Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak na souseda potížistu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Sousedské spory často začínají neřešenými a na sebe se nabalujícími maličkostmi.

Nesnesitelné dupání, hlasitá hudba, štěkající pes, listí ze sousedova stromu na vaší zahradě, silný kuřák o patro pod vámi. Co se sousedem, když domluva selže?

Článek

Sousedy si nevybíráte. Proto je dobré vědět, jak si se sousedem-potížistou poradit. Někdy totiž domluva selže a vám nezbyde, než se zkusit bránit prostřednictvím práva. Na co máte a na co nemáte nárok a kdy (ne)pomůže policie, místní úřad nebo soud?

Můj dům, můj hrad (?)

Vlastnictví opravňuje, ale i zavazuje. Pokud máte terasu či zahradu, pochopitelně si na ní můžete užívat přicházející slunné počasí. Nesmíte však svými aktivitami nepřiměřeně rušit ostatní. Jenže kde končí ještě snesitelná oslava s přáteli a kde už začíná ono nepřiměřené obtěžování sousedů? Každý přiměřenost vnímáme jinak, ale rozhodující jsou tzv. místní poměry, kterým musí sousedé svoje chování podřídit. Jde o pravidla, která jsou samozřejmě rozdílná (a měnící se) v závislosti na místě, čase a podobně. Jiná budou na malé vsi, jiná na hustě osídleném sídlišti velkoměsta. Místním poměrem venkova může být třeba brzy ráno kokrhající kohout.

Při posuzování místních poměrů se nevychází jen z toho, jaké jsou místní poměry v jedné konkrétní oblasti, do úvahy se vezme i jaké jsou obvykle místní poměry ve srovnatelných oblastech.

Hluk

Mezi nejproblematičtější imise (tj. to, čím vás obtěžuje soused) patří hluk. I zde platí - bez ohledu na denní dobu - že musíte respektovat už zmíněné místní poměry. Vedle toho platí ještě tzv. zákaz rušení nočního klidu (22.00-06.00). Ochrana před hlukem v noci je tak de facto dvojí.

Někteří sousedé si to mylně vykládají tak, že ochrana před hlukem v denní dobu vlastně neexistuje a že mohou např. v devět hodin večer nastartovat motorovou sekačku a do deseti hodin zušlechťovat svůj trávník, protože ještě nezačal noční klid.

Praktický rozdíl je především v tom, že rušení nočního klidu je přestupek a s vymáháním dodržování nočního klidu vám pomůže i policie. Nemusíte přitom shromažďovat důkazy o rušení nočního klidu, úplně postačí i výpověď zasahujícího policisty. Na druhé straně nepřiměřené rušení hlukem (nad míru místních poměrů) přes den je problém, s kterým se musíte typicky obrátit na civilní soud. A budete muset mj. prokázat, že k takovému nepřiměřenému rušení opravdu dochází (svědectvím, záznamem, odborným vyjádřením…).

Speciální ochranu před hlukem vám poskytuje i zákon o veřejném zdraví, jehož dodržování kontroluje krajská hygiena, na kterou se lze případně obrátit s žádostí o pomoc. Má však omezené možnosti. Zasáhnout může třeba proti příliš hlasité hudební produkci ve vnitřním prostoru, už ale ne proti hlasovým projevům lidí nebo zvířat. Ale znovu - nedostatek pravomocí hygieny nic nemění na tom, že vás soused nesmí hlukem obtěžovat nepřiměřeně přes míru místních poměrů. V kteroukoliv denní či noční dobu.

Listí a přerůstající větve

Padající okvětní lístky nebo agresivní pylové alergeny na jaře, vosy u spadaných plodů v létě a hromady listí na podzim – tím vším vás může „obdarovat“ sousedům strom. I zde platí, že vás soused nesmí těmito imisemi obtěžovat nepřiměřeně nad míru místních poměrů.

Souseda můžete požádat o to, aby odstranil větve nebo kořeny, které zasahují na váš pozemek. Když vám soused nevyhoví, můžete ve vhodném období a vhodným způsobem (botanicky vzato) provést úpravu stromu sami. Vždy musí ale váš zájem (na tom, aby vás sousedův strom neomezoval) převyšovat zájem na jeho zachování. Pokud pro to máte rozumný důvod, můžete souseda požádat, aby nevysazoval stromy ve vzdálenosti do 3 metrů (resp. 1,5 metru) od vašeho pozemku.

Dosáhnout můžete i toho, že soused „problémový strom“ bude muset pokácet. A to bez ohledu na datum vysazení takového stromu nebo jeho vzdálenost od vašeho pozemku [to jsou parametry, které ovlivňují pouze váš postup (různé typy žalob) a vaší šanci uspět, ale ne dosažitelný výsledek]. Svým způsobem je obtěžování i špatný stav sousedova stromu. Pokud hrozí jeho pád, můžete se obrátit na soud, aby sousedovi uložil pádu stromu předejít, třebas i jeho pokácením.

Pomlouvání a nadávky

Sousedské spory mohou od neshod a drobných naschválů přejít až k vyložené nenávisti. Pomstít se sousedovi pomluvou se opravdu nemusí vyplatit, jelikož jde v závislosti na konkrétních okolnostechpřestupek, resp. trestný čin. Trestní oznámení (do rukou policie/st.zast.) i podnět k zahájení přestupkového řízení (obvykle do rukou místního úřadu) jsou přitom tzv. zadarmo a ochota poškozeného se bránit tak může být vysoká. Nad to lze požadovat náhradu újmy (před civilním soudem). Obdobně to platí pro nadávky sousedovi na veřejnosti a pochopitelně pro jeho fyzické napadení.

Sousedské (soudní) spory mohou být nákladné, dlouhé a především lidsky nepříjemné. Přesto na ně nesmíte rezignovat, nemá-li neomalenost a neúcta k ostatním vyhrát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz