Hlavní obsah
Sport

Zlato na mistrovství světa? Lidi se zbláznili, nehráli jsme s nikým na úrovni

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Valentinaua / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 DEED

Po porážce papírově slabších týmů najednou všichni mluví o medaili. Opravdu si myslíte, že tento tým má na Kanadu, nebo Švédsko?

Článek

Český tým naposledy získal zlatou medaili v roce 2010. Čtrnáct let čekáme na nejvyšší místo. Od té doby se vyměnily generace hokejistů, spousta z onoho vítězného týmu již ukončila hokejovou kariéru, dokonce i věčný Jaromír Jágr už věší brusle na hřebík.

Český národ je hladový. Na takovou abstinenci jsme nebyli zvyklí. Pamatuju si, když mezi lety 2005-2010 jsme po čtyři turnaje nezískali zlato, lidé byli v šoku, rozebíralo se, jak to bude s budoucností hokeje, kdo nahradí stárnoucí zlatou generaci a pětileté čekání na zlato všem připadalo jako věčnost. Nebyli jsme na to mentálně připraveni. Nyní mi však přijde, že po dlouhých čtrnácti letech lidé už věří v pohádky, vidí úspěch tam, kde se rodí možný debakl a nesmyslně mluví o zlatu po porážce týmů jako Rakousko, nebo Norsko.

Jaká je tedy současná situace?

Bookmakeři nás vidí na čtvrté příčce v šanci na zlato, Marián Jelínek mluví o zlatě, které visí ve vzduchu. Internetové diskuze a komentáře jsou naplněný hlasy, které o nás mluví jako o mistrech. Jak to vidím já?

Foto: Slovo jedné rodiny / Screenshot / Youtube

Lední hokej, Mistrovství světa 2010

Tragická přesilovka

Jedním z největších problémů českého týmu v letošním mistrovství světa je neefektivní hra v přesilovce. Dobře, nebudu psát jako suchar, který se snaží o neutrální emoční vyjádření. Je to prostě otřes. Přesilové hry jsou zásadním faktorem, který nám může pomoci proti papírově silnějším soupeřům. V nadcházejících dnech nás čekají týmy jako Kanada, ve čtvrtfinále můžeme narazit na USA, Slovensko. Za hypotetického stavu, kdy prohráváme o jeden, dva góly, je přesilovka to, co nás může vrátit do hry. Ale pokud nejsme schopni proměnit několik přesilovek 5 na 3 proti slabším týmům, jak můžeme doufat, že tento kritický faktor využijeme v náš prospěch?

Po tragické přesilovce na Betano Hockey Games v rámci Euro Hockey Tour, hlavní trenér Radim Rulík sliboval, že si tu pravou a nacvičenou souhru šetří na mistrovství světa. Uplynul turnaj základní hrací doby, před námi je poslední zápas s Kanadou a přesilovky jsou stejně špatné.

Slabí soupeři

Ještě bych se vrátil k těm soupeřům. Již první zápas proti Finsku přinesl infarktovou bitvu. Tempo hry bylo zběsilé a Češi se v prvním zápasu chtěli ukázat. Nakonec to byl souboj dvou titánů, ze kterého jsme vyšli jako vítězové a český národ, včetně mě, žasnul. Avšak ukázalo se, že Finsko má na turnaji špatnou formu. V době psaní článku se drží jen o bod na čtvrté příčce před pátým Dánskem a reálně jim hrozí vypadnutí v základní skupině. Ta výhra nyní dostává úplně jiný kontext.

Za to Švýcarsko, náš nový rival, který ještě kolem roku 2007-2009 patřil mezi B-tým outsiderů, nás neustále trápí. Prohráli jsme s nimi tento rok, také na MS 2023, stejně tak na MS 2021. Na Švýcary prostě neumíme. Od posledního zlata, rok 2010, jsme s nimi hráli 11 vzájemných zápasů na mistrovství světa, z toho celých sedm jsme prohráli.

Proč se tak bavím o Švýcarsku? Protože to byl zatím jediný solidní soupeř tohoto ročníku a tento soupeř nás porazil. Ostatní výhry byly tak říkajíc z povinnosti a i infarktová výhra proti Finsku je degradována tím, jak špatnou formu Fini mají. Silnější týmy, jako Kanada, Švédsko nebo USA, teprve čekají, a právě tyto zápasy ukáží skutečnou připravenost českého týmu na boj o medaile.

Fyzička

Jestli našim největším problémem jsou přesilovky, tak druhým je fyzická zdatnost. Bruslit umíme a umíme to rychle. Pod Radimem Rulíkem hrajeme aktivní, svižný hokej. Dá se na to koukat, je to pastva pro oči. Rozhodně mají Češi více ze hry, než pod bývalým trenérem Jalonenem. Avšak když vidím zápasy Kanady, ale i Slovenska, nemyslím si, že Češi mají na to, udržet s těmito týmy tempo. Proti Kanadě můžeme hrát tak 20-30 minut, potom nám prostě dojde dech.

V posledním zápasu proti Velké Británii bylo vidět, že nám nestačí, že je Češi přebruslí, všude jsou o krok napřed, každá přihrávka je rychlejší, než bránící hokejista. A obávám se, že sny českých fanoušků o medaili zhatí právě silnější týmy, které budou pro český tým co, co jsme byli mi pro Británii.

Milan Antoš kritizuje defenzivní styl českého hokeje z Mistrovství světa v Ledním hokeji 2023

Českému týmu to přeju, zůstávám ale skeptický

Když se podívám na současný výkon českého týmu na mistrovství světa, je můj skeptický pohled na jejich šance na zlatou medaili oprávněný. Tragická přesilovka, vítězství pouze nad slabými soupeři a prohra s vyrovnaným týmem jako Švýcarsko jsou jasnými ukazateli toho, že český tým není favoritem, jak jej někteří vidí. Pokud chceme skutečně bojovat o nejvyšší příčky, je stále třeba pilovat spoustu věcí. Já jen doufám, že našim hráčům nestouplo sebevědomí. Jak lze snadno podcenit soupeře nám již ukázala Kanada, která si nechala od Rakouska dát pětku v jedné třetině.

Další zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A1_hokejov%C3%A1_reprezentace

https://www.betarena.cz/rubriky/hokej/bilance-cesko-svycarsko-na-ms-v-hokeji-zapasy-vysledky_8298.html

Mistrovství světa v ledním hokeji, 2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz