Článek
Trocha selského rozumu:
Rajčata:
"Charakteristika: Nezralé (zelené) plody rajčete mohou způsobit otravu organismu. Ty zralé jsou naopak bohaté na beta karoteny a vitamín C, v trochu menší míře obsahuje také vitamín B, lykopeny. Poslouží i jako zdroj chromu a draslíku. Z více než 90 % tvoří voda, cca 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin. Má vysoký podíl vláknin, naopak tuk neobsahuje téměř žádný.
Solanin, se vyskytuje se v některých lilkovitých rostlinách například v bramborách či rajčatech. Solanin nacházíme ve všech částech rostliny, v listech, plodech, kořenech i hlízách. Solanin se vyvinul jako přirozená ochrana rostlin před škůdci, má fungicidní a insekticidní účinky. Bramborové hlízy vystavené světlu zelenají (zvyšuje se koncentrace neškodného chlorofylu), ale zároveň se v zelených částech zvyšuje i koncentrace solaninu jako přirozená ochrana… “, Wikipedie,http://cs.wikipedia.org/wiki/Raj%C4%8De_jedl%C3%A9.
Tolik říká enciklopedie o vlastnostech rajských jablíček sklízených za zelena, uměle dobarvených a naleštěných, která vydrží „stále čerstvá“ cestu přes celou Evropu jak obvykle bývá na etiketách uvedeno, nedbalé zacházení v obchodech a dopravě..
Zelená rajčata obsahují jedovatý solanin, tak jak uvádí zdroje lékařské a vědecké. Jsouznámé výzkumy působení tétolátky na organismus "…je uváděna jako dávka LD50 při orálním podání u krys 590 mg/kg tělesné hmotnosti. Projevem otravy je nejprve zrychlení tepové a dechové frekvence, pak ztráta vědomí přecházející v kóma. V trávicím traktu způsobuje poškození sliznice v žaludku a dvanáctníku, s možným krvácením a otoky; obvykle je otrava doprovázena křečemi v žaludku a průjmem…"( https://cs.wikipedia.org/wiki/Solanin)
Ale jaká rajčata vlastně na pultech našich obchodů nalezneme?
Rozhodně asi ne solaninu zcela prostá, protože na pultech se objevují i nedostatečně červené, bledé plody. Druhý fakt je, že plody jsou sbírány, zpracovávány v tvrdém, tudíž nedozrálém stavu ( stačí skusmo vzít pár opravdu zralých plodů z vlastní zahrádky a jít s nimi na celý den v létě k vodě a ponechat je s taškou a krabičkou, kde jsou zpravidla uložené, náležitě protřepat a to co zbyde je vhodné akorát takdo kečupu..)
Skutečně je vše tak zdravé a skvělé jak se nám snaží obchodníci namluvit?
To ovšem záleží na každém z nás a jeho selském rozumu.
Můj postoj je takový, že rajče z domácího záhonku,sklizené červené, které voní a má skvělou chuť je to pravé rajče se všemi svými kladnými vlastnostmi.
Ale co řeknou zákazníci bez zahrádky? Když budou na pultech obchodů tuzemské zralé a červené plody, budourozhodně chutnější než-li současné plody cestující napříč Evropou. Avšem zbydedobrý pocit, že odpadá produkce oxidů uhlíku a dusíku ze spalovacích motorů na cestě přes 4000km…
přemýšlejme …