Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ústavní soud rozhodl, důchodcům bude zkrácena valorizace. ANO bude na koni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Katrin Bolovtsova / Pexels.com / Free license

Velmi sledovaný spor mezi pětikoalicí a hnutím ANO skončil. Ústavní soud rozhodl, snížení valorizací nebylo nezákonné. Jsem zvědavý na volební průzkumy.

Článek

Rozhodnutí Ústavního soudu o zamítnutí návrhu na zrušení nižší valorizace penzí vzbuzuje rozporuplné pocity a klade nás před otázku, co bude dál? Na jedné straně je zřejmé, že Ústavní soud respektoval legislativní pravomoci a nechtěl překračovat svou roli, což je v souladu s právními principy. Na druhé straně však nelze přehlížet sociální dopady tohoto rozhodnutí.

Ústavní soud zdůraznil, že není jeho úkolem rozhodovat o podobě parlamentní diskuse a že stav legislativní nouze byl prohlášen v souladu s právními normami. Tím pádem odmítl námitky omezování parlamentní diskuze ze strany opozice.

Rovněž se Ústavní soud vyjádřil k principu valorizací a zdůraznil, že rozhodování o důchodech náleží zákonodárcům. Toto stanovisko je v souladu s právními normami, ale zároveň může podporovat argument, že společenská odpovědnost politiků a vlády by měla zahrnovat i ochranu těch nejzranitelnějších členů společnosti. Navíc, pokud se politik nebo strana vymezí mimo zákony a ústavu ČR, je naprosto v pořádku, že Ústavní soud zasáhne.

Z hlediska sociální spravedlnosti je rozhodnutí o nižší valorizaci problematické. Důchodci se mohou cítit nespravedlivě postižení, zejména pokud bereme v úvahu, že vláda měla jiné možnosti k řešení rozpočtových problémů, například reformou veřejných výdajů nebo zvýšením efektivity vládního aparátu. Sáhnout na chudou část obyvatelstva je velmi problematické a rozhodně těžší než omezovat střední třídu, která je častým otloukánkem vládních úspor.

ANO už mudruje

Toto rozhodnutí bude vodou na mlýn pro všechny důchodce nevolit současnou vládu a ještě více posílí populistické Babišovo ANO.

Alenka píše jak je zklamaná, že soud nestřeží ústavnost. Babiš slibuje, že až se vrátí do vlády, budou pro něj lidi opět prioritou. Ve skrytu duše si myslím, že oba teď jásají. Jestli něco může pětikoalici prohrát volby, tak je to třeba tento rozsudek, který vlastně tak není rozsudkem o zákonu, ale rozsudkem o příštích volbách.

Zdroj:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-ustavni-soud-vynasi-verdikt-jak-rozhodl-o-zkracene-valorizaci-penzi-244383

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ustavni-soud-valorizace-penzi-vyhlaseni-nalezu-hnuti-ano-stiznost-vlada-devatenact-miliard.A240123_204421_domaci_mls

Facebook / Alena Schillerová

Facebook / Andrej Babiš

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz