Hlavní obsah
Aktuální dění

Ukrajinský dokument získal sošku Oscara: Ukazuje realitu, kterou podporovatelé Ruska ignorují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ahmed akacha / Pexels.com / Free license

Ukrajinský film poprvé získal cenu Academy Awards. Režisér snímku má však smíšené pocity. „Raději bych chtěl mír,“ prohlásil. Jeho dokument „20 dní v Mariupolu“ zachycuje tvrdý útok na ukrajinské přístavní město během ruské invaze v roce 2022.

Článek

Mstyslav Černov, režisér snímku, fotograf Jevgenij Maloletka a producentka Vasilisa Stěpaněnko dorazili do přístavního města hodinu předtím, než Rusko zahájilo bombardování. O dva týdny později byli posledními novináři, kteří ve městě pracovali pro mezinárodní média, a posílali do okolního světa zásadní depeše ukazující civilní oběti všech věkových kategorií, kopání masových hrobů, bombardování porodnice a samotný rozsah zkázy.

„Je to první Oscar v ukrajinské historii a já jsem poctěn,“ řekl dojatý Černov. „Pravděpodobně budu prvním režisérem, který na této scéně řekne: přál bych si, abych tento film nikdy nenatočil, přál bych si, abych to mohl vyměnit za to, že Rusko nikdy nenapadlo Ukrajinu.“

Vyzval Rusko, aby zastavilo agresi na Ukrajině. „Přeji si, aby propustili všechna rukojmí, všechny vojáky, kteří chrání svou zemi, všechny civilisty, kteří jsou v jejich vězeních,“ řekl. „Můžeme se postarat o to, aby se historie napravila, aby pravda zvítězila a aby lidé z Mariupolu a ti, kteří položili své životy, nebyli nikdy zapomenuti. Protože film tvoří vzpomínky a vzpomínky tvoří historii.“

Černov zakončil svůj projev přechodem do svého rodného jazyka a pronesl národní pozdrav „Slava Ukraini“, což znamená „Sláva Ukrajině“.

Sošky byly uděleny Černovovi, producentce a střihačce Michelle Miznerové a producentovi Raneymu Aronsonovi-Rathovi; viceprezident agentury AP Derl McCrudden je rovněž podepsán pod filmem jako producent a byl mezi těmi, kdo na pódiu převzali cenu. Při reportáži o invazi se Černov setkal s různými reakcemi na přítomnost týmu na místě. Někteří novinářům děkovali za to, že dělají svou práci. Někteří je nazývali prostitutkami. Někteří lékaři je vyzývali, aby natočili názorné scény zraněných a mrtvých dětí a ukázali světu, co se stalo. Kvůli špatnému spojení se do světa v reálném čase dostalo jen asi 40 minut záznamu, ale když Černov a jeho kolegové konečně mohli odjet, rozhodl se, že s těmi 30 hodinami, které měli na pásce, musí něco udělat. Černov, který se narodil na Ukrajině, dokument také namluvil. Práce Černova, Maloletky, Stěpaněnka a Lori Hinnantové získala v roce 2023 Pulitzerovu cenu za službu veřejnosti.

Film „20 dní v Mariupolu“ měl premiéru na filmovém festivalu Sundance, kde získal cenu diváků. Poté získal ocenění za nejlepší dokumentární film na festivalech Directors Guild a BAFTA a byl považován za favorita na Oscara. Cenu získal v silné konkurenci dokumentárních filmů, mezi něž patřily například „Čtyři dcery“, „Věčná paměť“, „Bobi Wine: The People's President“ a „To Kill a Tiger“. V loňském roce získal cenu za nejlepší dokumentární film snímek „Navalnyj“ o ruském opozičním vůdci, který zemřel teprve minulý měsíc.

A přestože se běh cen pro „Mariupol“ chýlí ke konci, každá nová cena a platforma je důraznou připomínkou toho, že po více než dvou letech válka stále pokračuje. Ve stejný den, kdy se Černov dozvěděl, že byl nominován na Oscara, se také dozvěděl, že jeho rodné město Charkov bylo právě podrobeno smrtícímu bombardování ruskými silami. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj koncem února uvedl, že od zahájení ruské invaze v plném rozsahu bylo v bojích zabito 31 000 ukrajinských vojáků.

Krvavý obraz války

Události popsané v dokumentu „20 dní v Mariupolu“ začínají 24. února 2022, krátce poté, co ruské síly vstoupily na Ukrajinu a zahájily konflikt. Černovova kamera zachycuje raketové útoky a výbuchy, čtvrti proměněné v trosky a ukrajinské vojáky, kteří evakuují civilisty a snaží se udržet zdání klidu. Jeden z nich říká prchajícím občanům: „Nepropadejte panice.“ Černovova kamera zachycuje především strach. Jelikož se jedná o první dny konfliktu, mnoho obyvatel Mariupolu nevěřícně bloudí ulicemi. „Opravdu se to děje?“, táže se jeden z nich.

Provizorním útočištěm se stává fitness centrum; dobrovolníci silně polepují zrcadla od podlahy ke stropu, aby minimalizovali střepy od skla, pokud by došlo k ostřelování. Lidé používají generátory k nabíjení mobilních telefonů, ale ne k telefonování nebo získávání aktuálních zpráv - mobilní věže nefungují - ale k použití jako přenosné svítilny. Ačkoli válka na Ukrajině stále zuří, „20 dní v Mariupolu“ je již historickým dokumentem. Za 16 měsíců, které uplynuly od těchto událostí, se toho ve válce stalo tolik a obrazové zpravodajství z první linie je nyní všudypřítomné. Černovův tým však byl jedním z prvních, kdo zdokumentoval to, co mnozí považují za válečné zločiny ruských vojáků, a poskytl západním zpravodajským médiím první pohled na konflikt.

„Přál bych si, abych mohl udělat víc,“ dodává Černov ve filmu.

Další zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Mstyslav_Chernov

Zhlédnutí dokumentu: 20 dní v Mariupolu

https://www.oscars.org/oscars/ceremonies/2024

https://www.sfchronicle.com/bayarea/article/ukraine-russia-invasion-anniversary-17769833.php

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz