Hlavní obsah
Satira

Petr Pavel, prezident USA. Čech, který zachránil svět. Politická sci-fi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay - Wikipedie

VOTE PAVEL

Humorně laděná sci-fi povídka. Věřím, že vás pobaví a přinutí trochu přemýšlet o budoucnosti.

Článek

Sedm let. Sedm dlouhých let od chvíle, kdy ruská invaze na Ukrajinu uvrhla svět do chaosu. Konflikt, který se zprvu jevil jako blesková válka, se proměnil v nekonečnou bahenní lázeň, vysávající životy a  naděje. Evropa se třese pod tíhou uprchlické krize, ekonomika se hroutí a hrozba globálního konfliktu visí nad světem jako Damoklův meč.

V zoufalé snaze o změnu se v roce 2029 Spojené státy americké obrací k nečekanému kandidátovi z malého státečku v srdci Evropy. Do Bílého domu se stěhuje Petr Pavel. Nedávno odstoupivší český prezident s bohatými diplomatickými zkušenostmi, bývalý voják, hrdina z Jugoslávie a velitel NATO. Jeho silný morální kompas a neochvějná víra v mírové řešení konfliktů z něj dělají symbol naděje pro svět zmítaný válkou.

Prezident Pavel si je vědom obtížnosti úkolu, který ho čeká. Ihned po nástupu do úřadu se pouští do série diplomatických ofenziv, s cílem ukončit konflikt na Ukrajině a nastolit mírové uspořádání. Jeho pragmatický přístup, plechový zadek a neoblomná rétorika brzy rezonují v mezinárodním společenství. V doprovodu Pekelných andělů, na svém motocyklu značky Jawasaki 1050, objíždí Spojené státy a EU s politickou kampaní: „Dost bylo Putina, celé je to kravina.“

Prezident se nebojí jít proti proudu. Odmítá se podřídit tlaku mocenských hráčů a prosazuje řešení, které je spravedlivé pro všechny zúčastněné strany. Podle vzoru z České republiky, kde zestátnil Agrofert, prosazuje v kongresu zákon na převzetí Tesly a SpaceX do správy Bílého domu. Tím získává přístup k neomezenému kapitálu a satelitům Starlink nad Ukrajinou a Ruskou federací. Jeho neústupnost a odhodlání vedou k sérii průlomových jednání, která pomalu, ale jistě posouvají svět k míru. Společně s ministrem informatiky Bartošem a ministrem obrany Vetchým zaštiťují úspěšný hackerský útok na veškerá vojenská zařízení Ruské federace. Rusko je vojensky ochromeno a vzdává se. Prezident Putin a jeho 40 dvojníků páchají hromadnou sebevraždu v mauzoleu V.I. Lenina.

Cesta k trvalému míru je dlouhá a plná překážek. Pavlovy reformy naráží na odpor konzervativců a extremistů, kteří se snaží sabotovat jeho snahy. Ale syn národa Jana Žižky se nevzdává. S podporou široké veřejnosti a s odhodláním v srdci pokračuje v boji za mírovou budoucnost světa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz