Hlavní obsah
Sport

Transgender a box. Amerika dovoluje přeoperovaným chlapům mlátit ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karan Kapoor / Getty images / Royality free

Transgender sportovkyně budou moci zápasit se ženami. To je aktuální situace na poli amerického boxu. Toto rozhodnutí vyvolává řadu nespokojených názorů. Paradoxně jak ze stran konzervativců, tak i ze strany LGBTQ+ komunity.

Článek

Americký národní řídící orgán boxu zahrnul do svých pravidel politiku pro transgender sportovce, která vyžaduje chirurgický zákrok na pohlavních orgánech a přísné hormonální testy před závody, což ji činí jednou z nejpřísnějších politik pro trans sportovce na světě.

Směrnice datovaná na srpen 2022 a zveřejněná jako součást pravidelníku USA Boxing pro rok 2024 čelí kritice za zahrnutí trans žen vůbec, což odporuje nedávným rozhodnutím řídících orgánů sportu, která trans ženy vylučují, pokud prošly mužskou pubertou.

Politika stanovuje, že nezletilí do 18 let „musí soutěžit podle svého pohlaví narození“ ve váhových kategoriích uvedených v souhrnu pravidel. Transgender ženy starší 18 let mohou soutěžit pouze v kategorii žen, pokud podstoupí chirurgický zákrok na pohlavních orgánech a podají čtvrtletní hormonální testy po dobu nejméně čtyř let po operaci. Směrnice, které stanovují normální rozsahy testosteronu jako méně než 3,1 nanomolů na litr pro ženy a více než 10 nanomolů na litr pro muže, vyžadují, aby transgender ženy prokázaly, že celková hladina testosteronu v jejich séru byla po dobu nejméně čtyř let před prvním závodem a po celou dobu, kdy chtějí být způsobilé k soutěžení, nižší než 5 nanomolů na litr.

Transgender muži starší 18 let musí splnit podobné požadavky. Musí podstoupit chirurgický zákrok na pohlavních orgánech, podat čtvrtletní hormonální testy po dobu čtyř let po operaci a prokázat, že jejich hladina testosteronu v séru byla po dobu nejméně čtyř let před prvním závodem a po celou dobu, kdy chtějí být způsobilí k soutěžení, vyšší než 10 nanomolů na litr. Z nového soupisu pravidel nebyl ihned jasné, kdy politika nabyla účinnosti. Organizace USA Boxing se k situaci nevyjádřila.

Tyto směrnice se odchylují od obvyklých politik pro transgender sportovce. Skupina Athlete Ally, která prosazuje práva transgender sportovců, dlouhodobě argumentovala, že požadavky na chirurgický zákrok a testování testosteronu, jako ty, které stanovuje USA Boxing, „ohrožují důstojnost a autonomii sportovců“ a mohou poškodit jejich zdraví. Skupina rovněž uvedla, že výzkum týkající se transgender sportovců a potenciálních výhod je omezený a omezení založená na výhodách nezohledňují mnoho nuancovaných faktorů ovlivňujících konkurenční výhodu.

Mnoho sportů se v posledních letech snaží být vůči transgender sportovcům více vstřícné. Mezinárodní olympijský výbor například v listopadu 2021 uvedl nový rámec, který odmítl poskytnout konkrétní směrnice pro každý sport, a naopak povzbuzoval sportovní řídící orgány, aby vyvinuly své vlastní sportovně specifické směrnice, které zohledňují výhodu v daném sportu. IOC dříve stanovil limity testosteronu, testování a léčbu, ale nový rámec je označil za „lékařsky zbytečné“. IOC přestal požadovat chirurgický zákrok v roce 2016.

Nicméně od doby, kdy IOC představil svůj rámec, některé sportovní řídící orgány oznámily některé z nejpřísnějších politik dosud, částečně pod tlakem veřejnosti poté, co transstudentka Lia Thomas z University of Pennsylvania stanovila národní rekordy v několika disciplínách a následně vyhrála mistrovství NCAA. NCAA, která dohlíží na vysokoškolský sport, oznámila uprostřed její sezóny, že se zbaví své předchozí politiky týkající se transgender sportovců a místo toho přijme přístup sport po sportu, podobný IOC.

Co si z toho vzal Jelen

Tato novinka mě docela šokovala. Jako člověk, který je velmi vstřícný k LGBTQ+ komunitě a jako člověk, který má v této komunitě své kamarády, jsem však razantně proti. Při tom vyjmenovávání práv transgender sportovců se zapomíná na jednu věc, a to jsou práva žen.

Ať můžeme realitu ohýbat dle současné ideologie jak chceme, transgender ženy, narozené jako muži, mají z fyzického hlediska výhodu nad ženami. Určujícím faktorem není jen hladina testosteronu, ale například i mohutnější kostra, dána větší hustotou kostí u mužů než u žen.

Dokud jsme se bavili o transgender lidech u sportů jako je fotbal, plavání, šachy, atletika, nebo volejbal, byla to pořád „sranda.“ Jak se ale bavíme o bojových sportech, jde o život. Jen se bojím, aby to nestálo proraženou lebku, doživotní úraz, nebo nedej bože smrt, aby lidem došlo, že není v pořádku nechat proti sobě zápasit ženu a muže.

Zdroje:

https://www.usaboxing.org/news/2023/december/29/new-usa-boxing-rule-book-to-go-into-effect-jan-1

https://www.nbcnews.com/feature/nbc-out/pendulum-swings-tighter-measures-transgender-athletes-rcna131461

https://www.outsports.com/2016/1/21/10812404/transgender-ioc-policy-new-olympics

https://www.nbcnews.com/nbc-out/out-news/usa-swimming-announces-new-policy-elite-transgender-athletes-rcna14606

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz