Hlavní obsah
Názory a úvahy

Může maminka s kočárkem na cyklostezku? Ne! Dokonce ani když si vezme inline brusle

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: generováno Microsoft Designer

Cyklostezky jsou rájem pro cyklisty a bruslaře, ale co když se na ně vypraví maminka s kočárkem? Ani inline brusle neudělají z kočárku vhodný dopravní prostředek. Jak to dopadá?

Článek

Procházka v přírodě je skvělý způsob, jak si maminky mohou vyčistit hlavu a dopřát miminku čerstvý vzduch. Problém nastává, když tahle idylka narazí na cyklostezku. Zdá se, že některé maminky berou cyklostezku jako synonymum pro klidnou silničku, kde se mohou projít s kočárkem a zároveň si užít trochu adrenalinu v podobě inline bruslí. Ale pozor, cyklostezka není zrovna místem pro ty, kdo mají rádi pomalou jízdu a pohodlnou procházku. Obzvlášť pokud se kolem prohání cyklisti rychlostí menší motorky.

Co ale vede k tomu, že maminka s kočárkem a inline bruslemi najednou skončí mezi dvěma cyklisty, kteří si myslí, že jsou na Tour de France? „To přece nemůže být tak nebezpečné,“ říkáte si. Jenže ouha, to jste ještě neviděli ten pohled, který maminka vyšle směrem k pelotonu! Člověk by si pomyslel, že kočárek je v takovém případě ekvivalentem magického štítu, kterým se ubrání všemu. No, není!

Na co myslíš, když jedeš do zatáčky s kočárkem na cyklostezce?

Představte si scénu: cyklostezka, maminka s kočárkem na inline bruslích, za ní se řítí armáda cyklistů. Zatáčka je za rohem a všechno vypadá, že se to zvládne. Jenže co se nestane? Kočárek se neřítí zatáčkou tak rychle, jak si maminka představovala, a cyklisti kolem padají jak kuželky. Maminka v šoku zastavuje, nevěří svým očím. Cyklisti taky ne.

„Tohle je přece cyklostezka,“ ozývá se zepředu. „Tady nemáš co dělat,“ dodává další, zatímco si prohlíží pád svého kolegy, který vrazil do lampy.

„Ale já mám brusle!“ zní obhajoba maminky. „To přece není jenom pro kola, ne?“

A v tu chvíli přichází bod zlomu. Jistě, inline brusle jsou fajn, ale kočárek na cyklostezce? To už je trochu moc i pro ty nejotrlejší cyklisty. Ne, milá zlatá, brusle tě opravdu nespasí. Cyklostezka je zóna pro rychlé, svižné pohyby, kde se čas od času sice objeví nějaký ten bruslař, ale kočárek? To je jako kdybyste na závodní dráhu postavili traktor.

Cyklostezka jako souboj o přežití

Na cyklostezkách to vypadá, jako by se všichni účastníci vyzbrojili nejen helmami a ochrannými pomůckami, ale taky pořádnou dávkou nervů. A teď si představte, že do téhle džungle vkročí maminka s kočárkem a bruslemi. Je to něco jako pustit do divočiny tygra a doufat, že si nevšimne gazely.

Cyklisté jsou většinou lidé, kteří mají rádi rychlost a adrenalin. Bruslaři, ti si zase užívají plynulost jízdy. A teď si do toho přidejte maminku, která se snaží balancovat mezi těmito světy. Jenže na cyklostezce platí jedno nepsané pravidlo: čím rychleji jedeš, tím větší máš šanci na přežití.

Dítě v kočárku nemá helmu ani chrániče

Zatímco maminka na inline bruslích může mít ochranné pomůcky, její malý pasažér v kočárku je zcela bez ochrany. Sebemenší pád či srážka s cyklistou může mít vážné následky. Neriskujte zbytečně bezpečnost svého dítěte tím, že ho vystavíte takovému riziku na cyklostezce.

Pravidla cyklostezky. Kočárky se nepřijímají!

Když cyklostezky vznikaly, byly určeny hlavně pro kola, možná bruslaře, ale rozhodně ne pro kočárky. Když se dnes podíváte na průměrnou cyklostezku v centru města, rychle pochopíte, proč kočárky nejsou vítány. Všude kola, brusle, občas nějaký ten skateboard, a do toho ještě maminka s kočárkem, která si myslí, že se všechno vyřeší inline bruslemi.

Pravdou je, že kočárky patří na chodníky nebo do parků, kde mají svůj prostor a kde se nemusí bát, že by je cyklista srazil z boku. Na cyklostezce jde především o bezpečnost všech účastníků. Když se na ni postaví kočárek, začne to být trochu nebezpečné. Nejen pro maminku, ale i pro všechny ostatní.

Neplést si cyklostezku se stezkou pro chodce a cyklisty

Na stezce pro chodce a cyklisty mají oba typy uživatelů vymezený prostor a chodci mají své místo. Cyklisté by měli dbát zvýšené opatrnosti a přizpůsobit rychlost, zatímco chodci se nemusí bát, že je někdo smete v plné rychlosti. Stezka pro chodce a cyklisty je navržena tak, aby poskytovala bezpečí pro obě skupiny, což u cyklostezek neplatí. Tam má přednost rychlost a plynulost jízdy na kole.

Maminka není závodník

Takže, milé maminky s kočárky a inline bruslemi, pokud máte pocit, že cyklostezka je skvělým místem na projížďku, přemýšlejte znovu. Když do toho navíc zapojíte kočárek, nejenže způsobíte menší dopravní kolaps, ale také riskujete, že vás někdo vyřadí ze hry dřív, než stihnete zahnout do první zatáčky. Cyklostezky nejsou závodní dráhou pro každého. Brusle vás nespasí a kočárek už vůbec ne!

Použité zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz