Hlavní obsah
Lidé a společnost

Twitch mění pravidla, rozvolnění zákazu o nahotě v rámci umění. Chodí tam i děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com / Jeshoots.com

Twitch je největší herní streamovací platformou na světě. Nedávno světem proletěla zpráva o uvolnění pravidel vysílaného obsahu. Rodiče by se měli mít na pozoru.

Článek

Zábava, informace, oddych

Populární platforma Twitch, která se může pyšnit 22 miliardami hodin zhlédnutí za rok 2022, nebo 2.58 miliony souběžných diváků (průměrný počet diváků v jeden moment), patři bezesporu k přední streamovací službě na internetu. Tato platforma umožňuje lidem živě vysílat svůj obsah, ať už se jedná o hraní her, diskuze, nebo prezentace vlastních dovedností, jako například kreslení, nebo hra na hudební nástroj. Na druhou stranu poskytuje divákovi zábavu a také možnost finančně podpořit svého oblíbeného autora. Twitch je například populární svými charitativními sbírkami, kde se diváci skládají pro dobrou věc.

Platforma je převážně navštěvována mladistvými, což dokládá i statistika užívání. 41 % uživatelů patří do kategorie 16-24 let, nutno však dodat, že Twitch je oblíbený zejména mezi dětmi, oficiální statistiky však kategorii 15 a méně let neuvádějí.

Erotika prodává

V tomto článku se však chci zabývat odvrácenou stranou Twitche a tou je erotika. Není překvapením, že kromě vysílání běžného obsahu, se spousta online streamerů snaží přilákat diváky na svou nahotu. Zisk peněz od diváků za to, že si napíší jeho internetovou přezdívku na své holé břicho, nebo jinou část těla, je naprosto běžnou praktikou.

Co se týká erotiky, Twitch je místem velkého paradoxu. Nejedna streamerka byla zablokována, protože jí během vysílání vyklouzla bradavka. Nebo ve volných šortkách a průsvitných kalhotkách ukázala kus ze svých intimních partií. Vysílání ve spodním prádle je také zakázáno. Twitch se snaží prezentovat jako „family friendly“ platforma, kde můžete své dítě bez starosti nechat sledovat hodiny a hodiny jejich oblíbeného streamera.

Na druhou stranu vysílat v plavkách povoleno je. Plavky jsou přece normální oděv, který běžně vídáme na plážích a u bazénů. V záchvěvu boje proti omezením tak streameři, kteří se snaží vydělávat svou nahotou, začali natáčet v plavkách. To se Twitchi nelíbilo a zavedl pravidlo, že vysílat v plavkách lze pouze u bazénů, ve vířivkách a u pláží. Nebyl by to vynalézavý, lidský mozek, aby se pravidlu nepřizpůsobil.

Vznikla tak kategorie „Pools, Hot Tubs, Beaches“, kde polonazí streameři (jedná se převážně o ženy) v titěrných plavkách, v nafukovacím bazénu, uvnitř jejich obyváků, lákají své obecenstvo na pomyslnou nahotu. Twitch se brání tím, že být sexy není proti pravidlům, já jako rodič bych nechtěl, aby se moje dítě dívalo na ženskou, která v plavkách, které zakrývají tak 5 % jejího těla, s vyšpuleným zadkem směrem na kameru, dělá dřepy za to, že ji diváci posílají peníze.

ASMR

Další kategorií, která láká diváky na erotiku, je ASMR. Pro ty z vás, kteří pojem neznají, jedná se o vytváření příjemných pocitů z vizuálního, nebo zvukového zážitku. Jako příklad ASMR zvuku může být déšť, nebo praskání bublinkových folií. ASMR video může být třeba záběr na hořící krb uvnitř dřevěné chatky uprostřed hor, kde v okně lze vidět sněhovou vánici.

Streameři si dokázali i tuto kategorii přetvořit jako místo pro zisk z erotiky. Na ASMR části Twitche tak můžete nalézt živá vysílání toho, jak streamer do mikrofonů vzdychá a sténá, to vše podpořeno masivním výstřihem a „nadrženým“ výrazem ve tváři. Celá logika pak spočívá v tom, že se tváříme, že vůbec nejde o nic erotického, protože je to přece „uklidňující dech ženy,“ na druhou stranu streamerům za toto cinkají nemalé peníze od náruživých diváků.

Když mi bylo 16, tohle nebylo. Dovedu si představit, že bych u toho v pubertě trávil večery, dnes jako rodič jen protáčím oči, jak lascivní svět může být.

Foto: Twitch / Nebuď z toho Jelen

Takhle na Twitchi vypadá kategorie ASMR v době psaní článku, obrázek si asi uděláte sami

Jakkoliv je Twitch už teď platformou, která těží z erotiky, i když se vehementně tváří, že tomu tak není, volání obecenstva o zpřístupnění obsahu pro dospělé je velmi silné. Twitch totiž není jen místem pro děti, ale i dospělé. A člověk asi nepotřebuje být raketový inženýr, aby si vydedukoval, že na platformě, kde ženy vzdychají do mikrofonů a v titěrných mini plavkách cvičí jógu v bazénu, se koncentruje velký počet lidí, kteří místo reálného vztahu, reflektují své emoce oddaností oblíbenému streamerovi. Například, jedna z těchto streamerek, která výše zmíněným žánrům na Twitchi kraluje, Amouranth, obdržela od svého věrného diváka 70 000 dolarů jako dárek. Krásná práce.

A není také divu, že se Twitch snaží vyhovět více a více hlasům, které volají po zpřístupnění obsahu pro dospělé, avšak zároveň se stále tvářit jako platforma pro celou rodinu.

Nová pravidla mění hru

Dle nových pravidel Twitche bude povoleno, aby streameři měli například viditelné vystouplé bradavky přes oblečení, nebo zaříznuté kalhoty v rozkroku. Erotický tanec je nově také povolen. To vše se ale nesmí točit kolem erotického obsahu. Opět paradox. Erotika je zakázána, ale vzdychat do mikrofonu s upnutým tričkem, bez podprsenky, eroticky se kroutit a tvářit se u toho, že dělám ASMR zvuky a nerad nosím podprsenku, protože mě tlačí, bude povoleno.

Nově bude také povolena naprostá nahota u umění. Už teď se tak v podstatě kategorie „Art“ na Twitchi proměnila v nový PornHub, protože streameři začali těžit z toho, že kreslí nahé postavičky. Kreslit na nahé ženské tělo bude také povoleno, musí to však být umění. Na Twitch se tak velmi pomalu, pod záminkou umění vetřela samotná nahota. Uvolnění pravidel je vcelku nové a jsem zvědavý, kam až daleko budou streameři ochotni zajít pod záminkou umění, za účelem co největšího zisku z řad obecenstva.

Určitě ne pro děti

Jako rodič se na celou problematiku dívám prudérně. Platforma, kterou sledují miliony dětí na celém světě, určitě má své klady. Twitch udává trendy nejen herní komunitě, ale i online streamovacímu prostředí jako takovému. Co však začalo jako super místo, kde můžete sledovat svého oblíbeného streamera hrát hry, nebo dělat vtípky, se postupně mění na platformu sloužící pro incely, slintající v podstatě nad pornem.

Jste rodič a sleduje vaše dítě Twitch? Dávejte si pozor, jaké kanály a jaké streamery sleduje. Moje dítě má tři roky a toto naštěstí řešit nemusím, v pozdějším věku si však chci pohlídat, jak tráví svůj čas na internetu. A upřímně se děsím toho, že si v pubertě vybuduje na podobném obsahu závislost a v dospělosti, neschopen navázat reálný vztah, bude utrácet svou výplatu, nedej bože si brát půjčky, jen aby jeho oblíbená streamerka řekla jeho jméno nahlas ve vysílání.

Zdroje:

https://www.businessofapps.com/data/twitch-statistics/

https://www.theverge.com/2023/12/13/24000534/twitch-loosens-sexual-content-policy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz