Hlavní obsah
Zdraví

Je přechod výhradně ženská záležitost? A co muži?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bing.com Al, Dell-3

Jsme v přechodu?

Klimakterické obtíže žen mohou být nesnesitelné. Léčba estrogeny pomůže. U mužů je přechod méně dramatický. Hormony klesají pozvolna. Léčba testosteronem nebývá vhodná pro hrozící rakovinu prostaty.

Článek

O části mužů je známo, že je „rýmička“ dokáže úplně skolit. Ženy se ve stejné situaci většinou neohroženě starají o rodinu, chodí do práce, a nakonec jdou i na jógu. Vždyť je to jediná radost, která jim kromě psa zbyla. Z řečeného vyplývá, že by muži nějaké závažné potíže mít neměli, i když i u nich k přechodu dochází.

Z ordinace vím, že klimakterické obtíže žen mohou být opravdu nesnesitelné. Důvodem je pokles ženských hormonů (estrogenů) po skončení ovulace z atrofujících vaječníků. Návaly horka, časté pocení, nespavost, nervozita mohou trvat několik let. V horším případě se k tomu přidává řídnutí kostí (osteoporóza), onemocnění srdce a cév, problémy s držením moče. Také ztráty libida (touhy po pohlavním styku) nebývá výjimečná. Přidává se k tomu i ztráta vlhkosti genitálií, zmenšení prsů. Šťastné jsou ženy, které tyto obtíže nemají. Muži by měli ženské problémy vzít v úvahu stejně jako ženy mužskou impotenci a obtížné močení. Mají-li se partneři rádi, vzájemně si pomáhají a respektují, je to ta nejlepší léčba.

Přechod (klimaktérium) je nepřesně ohraničené období, které začíná nepravidelností menstruace v páté dekádě věku a končí úplnou absencí menstruace (menopauza). Průměrný věk poslední menstruace je u nás 51 let.

Hormonální léčba estrogeny samostatně nebo v kombinaci s hormonem žlutého tělíska, přináší úlevu okamžitě. Mnoho žen hormonální léčbu z obavy před rakovinou zásadně odmítá, i když správně indikovaná krátkodobá léčba (do pěti let) velké riziko nepřináší. To, že kouření, nadměrná spotřeba alkoholu a špatná strava zvyšuje riziko rakoviny více než hormony, neberou v úvahu. Léčba je závislá na tom, jak dlouho po poslední menstruaci se obtíže dostavují, zda má odstraněnou dělohu, nádor prsu nebo časté zhoubné nádory v rodině. Hormonální léčba není vhodná u žen s epilepsií, migrénou, s žilní trombózou a onemocněním jater. Zkouší se rostlinné přípravky (fytoestrogeny), ale jejich účinek je sporný. Stojí hodně peněz, ale velké časti žen nepomohou.

Jak je to s muži? Ženské postmenopauze odpovídá u mužů tzv. andropauza. Je způsobená snižující se produkcí mužských hormonů (testosteronu) v těle, vedoucí k metabolickým změnám, snížení produkce spermií, impotenci, ztrátě libida. U mužů je přechod méně dramatický. K poklesu hormonů dochází zvolna. Andropauza neznamená pokles plodnosti. Většina mužů přechod ani nezaznamená. Není výjimka, že mohou ženy oplodnit i v pokročilém věku. Vtípky „nepřátel“, že dědečkovo dítě je „hodinového manžela“, nejsou na místě. Přechodové obtíže se vyskytují v průměru u 7 % mužů po šedesátce, u 35 % nad 80 let. Rychlost, s jakou dochází k poklesu androgenů, závisí na životním stylu. Kouření cigaret ji zvyšuje nejvíc.

K příznakům přechodu u mužů patří úbytek vlasů, svalů, přibývání tuku (hlavně na břiše), nespavost, porucha ztopoření pyje (erektilní dysfunkce), problémy s prostatou, náladovost. U mužů se mohou objevit depresivní stavy, ztráta sebevědomí, koncentrace, zvětšení prsů (gynekomastie).

Pokud ženy nechtějí mít doma tlustého, depresivního kapouna bez života, tak mohou partnerovi významně pomoci. Postarají se, aby měl stravu bohatou na zeleninu, zinek a selen, ovoce s minimem jednoduchých cukrů. Je těžké muže přesvědčovat, aby nekouřili, omezili alkohol a sportovali. Pokud jim nejde vzpírání (nemyslím půllitrů), mohli by chodit aspoň na dlouhé a rychlé procházky. Také by partneři neměli po přechodu rezignovat na sex, i když se jim moc nechce. Nejde-li to normálně a manžel odmítá brát stimulující léky nebo si chodit pro injekce do penisu, je dobré aspoň mazlení, masáže. No a k tomu je ideální psychická pohoda bez výčitek, hádek, se vzpomínkami jen na to dobré.

Jak se zbavit nepříjemných příznaků andropauzy? Testosteron v injekcích nebo tabletkách často nejde použít. Mohl by podnítit vznik rakoviny prostaty. Ta se vyskytuje nejčastěji mezi 65. a75. rokem. Muži by měli po padesátce chodit na pravidelné preventivní prohlídky k urologovi, který pozná zvětšenou prostatu pohmatem, na ultrazvuku a podezření na rakovinu odhalí odběr krve na specifický prostatický antigen. Rakovina prostaty se v Česku vyskytuje kolem 75 případů na sto tisíc mužů ročně. Praktický lékař, může předepsat léky na zlepšení paměti, předrážděnost, nadměrné pocení. Nejúčinnější je správná životospráva, dobrý spánek. A samozřejmě milující manželka, která si přeje, aby její muž byl fit a žil co nejdéle. Ideální je, když muž přeje své ženě totéž. Tak se stane, že přechod obou partnerů bude snesitelný. Další důvod, proč nežít sám. Možnost si někomu postěžovat je k nezaplacení.

Zdroj:

Gynekologie, editor Rob, L. a spol, Galén, Praha 2008

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz