Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pro Západ jsme stále jen bývalý postsovětský satelit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nebuď z toho Jelen / Stable diffusion AI

Nedávná zpráva nás nelichotivě označuje. Jedná se o reálný vztah západu k nám? Nebo o výkřik jednoho hlupáka?

Článek

Deník Wall Street Journal vydal článek, ve kterém se rozpovídal o Pavlově iniciativě posbírat „volně ležící“ dělostřeleckou munici ze všech možných koutů Evropy a dodat je na Ukrajinu. Skomírající americká pomoc a silný tlak na zaměření se na americkou vnitrostátní pomoc, versus 800 000 granátů od jednoho bývalého, sovětského satelitu. Tak je celá zpráva postavena.

Foto: Nebuď z toho Jelen / screenshot Wall Street Journal

Původní článek WSJ

Článek ve Wall Street Journal, vzbudil vlnu kritiky na sociálních médiích a je jenom dalším příkladem toho, jak jsou postkomunistické země stále nesprávně vnímány jako jednotná entita a nedostávají adekvátní pozornost a respekt jako samostatné státy.

Je smutné, že i po třiceti letech od pádu železné opony jsme stále považováni za bývalé sovětské satelity. Česká republika, stejně jako ostatní postkomunistické země, si zaslouží být vnímána a respektována jako samostatné a suverénní státy, ne jen jako nepodstatná zemička, kdesi na konci světa.

Ačkoliv se snažíme představovat si, jak jsme ve světě díky pomoci Ukrajině za hvězdy, je vidět, že mimo diplomatickou rovinu jsme pořád tam, kde jsou všechny republiky bývalého rudého bloku. Ruku na srdce, co průměrný Čech ví o Tádžikistánu nebo Uzbekistánu? Bohužel, tohle jsme my pro Američany. A tak není divu, že se lidé ptají na takové věci, jako jestli máme ve východní Evropě internet, jezdíme na koňských povozech, nebo jestli máme elektřinu.

O své místo na slunci je třeba se prát

WSJ po vlně kritiky a výsměchu na sociálních sítích změnil nadpis článku na: „Ve střední Evropě, Češi loví zbraně pro Ukrajinu.“

Autorovi alespoň patří dík, že nás zařadil do střední Evropy, a ne východní. Pokud však chceme posílit své povědomí ve světě, je třeba na něm aktivně pracovat. 30 let od rozdělení a stejně se občas stane, že nás nazve někdo Československem.

Abychom změnili toto vnímání, myslím, že musíme pokračovat v určitých krocích:

  1. Aktivní diplomacie: Česká republika by měla pokračovat ve své zahraniční politice. Jestli nás ve světě něco posunulo vpřed, tak je to právě Petr Pavel a jeho veřejné vystupování. Pokud by nás něco poslalo zpět, tak je to po vzoru Slovenska vládní strana, nedej bože premiér, Okamurova formátu. Díky jasnému prozápadnímu směřování vnitrostátní politiky a politiky směrem ven, můžeme ukázat, že jsme aktivním hráčem na mezinárodním poli.
  2. Investice: Naše silně exportní ekonomika nám dělá jisté jméno ve světě, pokud ale máme být tzv. středobodem vesmíru, je potřeba jít s dobou. Velmi mě mrzí, že nedopadla gigafactory od Volkswagenu, jen kvůli několika uřvaným lidem z okolí. Pokud má Česká republika být na světové úrovni, potřebuje ve světových trendech mít nějaké slovo. Bohužel, typický český vesničan neumí dohlédnout dál, než jen za to, že chce mít klid a nechce vidět náklaďáky. Chybí mi silný politik, který by takové věci prosazoval a nespornou argumentací o přínosech tyto hlasy doslova ubil.
  3. Kulturní propagace: Propagace české kultury, umění a vzdělávání v zahraničí může pomoci změnit vnímání České republiky jen jako pouhého „východního bloku“. Můžeme podporovat kulturní výměny, festivaly a projekty, které představují bohatství a rozmanitost české kultury. Velmi dobrým příkladem je lední hokej. Spoustu mých zahraničních kamarádů, kteří sledují NHL, mají velmi dobré povědomí o České republice. I když jsme už 14 let nezískali zlatou medaili v mistrovství světa, naše zlatá generace zanechala nesmazatelnou stopu i po tolika letech.

Jako prozápadně smýšlejícího jedince mě tato situace skutečně mrzí. Věřím, že Česká republika má mnohem víc co nabídnout než jen minulost spojenou s komunismem a Sovětským svazem. Je jen pro naše dobro, abychom aktivně pracovali na změně tohoto vnímání a na prosazování naší identity jako moderního a samostatného státu na světové scéně.

Zdroj:

https://www.wsj.com/world/europe/a-small-ex-soviet-satellite-state-goes-hunting-for-arms-for-ukraine-35255577

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz