Hlavní obsah
Názory a úvahy

Olympijské hry bez Ruska a Běloruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda MOV Bach tvrdí, že musí umožnit ruským a běloruským sportovcům start na OH 2024 pod neutrální vlajkou, i když tím nepřímo podporují vojenskou agresi proti Ukrajině. Nezajímá ho však už, že tím staví před mnohé sportovce obří morální dilema.

Článek

Sportovci celého světa se poctivě připravují po čtyři roky na olympijské hry, které jsou pro řadu z nich vrcholem kariéry a které jsou zároveň symbolem míru. Ruský agresor vojensky přepadl Ukrajinu, okupuje ji, vraždí nevinné lidi a dožaduje se, aby ruští sportovci měli přístup na olympiádu, jako by se nic nedělo. A dožaduje se toho pro své sportovce i Bělorusko, které ruské vraždění na Ukrajině podporuje nebo přinejmenším umožňuje.

Předseda MOV podlehl různým tlakům (nejspíš i finančním) a zasazuje se o to, aby se ruští a běloruští sportovci mohli olympijských her zúčastnit, protože prý za nic nemohou. Když pomineme skutečnost, že tito sportovci vojenskou agresi své země tolerují a svůj díl viny na agresi tedy nesou, nemůžeme si nepoložit otázku, zda tento Bachův přístup neznemožňuje sportovcům mnoha dalších zemí účast na OH. Myslí si snad Bach, že sportovci nemají právo mít svědomí a musí se soustředit jen na sport a nemyslet při tom na vraždění nejen ukrajinských občanů, ale i na stovky padlých ukrajinských sportovců?

Bach „vyřešil“ jeden problém, ale zároveň nastolil jiný - větší.

A protože občané demokratických zemí od svých sportovců neočekávají, že budou podporovat ruskou agresi tím, že budou soupeřit s ruskými a běloruskými sportovci, jakoby se nic nestalo, je pravděpodobné, že dojde k hromadnému bojkotu OH 2024. A Putin si bude mnout ruce, protože jeho cílem je rozdělit svět.

Problém má však poměrně jednoduché řešení. Požádat Bacha, aby neomezoval ostatní sportovce, když nechce omezovat ty ruské a běloruské. Aby uspořádal dvoje olympijské hry - jedny i s Rusy a Bělorusy, ty druhé bez nich - ty se mohou nazývat Olympic Peace Games 2024. Ať se každý (kromě Rusů a Bělorusů) přihlásí na ty, které mu lépe vyhovují. Ale jen na jedny. Oboje hry mohou proběhnout v Paříži, aby se pořadatelé zahojili a neutrpěli bojkotem. Termíny je třeba vhodně skloubit. Přenosová práva je možno získat jen k jedněm hrám.

Bude-li Bach trvat jen na jedněch hrách a zároveň na účasti ruských a běloruských sportovců na nich, je možno domluvit se s Paříží a uspořádat druhé hry nezávisle na Bachovi pod nějakým názvem, který nebude vzbuzovat právní spory. Nabízí se např. Olimpic Games. Games of Olympus, Games of Olympia atp. Zcela jistě projde název World Peace Games.

Takže nenechme se ukolébat. vyndejme ruce z kapes a dejme se do díla.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz