Hlavní obsah
Finance

Odvoz odpadků zdraží až šestkrát, voda o pětinu. Inflace nekončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ilustrační foto.

Ceny potravin se sice ustálily, u energií by se mohly uklidnit, ovšem na peněženky útočí další zdražování. Platby za svoz komunálního odpadu, vodné a stočné, daň z nemovitosti.

Článek

Odpadový systém si obce určují různě, takže i zvyšování poplatků probíhá rozdílně, nicméně tlak EU je na radikální snižování komunálního odpadu přepočteného na hlavu. Navíc odpady vláda od ledna přehodila do vyšší sazby DPH z 15 na 21 %.

Například ve městě Černošice na Praze-Západ se svoz komunálního odpadu zdraží letos troj až šestinásobně.

Rodina ve svém domě platila dosud zaokrouhleně 1 700 Kč – 3 400 Kč ročně. Podle počtu přihlášených lidí. Nyní město přešlo na jiný systém, nikoliv podle přihlášených osob, ale podle přihlášených a očipovaných nádob. Zveřejněné ceny překvapily: například 240 litrová nádoba bude už stát 5 000 tisíc korun ročně, ale při svozu jen jednou za čtrnáct dní. Výdajově velký skok najednou, bez ohledu na to, že v létě vyvážet komunál po dvou týdnech je hygienicky problematické.

Reakce řady občanů bude prostá: odpadky budou z části dávat do kontejnerů určených pro bytové domy a chaty. Reakce města nejspíše bude, že je zamkne, a otevřít je budou moci jen oprávněné osoby.

A další očekávatelná reakce? Mnozí prostě takový cenový skok za odpad platit nebudou a komunál položí vedle kontejnerů, v lepším případě. V horším se to bude černými rozpadajícími pytli ve škarpách jen hemžit. Cenová politika odpadků, to je totiž velmi citlivá věc veřejná.

Nezůstalo jen u odpadků. Vodné a stočné v tomto malebném městečku zdraží o 21 %. Při běžné spotřebě dvou lidí, kdy postačovaly zálohy kolem tisícovky měsíčně, to dělá více než dvě stovky měsíčně, čili dalších 2 500 Kč navíc ročně. K tomu pak daň z nemovitosti: zvýší se o 80 %. Takže, když ze třech tisíc ročně je rázem 5 400 korun.

Suma sumárum tak náklady v rodinném domě najednou vyskočí o více než patnáct tisíc korun ročně (bez energií). Nevadí, však na to my, občané Kocourkova, vyděláme, ale je dobré říkat věci tak jak jsou, bez obalu, "bez odpadků": celkově inflace nekončí, a nezachrání to ani samoobsluhy, kde začaly ceny potravin ukazovat opět v haléřích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Vodné

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz