Hlavní obsah
Lidé a společnost

Umíte správně nadávat? Znáte rozdíl mezi idiotem, debilem a inteligentem?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com, Pavel- Danilyuk

Co mi to říkáš?

Je dobré nadávky používat správně, jinak by se mohl někdo urazit! Nevyznáte-li se v psychologických nadávkách, používejte raději ty z živočišné říše například: paroháči či inteligente.

Článek

Psychologové radí, že nadávat se občas musí. Klade-li na nás život velké nároky, máme umět vypustit páru. Snižuje to agresi, léčí deprese. Nadávat sobě je neškodné, nadávat druhým je zbytečné. Svědčí to o nezvládnutí situace. Můžeme si udělat nepřátele na celý život. Pokud si pro úlevu křičíme v lese nebo autě je to OK. Nadávek jsou tisíce, některé milé, jiné zlé. Jedna populární oblast nadávek je z oblasti psychologie. Patří k nim: debile, demente, imbecile, idiote, ignorante, kreténe. Mezi učiteli byla za mého mladí populární nadávka spratku, negramote, fakane. Lékaři si libovali v šarlatáne, suchare.

Mentální (duševní) schopnosti bývají hodnocené inteligenčním koeficientem. William Stern (1912) definoval míru inteligence jako poměr mentálního a skutečného věku. Pokud by desetileté dítě mělo intelektuální schopnosti třináctiletého, bude jeho IQ rovno 130. Asi 70 % lidí má hodnotu IQ 85–115. IQ 115–130 má přibližně 13 % populace a nad 130 už jen necelé 2 %. Určitá hodnota IQ nemusí hrát v životě člověka podstatnou roli a nesvědčí o jeho charakteru. Snížené IQ není jediným kritériem používaných nadávek. Mentální retardanti špatně mluví, nerozumí základním věcem, nebývají schopní jednoduchých výkonů. Přidávají se poruchy sluchu, zraku. Ty mám také, a ještě mě bolívají záda.

Podle starého označení mentální retardace mají debilové inteligenční koeficient 50 až 69. Chcete-li někoho hodně urazit použijte raději idiota. Ten má IQ pod 35. Slovo idiot je odvozeno z řeckého idiōtēs, které znamenalo „soukromník“ a v antickém Řecku označovalo muže, kteří se starali jen o své soukromé záležitosti a vyhýbali se účasti na veřejných věcech. Imbecil je něco mezi debilem a idiotem s IQ 35 až 49. Ale špatně se to vyslovuje. Doporučuji používat nadávky správně, protože bychom mohli nevhodným výrazem někoho urazit.

Nadávky podle nové klasifikace: „Máš lehkou mentální retardaci“ moc používat nejde. Ale jako vtip by to mohlo být dobré. Novinky nebývají vždy lepší. Tradice je tradice. Za kreténa bývala označovaná mentálně retardovaná osoba jejíž schopnosti způsobil nedostatek jódu v dětství. V dnešní touze po zkratkách je vhodná všeobecně objímající nadávka retarde. Nevyznáte-li se v lékařsky podmíněných nadávkách, používejte raději ty z živočišné říše například: krávo, paroháči, inteligente.

Inteligence podmíněná vývinem mozku je dána schopností se učit, řešit složité problémy, chápat složité vztahy a souvislosti, přizpůsobovat se efektivně novým podmínkám. K zhodnocení se používají dobré i špatné testy a ve výsledku vedou k označení rozdílů mezi lidmi. Je nabíledni, že lidé méně inteligentní, kteří mohou aspoň omezeně mluvit nebo diskutovat na internetu, budou těm chytřejším nadávat a budou je nenávidět. Odtud pejorativní nadávka inteligente!

Při nutkavém pocitu někomu vynadat vždy myslím na stoický klid taxikáře v Bangkoku. Mezi stovkami aut jezdícími všemi směry spolu s cyklisty, tuktuky, psi a chodci nenadával, jen občas si vzdychnul. Zdvihl ruce si 5 cm nad volant a pak je položil zpátky. Nakonec dojel bezpečně do cíle. Asi je zbytečné nadávat. Člověku se uleví, ale nadarmo se vysiluje.

Použité zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám