Hlavní obsah
Aktuální dění

V pondělí budou zavřené i školky. A rodiče se bouří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: AI - Stabble Diffusion

V pondělí nás čeká hromadná stávka zaměstnanců. Přesná čísla se dozvíme později, ale vypadá to na jednu z větších stávek za poslední roky, kromě odborů a firem, se ke stávce přidávají i školy a školky. A českému občanu se to nelíbí.

Článek

Proboha, co budu dělat? Jeden den dítě doma!

Na facebooku, instagramu a diskuzních fórech se šíří nespokojené názory s pondělní stávkou škol a školek. Byť musím zdůraznit, že jsou tyto názory v menšině, o to víc jsou hlasité. A týkají se zejména školek. Logicky, dítě, které chodí už do školy, necháte samotné doma a věc neřešíte.

U školek je to těžší a naštvaní rodiče spílají, že jsou naprosto v koncích, protože neví, co mají dělat. Očividně v dnešní době zařídit si něco nad rámec běžné denní rutiny je problém.

Stávka má smysl

Chtěl bych vyjádřit solidaritu vůči učitelům a apelovat na empatii rodičů. Vzpomeňte si, jak vám vaše dítka umí lézt na nervy a jak jste byli rádi, když jste je poprvé odvedli do školky a zažili po x letech konečně klid. Učitelky mají těchto dětí na starosti 20 a více, od pondělí do pátku, všechny ty vaše problémy krát dvacet, a ještě mají svázané ruce. Jak vám se uleví, když vaše dítě nehorázně zlobí, tak na něj zařvete, nebo mu dáte na zadek. To ony nemůžou.

Je to povolání hodné metálu, vždyť pomáhají vychovávat novou generaci lidí. A těch pár „šupů,“ které berou je naprosto směšných. A po letech nářků a volání po lepších podmínkách, frustrace vygradovala až do stávky.

Já osobně jsem zastáncem velkých stávek. Když už, tak pořádně. Ochromit celou infrastrukturu na pár dní. To alespoň politiky přiměje k akci. Obávám se, že jednodenní stávka, byť rozsáhlá, nic nevyřeší.

Vždycky se to dá nějak udělat

My jsme si to zařídili tak, že jsem si vzal v práci home-office a budu s malým doma já. Chápu, ne každý má tu možnost. Ale my zase nemáme možnost babiček, kterou má spousta z vás. A tam to nekončí, babičky, dědové, tety, kamarádky s dítětem na mateřské, sick day, půl den, dělení hlídání, při nejhorším dovolená.

Vždy se to dá zařídit. Buďte trochu solidární, učitelé jsou zoufalí a potřebují pomoc.

Foto: WhatsApp - skupina školky

WhatsApp skupina školky, kam chodí moje dítě.

Učitelé a učitelky jsou vězni podfinancovaného systému. Nebuďte z toho Jeleni a pomozte jim, stojí to jen trochou toho vyřizování na jeden den.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz