Hlavní obsah
Sport

Pastrňák, Zacha a Nečas v národním týmu. Způsobí to nešvar a problémy. Tady jsou důvody

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bostonbruinsfan22 / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Už je to jisté, Pavel Zacha a David Pastrňák doplní český národní tým. Spoustu lidí slaví a myslí na medaile. Je to ale opravdu tak dobrá věc? Rušit jádro týmu před vyřazovacími souboji?

Článek

Je to potvrzeno. Nejlepší český hokejista současnosti David Pastrňák doplní reprezentaci na mistrovství světa. Spolu s ním v pondělí dorazí i jeho útočný kolega z Bostonu, Pavel Zacha. Tuto informaci potvrdil generální manažer národního týmu, Petr Nedvěd. Oba hráči by se mohli představit už v úterním utkání proti Kanadě.

Je to ale opravdu to, co náš tým potřebuje?

Výhody povolání Pastrňáka, Zachy a Nečase

Abych si odpověděl na tuto otázku, musím si udělat seznam pro a proti. Nejde ani tak, jestli plusy převažují nad mínusy, ale nad váhou jednotlivých bodů.

1) Kvalita hráčů

David Pastrňák patří k nejlepším útočníkům v NHL. Jeho schopnost skórovat, vytvářet šance a hrát v klíčových momentech je neocenitelná. Pavel Zacha a Martin Nečas jsou rovněž kvalitní hráči, kteří přinášejí nejen zkušenosti z nejlepší ligy světa, ale také univerzálnost a schopnost přizpůsobit se různým herním situacím. Martin Nečas se ukázal již v zápase proti Velké Británii a ačkoliv neskóroval, jeho chytrost a herní um byl vidět. Pastrňák získal v sezóně 2023/2024 celkem 110 bodů, o tři méně než předchozí ročník. Je to jednoznačně náš nejlepší český hráč současnosti a mít takového hráče v týmu je prostě přínos.

2) Zlepšení přesilovek

Jednou z největších slabin českého týmu na letošním mistrovství světa jsou přesilovky. Tým se trápí s využíváním početních výhod již od Euro Hockey Tour, což značně ovlivnilo naši šanci na úspěch proti papírově silnějším týmům. Neproměněné přesilovky 5 na 3 zejména bolí. Přítomnost hráčů kteří střílí góly v nejprestižnější hokejové lize světa, by mohlo nakopnout uvadající přesilovou hru našeho týmu. Pastrňák a Zacha spolu přesilovky hrají, mohla by tedy pomoci jejich souhra, tak jako při Mistrovství světa v ledním hokeji 2022, kdy tuto souhru ukázal právě Pastrňák s Davidem Krejčím.

3) Větší údernost v útoku

Díky tomuto triu si myslím, že obecně týmová ofenziva získá výraznou posilu. S tak kvalitními hráči by bylo možné začít střílet góly ze situací a z pozic, ze kterých to dříve možné nebylo. Navíc náš čeká Kanada, po té silný soupeř do čtvrtfinále a další, ještě silnější, do semifinále. A palebná síla se hodí. Vždyť Pastrňák nastřílel ve svém posledním mistrovství světa (rok 2022) v sedmi zápasech sedm gólů a k tomu tři asistence. Jeho přítomnost byla jedním z faktorů, proč jsme získali bronzovou medaili na tomto turnaji.

Možné nevýhody v povolání těchto hráčů

1) Časový posun a rozdílné podmínky

Hráči z NHL přicházejí z jiné časové zóny a rozdíl ve velikosti kluziště může být také problémem. Zatímco v NHL se hraje na užších kluzištích, IIHF má odlišná pravidla a větší rozměry hrací plochy. To všechno mění dynamiku hry, je potřeba více bruslit, jinak přihrávat, jinak bránit. Přizpůsobení se těmto změnám může trvat déle, což může být pro tým nevýhodné, zejména v klíčových zápasech. Máme před sebou jeden zápas, s Kanadou, a čas na aklimatizaci prostě není. Ve čtvrtek se již hrají zápasy čtvrtfinále a půjde do tuhého, na chyby není prostor, vše rozhodne jeden zápas.

Rozdíl v časovém pásmu je -6 hodin. Když se tedy zápas hraje v 16:00, pro hráče je 10 dopoledne. Večerní zápas ve 20:00 znamená odpoledních 14:00. Dalo by se tak říct, že pro hráče to není úplně nejhorší doba. Je potřeba si ale uvědomit, že časový posun přeladí biorytmus celého těla. Tělo je zvyklé na fyzický výkon v určitou dobu, spánek a relaxace mají také své přesně dané režimy a tyto cykly budou narušeny, což se může negativně promítnout nad výkonem celé trojice zámořských hráčů.

2) Únava z playoff

NHL playoff je nesmírně náročné a vyčerpávající. Již tak dlouhá sezóna finišuje boji o Stanley Cup a hráči ze sebe vydávají maximum. Trio Pastrňák, Zacha, Nečas odehrálo dvě kola playoff a únava na nich musí být znát. Věřím tomu, že jejich samotná přítomnost může být pro národní tým inspirující, avšak jejich herní výkon, zejména na širokém kluzišti, nemusí být na očekávané úrovni.

Když v první sérii playoff NHL Toronto přejíždělo Boston, nad výkony Pastrňáka se pozastavovala zahraniční i česká média. Bývalý hráč Boston Burins a nyní generální manažer New York Islanders Mike Milbury prohlásil:

„Něco není v pořádku. On, který si hokej vždycky užívá, najednou vypadá nešťastně. Nevím ale, co je příčinou,“ Milbury dále pokračoval: „Když váš nejlepší útočník hraje na 65, 70 procent své kapacity, tak to daleko nedotáhnete. Na Pastovi je vidět, že je z nějakých důvodů mimo.“

3) Narušení týmové chemie

Asi jedna z mých hlavních obav o zařazení těchto hráčů do týmu je narušení týmové chemie. Během mistrovství světa se tým formoval, hráči se sehrávali a budovalo se silné jádro. Příchod nových hráčů může tuto souhru narušit, což by mohlo mít negativní dopad na týmovou spolupráci a celkový výkon.

Podobnou myšlenku prohlásil i David Pospíšil v pozápasovém studiu zápasu Česko : Velká Británie. Bylo na něm vidět, že to nechce říct na přímo, ale jeho otázky ve smyslu: „Ten tým se nějak sehrál a teď trenér musí zařadit další útočníky, centry a vyhodit tři hráče, no? No a co bude, co to udělá s týmem?“ Myslím, že otázka týmové souhry, versus individuální hvězdy nemá své jednoznačné řešení. Strašně moc závisí na hráči, ale také na fázi turnaje. Když Pastrňák přišel na mistrovství světa 2022, zářil a pomohl získat medaili. Naopak když Česko získalo své poslední zlato, nemělo hvězdy. Většina z pomyslného vrcholného českého žebříčku pozvánku odmítla. V roce 2010 získal titul tým outsiderů, který se semknul kolem neskutečného týmového ducha. Ten duch se nyní budoval po několik dnů a bude narušen příchodem tří hráčů.

Můj závěr: Pasta ano, Zacha a Nečas ne

I když přítomnost Davida Pastrňáka, Pavla Zachy a Martina Nečase přináší mnoho výhod, včetně zlepšení přesilovek a celkové kvality útoku, negativní aspekty pro mě osobně váhově převažují. Během mistrovství světa se budovalo silné jádro týmu, hráči se sehrávali a vytvářeli si vzájemnou důvěru. Příchod nových hráčů z NHL tuto dynamiku prostě naruší.

Obrovský faktor v tomto hraje fáze turnaje. Kdyby přišli po prvním kole playoff, kdyby jejich týmy prohráli 4:0 v sérii a přišli by o pár dnů dříve a měli tak více času na to se sehrát, zvyknout si na časový posun a hlavně na širší kluziště, k celé věci bych se stavil jinak. V úterý však hrajeme s Kanadou a potom se jde do tuhého. Je strašně málo času na souhru a zvyknutí si na jiná pravidla. Český tým má potenciál uspět i bez těchto hvězd.

Z tohoto tria věřím upřímně jen Pastrňákovi. Myslím, že kvůli němu stojí za to přehazovat lajny, riskovat únavu hráče, riskovat jeho nezvyk na širší kluziště. Navíc, jeden hráč nenaruší sehrané lajny tak moc. Avšak v kombinaci tří hráčů, kteří totálně změní dynamiku celého týmu, i když svými individuálními osobnostmi krátkodobě zazáří, dlouhodobě si myslím, že to bude na škodu a týmu to uškodí.

Zdroje:

https://www.sport.cz/clanek/hokej-ms-pastrnakuv-prijezd-je-blizko-zdravotni-prohlidkou-prosel-klub-ho-pusti-5028635#dop_ab_variant=0

https://www.sport.cz/clanek/hokej-ms-studio-ms-hokej-cesko-ma-volno-ceka-na-vyjadreni-bostonu-do-studia-miri-clen-triple-gold-clubu-5028625#dop_ab_variant=0

https://www.nhl.com/bruins/player/david-pastrnak-8477956

https://cs.wikipedia.org/wiki/David_Pastr%C5%88%C3%A1k

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz