Hlavní obsah
Sport

Nečasovi patří omluva, Pastrňák hraje na nic. I přes nadržování rozhodčích jsme Švédy přejeli

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jarba / Wikimedia Commons / CC BY 3.0 DEED

Český tým si po čtrnácti letech zahraje o medaile. Švédy jsme rozebrali neskutečným výkonem. Rozhodčí by si ale zasloužili disciplinární řízení.

Článek

Máme doma medaili. Tohle domácí mistrovství světa je již nyní úspěšné. Stříbrná medaile je jistá a nad hlavou visí zlato.

Zápas mýma očima

První třetina byla velmi zajímavá. Za stavu, kdy nám Švédsko dokázalo dávat velmi rychlé góly, jsem protáčel oči a očekával debakl. Švédi šli do zápasu s pověstí neporazitelného týmu, který ještě v turnaji neprohrál, skórově neprohrával a nedostal gól v oslabení.

Škarohlídi nám gratulovali k bronzu a média rozebírala rozdílný cenový rozdíl manšaftu. Švédské kouzlo však zlomily rychlé odpovědi. Rychlé srovnání na 1:1, ještě rychlejší na 2:2. Myslím si, že tohle Švédi nečekali, nebyli na to zvyklí, proto je to mentálně složilo.

Druhá třetina byla pastva pro oči pro druhý útok. Zodpovědná hra, napadání, bruslení. Češi vzali všechny plusy z ostatních zápasů a převedli je do tohoto zápasu. Strašně moc se mi líbilo, že za jakéhokoliv stavu, na Češích nebyla poznat změna. Šli si za vítězstvím ve stavu prohry, vyrovnání i výhry.

Góly, které padly ve třetí třetině byly odpovědí na otevřenou hru Švédů. Museli hru otevřít, více napadat, tím oslabit obranu a potom tam byl prostor pro úniky jaké předvedl Lukáš Sedlák.

Rozhodčí? Tragédie

Na práci rozhodčí si stěžovalo už Finsko. Zápas jsem sice neviděl, ale z médii a zhlédnutí nějakých sestřihů bylo vidět, že rozhodčí zavírali oči u určitých faulů, naopak když Finsko udělalo faul na hraně, okamžitě šel daný hráč ven. Na pískání sudích si stěžoval i finský kouč, který doslova řekl: „Nevím, komu lezou do zadku.“

Stejnou náladu si přinesli i do zápasu proti Česku. Nepodařilo se mi najít jména, nevím, zda pískaly stejné osoby, ale bylo vidět, že rozhodčí jasně nadržovali Švédsku. Jakoby chtěli naznačit: „Jsme neutrální, nebudeme nadržovat domácímu týmu, ukážeme, že jsme objektivní.“ Ale touto snahou naopak nadržovali soupeři. Stejného problému si všimli i experti ve studiu a jak říkal David Pospíšil: „Zlatí sudí v naší extralize.“

Podkopnutí Pastrňáka, které rozhodčí viděl ale nepískal. Bodyček Radka Gudase vyhodnocený jako podražení, Jan Rutta, který se vůbec nedotkl soupeře, který se však skácel k zemi. Zbytečná vyloučení, která mohla obrátit zápas naruby. Doufám, že na rozhodčí přijdou oficiální stížnosti.

Martin Nečas zastíní Pastrňáka ve všech ohledech

Musím se omluvit Martinu Nečasovi. Když přišly zprávy o příchodu zámořských hvězd, kritizoval jsem rozhodnutí. Nelíbilo se mi narušení týmové chemie a věřil jsem pouze Davidu Pastrňákovi. Ukázalo se, jak jsem se pletl. Pastrňákova formace nepředvedla za tři zápasy skoro nic, nevím, jestli je to tím, že se silné hvězdy obou prvních lajn navzájem vykrátí, nebo jestli Pastrňák prostě hraje se zlomenou nohou, nevím. Každopádně Nečas je žolíkem národního týmu. Jeho perfektní bruslařské schopnosti baví. Piruety, krásné přihrávky, tvrdá střela. Martin Nečas je tahounem českého týmu a jestli nás někdo přivede do zlatého finále, bude to druhá lajna.

Já si jen přeju, aby si to všechno Pastrňák schovával do posledního zápasu. Jestli jeho šikovné ruce nekouzlily doteď, zítra bude nejdůležitější, aby něco konečně předvedl.

Bojím se trochu, že jakkoliv dopadne zápas Kanada : Švýcarsko, budeme hrát se soupeřem, se kterým jsme v základní části prohráli. Zároveň však věřím tomu, že ten tým má tak silného ducha, že to do zlatého konce dotáhneme a po čtrnácti letech to tam padne.

Zdroj:

Zhlédnutí zápasu Česko : Švédsko, Mistrovství světa v ledním hokeji 2024

https://www.sport.cz/clanek/hokej-ms-komu-lezou-do-zadku-nhl-finsky-kouc-citi-krivdu-po-vyrazeni-z-ms-5028963#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=sport.sznhp.box&source=hp&seq_no=1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz