Hlavní obsah
Knihy a literatura

Fašouni, ekoteroristé nebo libtardi? Kašpárkova Fosilie překvapila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Březina

Román Folisie od Michala Kašpárka

Nová próza Michala Kašpárka Fosilie zachycuje tvrdý boj mezi generacemi jedné rodiny. Na pozadí potýkání „fašouna“, „libtarda“ a „ekoteroristky“ vyrůstá hluboký text, který stojí za přečtení.

Článek

Michal Kašpárek je novinář, který má za sebou řadu publicistických textů (v poslední době například datová žurnalistika pro Rozhlas) a také beletristickou prvotinu Hry bez hranic. Jeho novinka Fosilie (vyšla v listopadu loňského roku) je chytrý text, neokázale odhalující, jak dobře se Kašpárek orientuje v současném zmatení jazyků a chápání světa napříč generacemi.

Tři generace, tři rozdílné náhledy na svět

Fosilie je nakladatelem prezentována jako „kousavý román Michala Kašpárka se čte jako katalog mezigeneračních nedorozumění. V ostře načrtnutych situacích a vtipně podanych dialozích se střetávají tří rozličné pohledy na svět.“

A tak to skutečně je, ale nebylo by to všechno. Co dělá z knihy událost (a co je podle mého názoru i autorových záměrem a vůbec důvodem k jejímu napsání) je totiž to, co stojí za tímto základním příběhovým schématem.

Pronikavý, empatický a erudovaný

Fosilie je román pronikavý v pravém slova smyslu. Proniká jak do svých postav, tak do našeho světa. Vhled do postav a jejich vnímání je uvěřitelný a empatický, zejména u vztahu otec - dcera.

Vztahy hrají v knize zásadní úlohu, ale bylo by chybou Fosilii považovat za další z mnoha vztahovek o tom, jak si spolu blízcí lidé nerozumějí jak si mimoděk ubližují. Román má totiž daleko hlubší ponor.

Postavy a na několika místech (v odstavcích odlišených kurzivou) i sám autor odhalují slepé skvrny myšlenkových konstruktů, ve kterých žijeme a o kterých si myslíme, že jsou dané, přirozené a hlavně dobré. A které nás vedou k tragédii planetárních rozměrů.

Řeší se tady klimatický žal, dopad cestování na planetu, řetězové maily, střevní i půdní mikrobiom, smysl života, fluidní sexualita, migrace, pohřbívání, války, nepřerušený řetězec generací táhnoucí se od počátku života, i jeho možné konce.

Nemusíte se ale bát, že jde o rádoby chytré plácání, na které jsme zvyklí od různých celebritek a samozvaných expertů na všechno. Naprostá většina úvah naopak odhaluje Kašpárkovu erudici v daných témat i schopnost své myšlenky rozvíjet a domýšlet.

Foto: Ben Skála, Benfoto, Own work / CC BY-SA 3.0

Michal Kašpárek

Nedostatky se najdou, ale celek drží

Jasné vhledy do postav i do fungování našeho světa se v závěru knihy trochu zakalí. Začneme se dívat do budoucnosti, která ale najednou ztrácí uvěřitelnost. V této chvíli se možná vyjeví slabiny Kašpárkova přístupu, kdy se možná až moc doslovně snaží do textu vkládat své myšlenky a názory.

Co se dá knize navíc vytknout, je - pro českou literaturu s uměleckými ambicemi - tradiční absence promyšlené a dobře vetkané příběhové linie. Stejně jako většina Kašpárkových souputníků, i on zachycuje nějakou společenskou situaci, zkoumá téma nebo pocit, ale jde spíš o jakýsi průřez nebo snímek.

To samé platí o postavách. Jejich mikropříběhy a charakterizace by byly skvělé pro expozici do nějakého komplexnějšího příběhu, ale ten nepřichází. Postavy jsou tady v roli věšáků na autorovy názory, jsou nositelé archetypů. Ano, proměňuje se naše vnímání jejich vlastností, a to je napsané skvěle, ale postavy samotné jsou přece jen jaksi zamrzlé, i když je pochopitelné, proč.

Vývoj postav pak nahrazuje vývoj celých generací, ale to zkrátka nenahradí dobře vystavěný charakterový oblouk. Přesto mi ani zmíněné nedostatky nezabrání knihu doporučit k přečtení opravdu každému, ať už jste „fašoun“, „libtard“ nebo „ekoterorista“. Není to však veselé čtení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz