Hlavní obsah
Aktuální dění

Bere EU svobodu, nebo dává sílu? Souboj českých expremiérů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Ginter

Vladimír Špidla a Mirek Topolánek při diskuzním duelu ke 20 letům ČR v EU. Foto z akce Jindřich Ginter

„Obrovsky narostl význam Česka ve světě za dvacet let členství v EU,“ prohlásil ve čtvrtek bývalý český premiér (2001-2004) Vladimír Špidla na konferenci Focuson v pražském kině Přitomnost.

Článek

„I když Unie jednoznačně eroduje, není náš zájem být mimo evropský prostor. Nebylo jiné alternativy a není v našem zájmu, aby toto divadlo skončilo,“ reagoval český expremiér (2006-2009) Mirek Topolánek.

Podle něho Unii vládnou nikým nevolení lídři. Zdůraznil, že se vytrácí svoboda, a že nás Brusel mistruje. Podle Špidly jsme vstoupili do sdílené suverenity. Suverení jsou jen superstáty, dodal. „Unie posiluje, dáva sílu,“ konstatoval Špidla.

„Ztráta svrchovanosti byla se vstupem do EU vědomá, ztráta svobody nechtěná,“ reagoval Topolánek. Tvrdí, že nadnárodní korporace dojí Česko a málo se staví ekonomika na malých a středních firmách.


GREEN DEAL?
Špidla: „Přirozená reakce na to co nás čeká“

Topolánek: „Konstituční náboženství“

EURO?

Špidla: „Ano“

Topolánek: „Ne“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz