Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Pes do boudy, na gauč nebo i do postele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Ginter

Parson Russell teriér. Foto Jindřich Ginter

Jsme národ pejskařů, o tom není pochyb, i když mnozí lidé hlavně ve městech jich mají plné zuby a podrážky. Ale v čem se pejskaři hodně liší, je v tom, kam až jejich psí kamarád může. Záleží na velikosti, chlupatosti, povaze. A to nejen psa.

Článek

Někdo si pustí chlupatého kamaráda do postele, chlupy-nechlupy. Většina postelových pejskařů vám řekne: „Já vím, že pak musíme pořád luxovat a převlékat postel, ale ty oči, a když vám pak funí do ucha, tak to stojí za to, a v zimě hřeje.“

Znám rodinu, kde si dům rozdělili a do ložnice pes nesmí – až na občasné výjimky, samozřejmě. Další zase vyčlenila jako psí svou chalupu. Doma jsou pejsci v obýváku, ale chalupa, ta je psí.

Psí odborník by se asi nad tím zamračil, že pes pak neví, co vlastně může a co ne. Já myslím, že ale nakonec ví, a je to tak, že když v domácí ložnici zůstanou dveře otevřené, tak jako správný pes najde díru, a už je v posteli. No a…

Foto: Jindřich Ginter

Komu by se nechtělo si hovět v takovém pelíšku. Foto Jindřich Ginter

Někdo se při této představě otřepe. Většinou alergici. A ti pak pečlivě zkoumají, když jedou do penzionu, zda tam umožňují ubytovávat hosty s pejsky, a většinou se takovému ubytovacímu zařízení vyhnou.

Znám řadu pejskařů, kteří ale psa do domácnosti vůbec nepustí. To jsou hlavně hlídací a větší lovecká plemena. Chápu. I tady může být pes v pohodě, když má dost prostoru, a páníček se mu věnuje, pracuje s ním.

Za konflikt může vždy člověk, někdy i „napadená“ strana

Určitě je to ale život pod psa, pokud si páníček vždy najde hůl, když chce býti psa. To pak jsou ti vzteklí psi za plotem. I ony útoky psů na lidi je vždy chyba člověka: buď chovatele, obzvláště u bojových ras, ale za řadu konfliktů může i druhá strana.

Když například holčice, která přijela s maminkou za známými na návštěvu, páníček opakovaně říká, aby pejskovi nesahala do očí, a její maminka to bagatelizuje - protože holčička může přece všechno, tak se pak nemůže divit, že třeba fenka pak vyjede po oné mamince.

Stejně tak není ideální kombinace například menší rasy, kočárku, obvykle telefonujícího, a přitom převelice úzkostlivého rodiče.

Mnozí pejsci na to nereagují dobře, obzvláště když pak tatínek u kočárku hází svému pejskovi míček, přichomýtne se k tomu druhý, chce si hrát, ale tatínek mu před čenichem míček sebere se slovy „ten je náš.“ Oni pejsci úplně neznají lidskou úzkoprsost.

Chce to vzájemný respekt a hranice, to ano, ale nebýt nervní. Psi to vycítí a můžou být pak také nejistí. Vždy se vyplatí komunikovat, včas pozdravit, dát o sobě vědět, a hlavně nespěchat. Nejsem psí odborník, ale něco jsem už s nimi zažil, tak to berte jen jako úvahu.

A jak to máte se psy vy?

Podle průzkumu Generali České pojišťovny na vzorku více než osmi set respondentů většina psů a koček má běžný přístup do domu, kde žije společně s majiteli. Tak to má 65 procent dotázaných. Čtvrtina koček a psů žije výhradně venku, typické zejména pro venkov, nebo pokud mají majitelé rodinný dům se zahradou. Psa má podle průzkumu u nás zhruba 1,67 milionů domácností.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz