Hlavní obsah
Knihy a literatura

Umělá inteligence mi dala nápady na detektivku a není to špatné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Rock'n Roll Monkey / Unsplash

Dokáže za vás robot napsat knihu?

Největší výzvou u psaní detektivek je přijít s originální zápletkou a napínavým dějovým zvratem. Vyzkoušel jsem, jestli mi s tím pomůže umělá inteligence Chat GPT.

Článek

Přijít s detektivním příběhem, který ještě nikdo nevymyslel, je prakticky nemožné. Já si své nápady hýčkám, poctivě zapisuju, rozplétám a zaplétám, zatímco zjišťuju, jestli náhodou někoho nekopíruju. I tak se ale člověk podobnostem s jinými knihami nevyhne.

Nápadů je totiž hodně, ale těch dobrých a originálních je mnohem méně.

„Navrhni mi témata na temnou detektivku“

Co takhle zkusit umělou inteligenci?“, napadlo mě. Třeba přijde s něčím, co ještě nikdo nevymyslel… A tak jsem se zeptal Chat GPT. Poprosil jsem ji, ať mi navrhne nějaká témata, přidá krátký popis děje a nezapomene na plot twist neboli dějový zvrat.

Umělá inteligence neváhala ani vteřinu a začala to tam sázet:

„Určitě, tady je několik nápadů na téma detektivního románu s temnou náladou“

Vražda v izolovaném horském středisku

Děj: Skupina lidí se připojuje k lyžařskému výletu v horském středisku. Když se objeví sněhová bouře a izoluje je od okolního světa, jeden člen skupiny je brutálně zavražděn. Detektiv, který dorazí na místo činu, zjišťuje, že každý z přítomných má své tajemství a motiv k vraždě.

Plot twist: Nakonec se zjistí, že oběť nebyla náhodným členem skupiny, ale že měla předchozí vazbu na někoho v této skupině. Tento člověk se nakonec ukáže jako pachatel.

Vražda v luxusním hotelu

Děj: Vražda se odehrává v luxusním hotelu během výročního večírku. Detektiv se snaží najít vraha, zatímco se musí vypořádat s tím, že každý podezřelý má své kruhy vlivu a peníze, což značně komplikuje vyšetřování.

Plot twist: Detektiv postupně odhalí, že za vraždou stojí více než jedna osoba, které se navzájem využívají, aby získaly výhody. Když se však konečně zdá, že byla odhalena celá síť spiknutí, objeví se další vražda, která vyvrátí původní teorie.

Vražda v tajné vědecké laboratoři

Děj: Vražda se stane v tajné vědecké laboratoři, kde se provádí nelegální výzkum. Detektiv se snaží najít pachatele, zatímco se musí vyrovnat s nedostatkem spolupráce od vědců a vědeckých pracovníků.

Plot twist: Detektiv postupně odhalí, že vražda je spojena s nebezpečným výzkumem, který se provádí v laboratoři. Když se mu podaří zjistit pravdu o tomto výzkumu, uvědomí si, že celá laboratoř byla založena za účelem experimentů na lidech.

Seriálový vrah ve městě

Děj: V malém městě začíná sériový vrah zabíjet obyvatele jednoho po druhém. Detektiv se snaží najít pachatele, zatímco se musí vypořádat s tím, že každý obyvatel města má svá tajemství a zápasy s minulostí.

Plot twist: Detektiv postupně odhalí, že vrahem je někdo z obyvatel města, s kým nikdy nepočítal. Když se mu podaří najít pachatele, odhalí se, že vrah měl osobní motivaci a že jeho činy byly mnohem hlubší, než si kdokoli myslel.

Vražda na vysoké škole

Děj: Vražda se odehrává na prestižní univerzitě během večírku. Detektiv se snaží najít pachatele, zatímco se musí vypořádat s tím, že každý podezřelý je nadprůměrně inteligentní a schopný se bránit.

Plot twist: Detektiv postupně odhalí, že vražda je spojena s tajemným klubem studentů, kteří mají vliv na celou školu. Když se mu podaří zjistit pravdu o klubu, uvědomí si, že vysoká škola byla postavena na základech tajemství a intrik.

Vražda na vesnici

Děj: Vražda se odehrává na malé vesnici, kde všichni obyvatelé znají své sousedy. Detektiv se snaží najít pachatele, zatímco se musí vypořádat s tím, že každý obyvatel má svou vlastní verzi událostí a příběhů z minulosti, které mohou být klíčem k řešení vraždy.

Plot twist: Detektiv postupně odhalí, že vražda byla jen součástí většího spiknutí, které má vliv na celou vesnici. Když se mu podaří zjistit pravdu o tomto spiknutí, uvědomí si, že životy obyvatel vesnice jsou mnohem složitější, než se zdálo na první pohled.

Nápady nejsou zlé, ale jako bych je už někde viděl…

Výše uvedený text odpovědi jsem nijak neupravoval, proto ten „seriálový vrah“ a podobné legrácky. Přesto je to ale parádní výčet. Skutečně, ani jeden z těch nápadů není špatný a určitě by se z něj dala uplést napínavá detektivka.

Mají jen jednu chybu: všechny už jsme je četli stokrát v různých obměnách. Snad až na tu tajnou laboratoř, to je podle mého názoru docela originální téma (nebo už jste ho také někde zahlédli?).

Umělá inteligence už nemá problém vytvářet nepříliš nápadité publicistické texty a seminárky. Na prózu zatím nestačí. Ale generické detektivní zápletky už jí jdou dobře. Myslím, že žánrovou literaturu zvládne brzy napsat.

Já se jdu mezitím poohlédnout po nějakém rekvalifikačním kurzu…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz