Hlavní obsah

Cestovní pojištění na zimní dovolenou: Jak vybrat to nejlepší?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://www.istockphoto.com/cs/search/2/image?phrase=mountain+rescue+team

Výjezd horské služby zpravidla není zahrnutý v balíčcích, které pojišťovny nabízí. Pečlivě kontrolujte pojistnou smlouvu a případně se připojistěte.

Zimní dovolenou někdy zkazí úraz, nemoc nebo krádež vybavení. Proč se nevyplatí spoléhat jen na „modrou kartičku“ a můžete si nechat proplatit lyže ukradené z horské hospody od jejího provozovatele?

Článek

Co vše umí tzv. modrá kartička evropského pojištěnce?

Pokud se chystáte na hory do zahraničí, nezapomeňte si modrou kartičku (Evropský průkaz zdravotního pojištění / EHIC). S ní máte na území členského státu EU (a také Švýcarska, Norska, Islandu…) nárok na nezbytnou zdravotní péči. Podmínky pro její čerpání pro vás budou stejné jako pro tamní občany - včetně případné spoluúčasti, která je v mnoha zemích pro české turisty nemilým překvapením.

Modrá kartička vám se všemi náklady na zdravotní péči nepomůže, pokud zdravotnické služby budete čerpat od soukromníka (resp. pomůže vám jen do výše, za níž danou zdravotnickou službu poskytuje veřejný sektor). Pod soukromníkem si nepředstavujte jen soukromou kliniku plnou špičkových plastických chirurgů, ale třeba i horskou službu (např. v ČR je horská služba nestátní neziskovou organizací), která vás ze sjezdovky nebo běžkařské trati bude muset dopravovat do nemocnice, resp. provede vaše prvotní ošetření v terénu.

Za další vám modrá kartička nijak nepomůže s náklady na případný převoz zpět do ČR. A samozřejmě úplně sami budete na náklady, které vám vzniknou krádeží nebo ztrátou drahého lyžařského vybavení, což je vedle úrazu nebo nemoci další nemilá událost, která vám může zkazit zimní dovolenou.

Z těchto důvodů se obvykle doporučuje sjednat si cestovní pojištění. Co všechno do něj patří a na co si dát pozor?

Limity pojistného plnění, výluky z pojištění nebo karenční doba

Obvykle se doporučuje sjednat si limit plnění léčebných výloh na 3 až 5 mil. Kč. Pokud jde o pojištění odpovědnosti za škodu na zdraví a majetku třetích osob (např. někoho zraníte na sjezdovce), doporučuje se sjednat si podobný limit plnění. Obecně platí, že čím vyšší limit plnění, tím větší klid pro spotřebitele, ale zároveň tím vyšší cena za pojistný produkt.

Největší „záludností“ pojistných produktů jsou tzv. výluky - zkrátka to, co vám pojišťovna neuhradí. Seznam výluk z pojištění najdete mnohdy jen v obchodních podmínkách, ačkoliv by takto zásadní informace měly podle mě být raději přímo na (hlavní) pojistné smlouvě. Rovněž se zaměřte na možnosti připojištění, protože „vylučovací metodou“ tak můžete zjistit, co v základním balíčku vlastně nemáte zahrnuto. V případě zimní dovolené se zaměřte především na zásahy horské služby, které zpravidla v základním balíčku cestovního pojištění nejsou zahrnuté, ačkoliv jsou obvykle tím hlavním důvodem, proč spotřebitel (lyžař, běžkař) pojištění pro zimní dovolenou sjednává.

Pozor si dejte i na tzv. „karenční dobu“. Některé pojišťovny vás totiž nepojistí hned od momentu uzavření pojistné smlouvy, ale např. až ode dne následujícího, po 3 dnech, po 7 dnech apod. Pokud tedy uzavíráte cestovní pojištění on-line z auta těsně před hranicemi, věnujte tomuto údaji pozornost. A nebo úplně nejlépe - nenechávejte sjednání cestovního pojištění na poslední chvíli.

Chystáte-li se na aktivní zimní dovolenou, neopomeňte si projít také seznam sportů. Některé extrémnější sporty (např. skiaplinismus, akrobatické lyžování) nemusí být vždy pojistitelné a ze smlouvy to nemusí být na první pohled patrné. Např. bude ve smlouvě pouze zmínka o tom, že pojištění zahrnuje „nízko a středně rizikové sporty“, aniž byste z ní však na první (a mnohdy i druhý a třetí) pohled poznali, jaké sporty se tím vlastně myslí.

Krádež nebo ztráta lyžařského vybavení

Lyžařské vybavení nepatří mezi nejlevnější sportovní pomůcky, proto zvažte, zda se nepojistit i proti zlodějům nebo (pouhé) ztrátě těchto věcí. Obvykle takovou možnost naleznete ve formě připojištění k základnímu balíčku cestovního pojištění. A opět si dejte pozor na pojistné podmínky, dle kterých se může pojištění proti odcizení věci vztahovat např. jen na krádeže z uzamčených prostor.

Pokud ukládáte lyže a další vybavení (mimo svůj pokoj/apartmán) do lyžárny, která je veřejně přístupná, můžete se v případě krádeže obrátit se svým nárokem i na ubytovatele (podrobná pravidla: Rakousko, Německo nebo Slovensko), který je za případné odcizení vašich věcí v některých případech odpovědný. Přesto je nejlepším pojištěním proti krádeži prevence - mít lyže a další vybavení vždy na očích a ve vzdálenosti, která vám umožní dostatečně rychle reagovat.

Šťastnou zimní dovolenou a pozornou ruku při výběru cestovního pojištění!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz