Hlavní obsah
Sport

UFC a údajná dominance Procházky? Asi jsem viděl jiný zápas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lee Brimelow / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution 2.0

Jiří Procházka, nejlepší český zápasník UFC, odčinil svou porážku z listopadu 2023, kdy prohrál s brazilským šampionem Alexem Pereirou. Nyní v zápasu UFC 300 porazil Aleksandara Rakiće a média mluví o návratu českého Samuraje. Já viděl skoro fiasko.

Článek

Jiří Procházka se na UFC 300 utkal s Aleksandarem Rakičem a fanoušci s napětím očekávali, co předvede tentokrát. Ve svém posledním zápase sice prohrál s Alexem Pereirou, ale příprava nebyla úplně ideální a nyní to bylo jinak. Tým kolem bývalého šampiona UFC a japonského Rizinu spolu s bojovníkem tvrdili, že tato příprava byla nejlepší. Rakič si navíc říkal o problémy, často mluvil o moravském samurajovi a snažil se mu dostat do hlavy úštěpnými poznámkami.

Procházka však vyhrál ve druhém kole na TKO, když Rakiče umlátil na zemi pěstmi a rozhodčí zápas přelužil ve prospěch moravského rodáka. Na poslední momenty zápasu se lze podívat například zde:

Po Procházkově vítězství se na něj snesla vlna gratulací, pochval a začíná se mluvit o odvetě právě s Alexem Pereirou a o nové šanci získat titul šampiona organizace UFC pro Procházku.

Zahraniční média kvitují Procházkův netradiční styl, agresivní bojovnost a rychlost s jakou se na Rakiče pustil. Takhle například chválil Procházku Ondřej Novotný, zakladatel české verze MMA, Oktagonu.

Procházka během tréninkové přípravy zmiňoval návrat ke kořenům a o tom jak mu prohra s Pereirou pomohla. Vždyť kromě listopadové prohry, okusil český rodák svou poslední prohru v roce 2015, když jako bojovník organizace Rizin nastoupil proti americkému bojovníkovi Muhammedu Lawalovi. Tehdy mladičký Procházka měl očividně problém s disciplínou, jelikož jeho KO bylo opravdu nešťastné. Se skloněnýma rukama, v předklonu šel hlavou proti Lawalovi, kterému stačily dvě dobře mířené rány, aby Procházku vypnul. Na tento již dávný moment se můžete podívat zde pod odkazem.

Krůček od vítězství, krůček od fiaska

Od této doby ušel Procházka obrovský kus cesty a dnes patří mezi absolutní špičku. Procházkovi zápasy jsem viděl snad všechny a nemůžu si pomoci, ale vždy mi po nich zůstává hořká pachuť.

Někdo tomu říká neortodoxní styl. Někdo infarktová bitva. Pravdou je, že Procházka je stále neohrabaný. Jak Pereira, tak Rakič očividně odhalili jeho největší slabinu a tou je lýtko. Jelikož Procházka drží váhu těla na přední noze, tato slabina přímo křičí na soupeře, aby ji využil. Z posledních dvou zápasů tak bylo patrné, že taktika na Procházku je jasná: zrušit mu nohu.

Ačkoliv se zatím nestalo, že by Procházka na tuto slabinu nějak trpěl, jednou se prostě stane, že mu někdo tu nohu ukope. To však není to nejhorší. Pod skrytým pojmem „infarktová bitva“ se skrývá fakt, že Procházka není schopný mít ruce nahoře. Jeho styl jednoduše způsobuje, že mu ruce vlají někde kolem pasu a jeho hlava je na otevřeném bojišti absolutně nekrytá.

Proti Pereirovi se to nevyplatilo, jelikož jedna dobře mířená způsobila jeho pád a prohru. A zde se vracím zápasu s Rakičem. Ačkoliv média mluví o dominanci, infarktové podívané, vytrestání velkohubého Rakušana, já viděl něco jiného. Viděl jsem milimetry a desetiny sekundy od jedné dobře mířené, která by Procházku ukončila po druhé v řadě, což by znamenalo jistojistě obrovský problém v jeho kariéře.

Od prohry ho dělilo tak málo, že mi nepřijde správné říkat, že Procházka dominoval zápasu a Rakiče rozdrtil. Rakičovi rychlé pěsti, které pálily ostrými jednoduše neměly štěstí, ale, že by Procházka soupeře válcoval? Kdokoliv zápas viděl mi musí dát zapravdu, je to sláva, mohlo to být druhé fiasko.

Jiří Procházka zůstává naším nejlepším, českým zápasníkem v UFC a má reálnou šanci na to, získat znovu titul UFC šampiona. Pokud však nevyřeší jeho očividnou slabinu ve formě předního lýtka a nezačne dávat ruce nahoru, bude snadný cíl pro takové bijce jako je Pereira, kterým stačí jedna dobře mířená.

Zdroje:

https://www.ufc.com/event/ufc-300?language_content_entity=en

https://www.top-fight.cz/karlos-vemola-velebi-jiriho-prochazku-na-turnaji-ufc-300-ho-presvedcil-proc-bude-nejlepsim-na-celem-svete/

https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/ostatni/po-prohre-s-pereirou-si-pripomnel-chut-vyhravat-neni-to-ale-jen-o-navratu-ke-korenum-rika-prochazka/6618f15161d8d47534b9324c

https://www.sherdog.com/fighter/Jiri-Prochazka-97529

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz