Hlavní obsah
Rodina a děti

Od ledna vyšší rodičovský příspěvek a pouze na tři roky, prý se rodiče zbytečně válí doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ketut Subiyanto/Pexels.com

Od 1. ledna 2024 se zvýší rodičovský příspěvek na dítě o 50 tisíc korun na celkových 350 000 kč. Zároveň se zkrátí maximální doba čerpání o rok, na tři roky. Vláda argumentuje dřívějším zapojením matek na trh práce.

Článek

Novela zákona o státní sociální podpoře přinese změny ve výšce a délce pobírání rodičovského příspěvku. Toto není nijak nové téma, avšak s blížícím se Novým rokem stále skloňovanějším.

Minuta mě dělila od padesáti tisíc

Na internetových skupinách maminek, ke kterým mám díky manželce přístup z první ruky, se šíří vyděšené prosby směrem k vyšší moci o termínech porodu.

„Naštěstí mi to z 30. prosince posunuli na 2. ledna, snad to tak zůstane a malý nebude chtít ven dřív,“ doufá jedna maminka.

„A co jako, když se mi dítě narodí 31. prosince ve 23:59, tak kvůli tomu přijdu o padesát tisíc? To nedává smysl,“ spílá druhá.

„Holky, já mám termín 30. prosince, můžu něco udělat pro to, abych přenášela?“ snad až absurdně žádá třetí.

Pravdou je, že si dovedu představit žádosti směrem k doktorům, aby zapsali narození dítěte na 1. ledna v těch případech, kdy k narození dojde opravdu pár minut před půlnocí. Očekávám nejplodnější první minutu Nového roku v dějinách republiky.

Hybaj do práce

S nadsázkou se dá říct, že druhá část novely zkracující dobu pobírání rodičovského příspěvku ze čtyř let na tři, má sloužit k vyhnání matek do práce.

„Pokud by se podařilo zkrátit rodičovskou dovolenou, tak by se vlastně zvýšil potenciál žen v produktivním věku na trhu práce. Rostlo by jejich uplatnění na trhu práce a rostly by jejich výdělky, což by se projevilo pozitivně v důchodovém systému,“ říká mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

V Česku si šlo čerpání rodičovského příspěvku rozložit až do čtyř roků. Podle kritiků to přispívá k tomu, že se ženy nevracejí do práce. Zkrácení maximální doby čerpání navrhovala například Národní ekonomická rada vlády (NERV). Mělo by to mít pozitivní vliv na pracovní trh. Říkají.

Z dat českého statistického úřadu víme, že pro rok 2022 pobíralo rodičovský příspěvek celkem 277 999 osob. Ze starších dat ČSÚ také víme, že procento rodičů protahující si rodičovský příspěvek na 4 roky je zhruba 7-8%. Jsou to stará data, avšak tendence křivky od roku 2001 ukazuje, že se průměrná doba snižuje. Můžeme tak odhadnout, byť s neaktuálními daty, že se může jednat cca o 25 tisíc rodin, pobírající rodičovský příspěvek po dobu čtyř let.

Je to tak převratné číslo, kvůli kterému se musel měnit zákon? Přinese to proklamované miliardy do důchodového systému? Opravdu při nejnižší míře zaměstnanosti za poslední roky, kdy se firmy doslova perou o zaměstnance, má těchto 25 tisíc lidí takový problém najít si práci zrovna kvůli tomuto aspektu? Nemyslím si.

Proč vlastně čtyři roky? Líné matky?

Tak nějak z kontextu sledovaných článků a výroků politiků nabývám dojem, že líné matky si protahují rodičovskou, aby nemusely do práce a vláda se je tam snaží nahnat. To však nemůže být dál od reality. V ekonomické situaci, kdy vyžít z jednoho platu a té drobné almužny v podobě rodičovského příspěvku, je nepravděpodobně, že by rodiny chtěly být dobrovolně přiškrceny na životní úrovni.

Předním faktorem protáhnutí rodičovské dovolené je logicky umístění dítěte v mateřské školce. A tam narážíme na největší kámen úrazu. I když vláda sníží maximální dobu pobírání příspěvku, ta příčina pro velkou část oněch 25 tisíc zmíněných rodin se nemění.

Kapacita školek není nekonečná a pokud se vám dítě narodilo třeba v prosinci, je velká šance, že se vám dítě do školky nedostane. Vy tak budete muset čekat celý rok, až do září, kdy vám skoro čtyřleté dítě už přijmou, jelikož v pořadníku bude obývat první příčky. Stále to však pro vás znamená skoro rok doma navíc.

Jsou také případy, kdy dítě není mentálně zralé pro navštěvování školky. Rodiče pak čekají kolečka zdravotních posudků, aby pak stejně zjistili, že tříleté dítě, které má stále dudlík, neumí si říct na záchod, nezvládne si obléct ani jednu část oblečení a tak trochu autisticky neumí reagovat na příkazy dospělých osob, jim prostě nepřijmou.

Zákon nezákon, rodiče si vyberou příspěvek dřív, stejně ale někdo bude muset s dítětem zůstat doma. Na statistiky si budeme muset počkat nejdříve do roku 2028, ale už teď si troufám odhadnout, že počet žen nastupujících do práce až při čtvrtém roku dítěte neklesne oproti aktuálnímu stavu.

Ale jinde to mají jinak!

Zastánci novely argumentují, že Česká republika patří v Evropě k zemím s nejdelším pobytem rodiče doma s dítětem. Jakoby na tom bylo něco špatného. Budování krásného rodičovského vztahu s tím malým tvorečkem, který je na vás v tomto věku maximálně závislý. Za příklad dávají země jako Řecko, nebo Irsko, kde vás už po 17, respektive 18 týdnech naženou do práce. Jakoby na tom bylo něco ctnostného. Ekonomický motor se prostě musí točit, sociální vazby rodiče a dítěte prach hadr.

Rád bych připomněl, že v ostatních zemích funguje obstojně systém jeslí a Česká republika patří k zemím, kde je nejméně jeslí z celé Evropy. Co bylo dříve, slepice, nebo vejce? V tomto případě to je jasné, nejdříve musíme mít vybudovaný systém jeslí a mateřských školek, až potom začnou rodiče chodit dříve do práce.

Osobní zkušenost

My jsme měli štěstí, naše dítě je narozené v prosinci, ale přijali ho. Dítě sousedky narozené o dva týdny později už ne. Můžeme tak být vděčni, že naše dítě už od dvou a tři čtvrtě roku chodilo do školky. Je to však věc náhody, kterou těžko ovlivníte. Bydlet v Praze, máme smůlu, z historek kolegů a známých vím, jak špatná situace tam je a 80 000 korun na soukromou školku nemáme. Manželka by prostě musela být do příštího roku doma. Není líná, nevyhýbá se práci, ale s tím dítětem by někdo prostě musel být.

Nemyslím si, že by připravovaná novela měla zásadní dopad. Procento rodičů natahující si rodičovskou na čtyři roky je minimální, důvody přetrvávají, ve výsledku si nemyslím, že se něco změní. Když to tak shrnu, ona novela vlastně není špatná ani dobrá, je zbytečná. Rodiče, kteří budou externími vlivy donuceni zůstat doma i po třetím roku dítěte, stejně doma zůstanou. O peníze nepřijdou, takže nemusí nadávat a politici si honí falešné pravicové body, které ale stejně při počtu zhruba 25 tisíc rodin nic neznamenají.

Zdroje užité v článku:

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/477225-vlada-planuje-zkratit-rodicovskou-dovolenou-uvazuje-take-o-snizeni-prispevku?

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/mista-ve-skolkach-jsou-ale-ne-tam-kde-ziji-rodiny-rodice-potrebuji-desitky-tisic_2311270500_pek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz