Hlavní obsah
Zdraví

Když mě nic nebolí, bojím se, že jsem mrtvý

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bing.com

Bolest

Bolest je signál nebezpečí, výzva k obraně. Stěžujeme-li si na stálé bolesti, vězme, že jiní na tom mohou být hůř. Tak dlouho si člověk stěžuje, že nemá boty, až potká někoho, kdo nemá nohy.

Článek

Co bolí, roste, je dobrá mantra. Kdyby to byla pravda, vyrostl bych až do nebe. Určitě znáte další moudra: „Když se ráno probudíš a nic tě nebolí, jsi pravděpodobně mrtvý. Až se vdáš, tak tě to bolet přestane. Bolí tě hlava? Nech se kopnout do holeně a hlava bolet přestane. Ředitel je hloupý, až to bolí. Co tě bolí? Všechno!“ Pravidelné utkání dědků tenisové čtyřhry začínáme informacemi, koho co bolí. Přešli jsme na hru: řekni, co tě nebolí. Bývá to kratší. Dobrá je i otázka: „Máš ještě nějakého jiného koníčka, než stížnost na bolest všeho?“ Odmyslíme-li si hypochondry, jsou někteří lidé skutečně nemocní a mají opravdové bolesti.

Bolest se jinak snáší, když víme, že přestane, když známe její příčinu, víme-li, že přinese nějaký očekávaný výsledek. Třeba dítě nebo světový rekord. Nic se nemá přehánět. Neměli bychom být bolestíni ani velcí hrdinové. Práh bolesti mají různí lidé různý. Myslím, že jsem viděl v některém filmu Jamese Bonda gangstera, kterého nic nebolelo. Pálení cigaretou nebo bodnutí nožem ani nezaznamenal.

Bolest je signál nebezpečí, reakce těla na škodlivý stimul. Upozorňuje nás, že něco není v pořádku. Výzva k obraně, nápravě. O bolesti byly napsány tlusté knihy. Do krátkého článku se tolik bolesti nevejde. Bolet může fakt všechno. Krátce nebo dlouhodobě. Před třiceti lety mi v italských Dolomitech zkřížil cestu blázen na snowboardu, narazil jsem na lyžích do ledové bariéry a přetrhal si vazy v koleně. Od té doby mě koleno bolí stále. Vím, od čeho to je. Naučil jsem se s tím žít. Při bolestech pohybového ústrojí pomáhá rehabilitace, klid, meditace, lázně. V jiných případech to může být horší. Nejznámější jsou bolesti zad, kloubů při artróze, hlavy při migréně. Krutá bolest zad je příznak ledvinných kamenů, silná bolest na hrudi trvající déle než 2 hodiny může být známkou srdeční mrtvice, bolest zubů dokáže člověka pěkně vyřídit. Ženy dobře znají bolesti při menstruaci.

Používání léků proti bolesti přináší krátkodobou úlevu, ale neřeší jejich příčinu. Tu je třeba hledat s lékařem. Porouchá-li se vám auto, kontaktujete autoservis, nikoliv astrologa nebo zaříkávače hadů. Lékař bude chtít vědět, kde to bolí, jak to bolí, zda v klidu, při pohybu, v závislosti na jídle, polykání, vyprazdňování, zda se váže ke zvýšené teplotě, nevolnosti.

Zničující dokáže být bolest psychická: deprese, úzkost, pocit osamění. Bolest u nádorových onemocnění způsobuje prorůstání nádoru do okolních tkání, vzdálené metastázy i následky toxické léčby. Bolest u nádorů je o to nesnesitelnější, že lidé přestávají věřit, že všechno nakonec dobře dopadne. Pokud nás bolí naražený loket nebo zub, je to nepříjemné. Brzy to přestane. Může být hůř. Benjamin Kuras ve své knize Malá paměť uvádí smutnou anekdotu: „Tak dlouho si člověk stěžuje, že nemá boty, až potká někoho, kdo nemá nohy.“ Tak ať nás nic nebolí!

Použité zdroje:

Kuras, B.: Malá paměť, Dolphin 2021

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz