Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tanec na tenkém ledě nadsázky. Humor je v těžkých časech nutnost, i když vás v komentářích lynčují

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Vážná témata. Těžká doba. Člověk by se nejraději schoulil do klubíčka a doufal, že to zlé brzy přejde. Ale co když existuje jiná cesta?

Článek

Co když můžeme těžkosti čelit s úsměvem na tváři? Ano, mluvím o humoru. O  tom ošidném nástroji, který dokáže zvednout náladu, ale zároveň i  urazit.

Vydat se na tenký led nadsázky je riskantní. Vždy se najde někdo, kdo váš humor nepochopí. A zvlášť v dnešní době, kdy jsou emoce vyostřené, se komentáře pod online články mění v bojiště. Ale i přes to, nebo možná právě proto, je humor důležitější než kdy jindy. Pomáhá mi odreagovat se od stresu, zlehčit nepříjemné situace a najít naději i v těch nejtemnějších chvílích.

Rodina: Válka o ponožky a jiné katastrofy

Rodina. Zdroj nekonečné lásky a nekonečného nepořádku. Všichni známe ty ranní tahanice o ponožky, boje o ovladač a nekonečné diskuze o tom, co bude k večeři. A co teprve když se do toho všeho zamíchá tchyně? Humor v rodinném životě je jako hromosvod. Pomáhá odvádět napětí a udržovat (relativní) mír v domácnosti. Proto se nebojím dělat si legraci ze sebe i ze svých blízkých. Jen nezapomenout na laskavost a respekt.

Společnost: Absurdita všedního dne

Svět je plný absurdních situací. Stačí se rozhlédnout kolem sebe. Politici se hádají o kravinách, celebrity se předvádějí na sociálních sítích, ceny v obchodech rostou raketovým tempem a opilý senior na vozíku zkouší přeprat pořeza s kočárkem. Humor mi pomáhá vnímat absurditu světa s nadhledem. Díky němu se můžu smát nad věcmi, které bych jinak musel oplakat. A to je sakra důležité!

Cestování: Dovolená s překážkami

Cestování. To je slovo, které ve mně vzbuzuje touhu po poznání a dobrodružství. Ale i ty nejkrásnější dovolené se můžou zvrtnout. Nebezpečný cyklista závodník, lesní požár, nebo prase, co chce opilci sežrat spodky. Humor mi i v těch nejhorších situacích pomáhá najít cestu ven. Díky němu se můžu smát nad vlastní smůlou a brát věci s humorem. A smůly jsem si užil dost.

Válka: Smích v temných časech

Válka. To je slovo, které vzbuzuje strach, smutek a beznaděj. Ale i v těch nejtemnějších chvílích můžeme najít světlo. Světlo humoru. Humor nám pomáhá přežít i ty nejhorší hrůzy. Díky němu si můžeme zachovat lidskost a naději. A to je to nejdůležitější.

Humor jako zbraň

Humor není jenom zábava. Je to zbraň. Zbraň proti strachu, beznaději a nespravedlnosti. Proto se nebojím používat ji. Smějte se, i když se vám to zdá nemožné. Smějte se, i když se celý svět hroutí.

Humor je síla. A sílu potřebujeme teď víc než kdy jindy. Já teda určitě. Jak říkal pan Werich:

„Humor je boj s lidskou hloupostí. V tomto boji nemůžeme nikdy vyhrát. Ale nikdy v něm nesmíme ustat. Ovšem pozor na zmýlenou. Ten, koho považujeme za blbce, považuje za blbce nás. Jde o to se nevyvraždit.“

Zdroj citátu: https://citaty.net/citaty/283435-jan-werich-humor-je-boj-s-lidskou-hlouposti-v-tomto-boji-nem/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz