Hlavní obsah
Sport

Všem škarohlídům vyhubovat. Český tým si zahraje o medaile! Neodpustím si ale okomentovat výkon

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jarba / Wikimedia Commons / CC BY 3.0 DEED

Český tým oplatil USA ostudnou porážku ve čtvrtfinále mistrovství světa z roku 2023, kdy český tým prohrál 3:0. Lukáš Dostál nyní s nulou vychytal zámořský tým a Česko si opět zahraje o medaile.

Článek

Senzační výkon čtvrtečního večera předvedl český tým pod trenérem Radimem Rulíkem. Ameriku jsme porazili sice „jen“ 1:0, ale herně jsme je převálcovali na celé čáře a znovu si tak v semifinále zahrajeme o medaile.

Kritikům patří zdvižený prst

Kdo se díval na českou internetovou scénu, mohl si všimnout, že názory na zápas byly tak 50/50. Překvapily mě však různé diskuze na sociálních sítích, které předpovídaly debakl českého týmu.

Místo toho Češi předvedli nejlepší výkon turnaje. Ani proti Kanadě, ani proti Finsku jsme nehráli tak hezký hokej. Amerika okusila něco, co v Ostravě nezažili. Byli pod tlakem, ale pod tlakem, který trval 60 minut.

Čtvrtá formace i bez nemocného Fleka opět plnila svoji roli a dělala americké obraně vrásky. Palát, Kubalík, Zacha, Kaše. To jsou jména útočníků, které bych chtěl vyzdvihnout. Americké obraně dělali vrásky celý zápas a kdyby to skončilo 5:0 v náš prospěch, nikdo nemůže říct ani popel.

Pastrňák se hledá, Zacha měl štěstí

Z Pastrňáka mám obavy. Ačkoliv měl dvě, tři zajímavé šance, je vidět, že se evidentně něco děje a docela chápu, když v zámoří během NHL play-off říkali, že hraje očividně na 70 %. Přijde mi, že si těchto 70 % přenesl i do Prahy. Je to vynikající hokejista, jednoznačný přínos našeho týmu, ale něco je špatně. Nečas pookřál po svém prvním nepovedeném zápasu, Zacha pookřál prakticky podle stejného vzorce, ale Pastrňák jakoby nebyl ve své kůži, nebo si tu pravou symfonii schovává do semifinále, nevím, ale kdo se dívá na zápasy Bostonu, tak v porovnání vidí, že jeho hra není jako byla dřív.

Za to Pavel Zacha, ačkoliv tolik nenáviděný, nám aktuálně zařídil postup do semifinále. I když se štěstím, i když dal gól „nechtěně“ tělem, myslím, že si ode všech kritiků zaslouží omluvu. 6× odmítl reprezentovat, no a co? Dnes díky němu slavíme.

Lukáš Dostál je bůh

Ve svých předchozích článcích ze začátku turnaje jsem hodně kritizoval brankáře Mrázka a vyzdvihoval Lukáše Dostála. Dnes se mi to potvrdilo a cena za nejlepšího hráče zápasu byla naprosto zasloužená. Připomíná mi doby Tomáše Vokouna, který chytal na postu jedničky v roce 2005 a 2010, tedy v letech, kdy jsme získali tituly. Ten kluk chytá neskutečně. V Anaheimu si při 44 zápasech drží úspěšnost 90,2 %. A to v pouhých 23 letech. Je vidět, že brněnská škola, odkud Dostál vzešel, umí plodit výborné brankáře. Klobouk dolů před jeho výkony.

I kdybychom prohráli, ten herní projev baví

Neodpustím si jeden komentář k celkovému výkonu. Čtvrtfinále se bere jako takový mezník úspěchu a neúspěchu mistrovství světa. Dalším mezníkem je přinést medaili, a to nás čeká o víkendu. Pokud by však, za stejně odehraného zápasu, dva, tři odrazy amerických hráčů dopadly jinak a my bychom prohráli, patří českému týmu poklona.

Styl, jakým se hráči prezentují, hokej, jaký hlavní trenér Rulík chce hrát, to je prostě pastva pro oči. Přijde mi snad, že všechny výtky, na které se na český tým za posledních 14 let snesly, byly vyslyšeny a bylo na nich zapracováno.

  • Málo bruslení
  • Málo důrazu v osobních soubojích
  • Hodně přihrávek na střelu do prázdné a málo střel
  • Malé zapojení obránců do útoku
  • Nedůraz před brankovištěm
  • Vypouštění zápasu za stavu vedení

To jsou snad všechny body, na které si já osobně vzpomenu. A můžu s pýchou vůči českému týmu říct, že všechny tyto chyby byly eliminovány a Češi opravdu hrají hokej, který je pastva pro oči.

V semifinále nás čeká Švédsko. Nejtěžší soupeř celého turnaje. Těžší než Kanada, těžší než USA. Mají na turnaji dream tým a ještě neprohráli. Ještě před pár dny bych nevěřil, že na ně máme. Dnes, po tom výkonu s USA si myslím, že je můžeme porazit. Věřím tomu, že pokud se Pastrňák rozjede, že si Lukáš Dostál udrží formu, a že obrana bude bránit tutovky, tak jako to dělala doposud, máme na to si zahrát o zlato.

Pojďme chlapi!

Zdroje:

Zhlédnutí zápasu Česko : USA, Mistrovství světa v ledním hokeji 2024

https://www.nhl.com/ducks/player/lukas-dostal-8480843

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz