Hlavní obsah
Knihy a literatura

Tenhle hotel je na odstřel. Lid nomádů je svěží novela o světě bloudících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Březina

Kniha Lid nomádů se odehrává mimo jiné mezi pokojskými

Román Lid nomádů nahlíží téma cest a cestování z různých úhlů – prostřednictvím cestovatelů, migrantů personálu jednoho uvadajícího hotelu.

Článek

Kdesi v jednom nejmenovaném městě, které má na radnici pověšeného vycpaného krokodýla a nazývá ho drakem, stál naproti nádraží oprýskaný hotel. V tom hotelu pracovaly zajímavé figurky, pokojské, uklízečky, portýři, číšníci.

Historky z jejich každodenních snah postarat se o hosty i o sebe samé rámují drobnou novelu dramatičky Anny Saavedry. Jádro pak tvoří příběhy několika lidí, které spojuje právě ten starý hotel a také fakt, že patří k Lidu nomádů. Lidem, kteří se vydali na cestu, opustili domov, nebo žádný nemají, a nezáleží na tom, z jakého důvodu.

Kapesní knížka patří do ediční řady Tvář nakladatelství Vyšehrad. Tyhle tituly se mezi čtenáři staly už jakousi značkou . Vyšehrad zde totiž vydává edičně pečlivě připravenou českou prózu, nezřídka od dosud neznámých jmen, a dává si na tom záležet.

Knížky jsou krásně vypravené, každou z nich ilustracemi doprovází jiná česká výtvarnice nebo výtvarník. Nejinak je tomu i u Lidu nomádů, který doprovází ilustrace Romany Horákové.

Co dělá Bartoška na pokoji?

Saavedra má dar docela organicky a jen tak mezi řečí vložit do textu pár odstavců, ve kterých „nastřelí“ různá témata, třeba jak vznikly tzv. ley lines nebo jak vůbec vznikl celý ten humbuk, zvaný turistický ruch.

Schopnost na malém prostoru zaznamenat to nejzásadnější je asi hlavní předností útlé knížky. Saavedra píše neokázalým, věcným stylem, ale přesto tady nechybí emoce a hloubka v okamžicích, kdy je to potřeba.

A vždy v ten pravý okamžik prořízne text i humor. Ten je místy bez rozpaků až „pokleslý“, ale nikoli upatlaný. Z těch několika náznaků se vlastně dá usuzovat, že Saavedra by zvládla napsat i čistě humoristickou knihu.

Kam zmizel číšník?

Saavedra má také cit pro dramaturgii, což určitě souvisí s její divadelní profesí. Když se tedy v textu občas mihne narážka na zmizelého číšníka, na konci se dočkáme poměrně šokujícího odhalení.

Lid nomádů je malá knížka, ale na svou velikost toho nabízí docela dost. Ne všechny v ní skryté roviny jdou do hloubky, ne všechny příběhy jsou stejně zajímavé a někdy se zdá, že chybí koncovka, ale přesto jsem si četbu užil.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz