Hlavní obsah
Aktuální dění

Populární hračkářství v Praze končí. Z vlastní zkušenosti bych tam dítěti nekoupil ani hopík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nebuď z toho Jelen / AI Stable Diffusion

Populární hračkářství končí, asi to není překvapení pro nikoho, kdo v něm byl. Pro ostatní bych rád zprostředkoval vlastní náhled na situaci.

Článek

Minulý týden obletěla český internet zpráva o konci slavného hračkářství Hamleys. O důvodech se můžete dočíst například zde.

Má první zkušenost

Poprvé jsem byl v Hamleysu ještě než se nám narodil syn. Ten wow efekt byl silný. Vstoupil jsem do světa radosti a nekonečného potěšení. Toto ikonické hračkářství, které má pověst jednoho z nejlepších na světě, nás mile překvapilo nejen svým bohatým výběrem hraček, ale i nezapomenutelnou atmosférou.

Jakmile jsme vešli dovnitř, bylo nám s manželkou ihned jasné, že toto není obyčejný obchod. Dvě patra plná zábavy a barevných dobrodružství nás vítala, přičemž na každém kroku jsme objevovali nové hračky a herní sety. To vše za doprovodu vysmáté ženy, kterou vzal do náručí obrovský plyšový medvěd. V tu dobu bylo běžné, že u vchodu vítali zákazníky převlečení figuranti.

Nejvýraznější byl obrovský kolotoč uprostřed obchodu, který mi připomínal filmové záběry ze zábavních parků v USA. Ikonická hudba, která kolotoč doprovázela, byla zase jako z nějakého osmdesátkového hororu. Dále zaměstnanci Hamleys. Ti se pohybovali davem lidí a prezentovali hračky naživo, vytvářeli tak interaktivní a zábavné prostředí pro zákazníky. Jejich nadšení a schopnost rozesmát lidi třeba tím, že nalétávali dronem nad hlavou byla příjemným zpestřením.

Cena to všechno kazí

Nicméně, ačkoliv jsme si užívali tento svět zábavy, nemohli jsme přehlédnout výrazně vysoké ceny hraček. Marže byly zjevně neskutečně vysoké, což činí nákup v Hamleys dostupným pouze pro ty s hlubokými kapsami. Pro běžného člověka je často mnohem rozumnější se obrátit na e-shopy, kde mohou zakoupit podobné hračky za mnohem přijatelnější ceny.

Je třeba říci, že Hamleys bylo očividně zaměřeno na turisty a není stavěné pro Čechy. I přes úžasnou atmosféru a fascinující výběr hraček bychom se pravděpodobně vrátili pouze za účelem prohlídky a zábavy, aniž bychom vynakládali nemalé částky za samotné hračky.

Když se nám narodil syn, občas jsem s ním do Hamleysu chodil, atmosféru si užíval, hrál si tam s vláčkami a občas jsem mu tam nějakou věc koupil. Spíš jsem ale Hamleys využíval pro výběr. Vybrali jsme hračku a poté ji šli koupit levněji jinam. Jeden příklad za všechny. Obrovský set vláčků a kolejnic za 12 000 korun. Na e-shopu 4 999 korun. Turistická přirážka, která si myslím, je původce krachu Hamleys. Cizinci očividně nebyli schopni takový kolos uživit.

Nová vize investora

V novinách jsem se dočetl, že se investor nepohodl s majiteli značky, kteří měli diametrálně odlišnou představu. Nově tak investor chce obchod předělat na místo pro herní zábavu a arkády a nesoustředit se na prodej předražených hraček. Myslím si, že je to dobrá cesta a já se těším, až náš malý bude větší a budeme moct využít i těchto arkád.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz