Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Jak babi Růžena nepřišla o 150 000. Nákup ojetiny jen s technikem, nebo mít v záloze dceru dračici!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Je skvělé být v pokročilém věku zcela samostatná a nezávislá. Nemůžete však umět všechno. Je vhodné kupovat ojeté auto s odborníkem, nebo alespoň přibrat s sebou dceru, která si umí došlápnout na prodejce.

Článek

Můj kamarád, je velmi šikovný automechanik. Já mu opravuji počítače, on mi opravuje auto. Navíc je zdrojem nepřeberného množství příběhů lidí, kterým opravuje auta a rád se o ně se mnou podělí. Postupně zde několik z nich uvedu. Jméno seniorky bude fiktivní ze zřejmých důvodů. Dnes začneme paní Růženou.

Paní Růžena je relativně slušně zajištěná, samostatná a nezávislá seniorka. Má syna a dceru bydlící mimo obec, kde paní žije. Před několika lety jí zemřel manžel, který se staral o technické záležitosti v domácnosti. Tedy i o auto. Po manželovi jí zůstala plně funkční, ale na blatnících mírně rezavá Škoda Roomster, kterou kamarád servisoval. Paní Růženě po čase začaly drobné estetické vady překážet a rozhodla se pořídit jiný ojetý vůz.

Na internetu si našla Citroen C3 z roku 2017 v červeno-bílém provedení. Zakoupený a provozovaný v ČR. Cena 150 000 Kč jí zaujala natolik, že bez váhání uhradila zálohu 10 000 Kč. O skvělé koupi informovala dceru, která jí doporučila trpělivost a odborníka, který auto prohlédne. Paní Růžena se téměř urazila a obořila se na dceru: „Snad jsem ještě schopná si koupit auto!“ Odjela do Prahy, kde v autobazaru složila požadovanou hotovost, podepsala spoustu papírů a pyšně si auto odvezla.

Ještě týž den telefonicky sezvala své kamarádky do místní kavárny na oslavu koupě vozidla. Všechny jí auto pochválily a možná i trochu záviděly. Až do jejího odjezdu. Dámy se loučily a u nastartovaného auta zakecaly na zhruba 10 minut. Najednou se ozvalo hlasité klepání, rána, zpod kapoty se začala valit pára a auto ztichlo. Přítomné dámy taky.

Plačící seniorka volala do autobazaru, kde nahlásila situaci. Byla odkázána na článek smlouvy, ve kterém se uvádí, že vůz má vadný motor. Ona podpisem vzala na vědomí tuto skutečnost. Podle servisní knížky si našla servis, kde byl vůz opravován a nechala se k němu odtáhnout. Technik se divil, že auto koupila. Motor vozu byl mnohokrát servisován a on by rozhodně nedoporučil vůz kupovat. Nicméně zjistil z technického průkazu, že auto má týden starou STK. Jak je možné, že motor odešel? Paní Růžena nechala auto tam, zavolala dceři a požádala ji o pomoc.

Druhý den dcera kontaktovala právníka a poradila se o dalším postup. Za několik dní vyrazily s matkou do autobazaru situaci vyřešit. Majitele zkoušely předem několikrát telefonicky kontaktovat a domluvit si schůzku, avšak marně. Po příjezdu zjistily, že je pan majitel údajně mimo provozovnu a nikdo další se jim nemůže věnovat. Právníkem připravená dcera se však nedala a donutila přítomného prodejce jednat. Nejen, že vrátil uhrazených 150 000 Kč, ale navíc nechal na náklady firmy auto odtáhnout zpět do autobazaru. Nevratná záloha 10 000 Kč však bazaru zůstala.

Právník 2000 Kč, záloha 10 000 Kč, 1000 Kč za projeté palivo, naštvaná dcera a totální trapas před kamarádkami. Bilance zakoupení nového auta. Stálo to za to? Všichni to ví, ale stále se najdou tací, kteří se nepoučí. Do bazaru jedině s technikem. Nechte si prověřit historii auta podle VIN kódu. Investice do technika a prověření vozidla vám ušetří spoustu peněz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz