřil. Pouze se kopírovaly jasně dané narativy. Otázka je, kdo byl první, kdo tuto zprávu vytvořil, proč lhal o datech a vypustil ji do světa.

Osobně se neřadím k popíračům globálního oteplování, avšak nesnáším lež, dezinformace a nějaký manipulativní, politicky motivovaný čin. A myslím, že tohle je jasný příklad takové situace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz