Hlavní obsah
Víra a náboženství

Antikult. Hra na totalitní sektu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: AI Midjourney

Ve světě s tradičními náboženstvími panuje hluboce zakořeněný strach z čehokoli, co se vymyká jejich víře. Tento strach je využíván k politickým účelům a jedním z jeho nástrojů se stal termín „totalitní sekta“.

Článek

V tomto článku se podíváme na to, kdo a za jakým účelem tento termín zavedl, a jaké důsledky přináší takovéto neuvážené označování.

Antikultista Dvorkin a jeho aktivity

Pojem „totalitní sekta“ se do Evropy dostal díky Alexandru Dvorkinovi v roce 1997. Zavedl ho jako označení pro všechny malé náboženské skupiny. Ne, neudělal jsem chybu – všechny. Dokonce i jeho spolupracovníci, při práci v antikultovní organizaci, se od něj opakovaně snažili zjistit, zda v jeho chápání existuje nějaká organizace, která mezi ně nepatří, ale dostalo se jim neurčité odpovědi, která se omezovala na to, že „sekta je sekta“, kde je každý potenciálně nebezpečný a nepředvídatelný. A pokud lidem Ruská pravoslavná církev (RPC) nestačí a hledají něco jiného, pak by za to měli být pronásledováni.

…normální člověk je vychován na vysokých příkladech lidského ducha. Člověk vychovaný právě v tradičním náboženství a projevu kultury, tradiční kultury, opět v rámci kulturotvorného náboženství (tradičního)… Je jasné, že tohle bezmocné scientologické tlachání nebo nějaký pseudohinduismus krišnaitů či bílého bratrstva (jejich jmen je celá legie) – to všechno člověk nemůže vnímat.
A. L. Dvorkin

Ve světě s tradičními náboženstvími panuje hluboce zakořeněný strach z čehokoli, co se vymyká jejich víře. Tento strach je využíván k politickým účelům a jedním z jeho nástrojů se stal termín „totalitní sekta“. V tomto článku se podíváme na to, kdo a za jakým účelem tento termín zavedl, a jaké důsledky přináší takovéto neuvážené označování.

Antikultista Dvorkin a jeho aktivity

Takové tvrdé výroky pracovníka Rady expertů Ruské pravoslavné církve na adresu nových náboženských hnutí v zásadě neodpovídají křesťanskému postoji k věřícím a byly opakovaně odsouzeny religionisty a akademiky v Rusku.

Takovou rétoriku, kterou Dvorkin v roce 2009 přivezl do Evropy, akademické kruhy nepodpořily, ale přesto byl jmenován viceprezidentem Evropské federace center pro výzkum a informace o sektářství (FECRIS), francouzské antikultovní organizace s celoevropským vlivem.

FECRIS je z 90 % financován francouzskou vládou, což znamená, že peníze jdou z kapes daňových poplatníků. Zdalipak vědí, co organizace, kterou sponzorují, vlastně dělá?

Koneckonců evropské soudy nashromáždily spoustu materiálů dokazujících nezákonnou a protilidskou činnost FECRIS. Přesto tato organizace pravidelně šíří negativní propagandu o náboženských menšinách, a to i na mezinárodních fórech, jako je výroční konference Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Ruská pobočka FECRIS, v jejímž čele stojí Dvorkin, získává významnou finanční podporu od Ruské pravoslavné církve (RPC) i ruské vlády.

Dvorkin je postava, která svou přítomností způsobuje chaos a ničí osudy statisíců lidí. Jeho totalitní sektářské hry se ukázaly jako velmi příznivé pro totalitní režimy. Dvorkin například podporoval zničení hnutí Falun Gong v Číně.

Ve skutečnosti jsme proti Falun Gongu, protože jsme pro skutečnou pravdu, laskavost a trpělivost. Protože mimo Krista žádná pravda neexistuje a nevědomý šarlatán Li Hongzhi, který tvrdí, že je ztělesněním pravdy, je spíše ztělesněnou lží.
A. L. Dvorkin
Falun Gong je tedy surová totalitní sekta, jejíž členy využívá její vůdce k vendetě proti čínské vládě, a kterou zase využívají americké zpravodajské služby pro své zahraničně-politické cíle.
A. L. Dvorkin

A nešlo jen o psychologický a morální nátlak na lidi, ne. V Číně byli stoupenci Falun Gongu ničeni fyzicky. A dnes vidíme, jak tento trend proniká i do demokratické Evropy.

KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA?

Dvorkin se vrátil do Ruska v roce 1997 po období emigrace do Spojených států, kde byl členem nechvalně známé organizace CAN. Antikultovní organizace CAN se zabývala tzv. „deprogramováním“ lidí a zkrachovala kvůli obrovskému množství žalob od svých obětí. Kdo má zájem, může si o tom najít více informací. Když se FBI blíže zaměřila na antikultisty z CAN, vrátil se Dvorkin do své rodné vlasti jako občan USA. Zde se aktivně zapojil do antikultovních aktivit, šířil propagandu a strach svými hony na čarodějnice a na každého chrlil nálepky „totalitní“ nebo „destruktivní sekta“. Jeho aktivity nakonec vedly k přijetí zákona, který výrazně omezil náboženskou svobodu.

Předtím, od roku 1990, platil v Rusku jiný zákon, který podporoval svobodu. Podle nové legislativy byla vyžadována oficiální registrace všech nových náboženství a zároveň nutnost prokázat, že v Rusku existují již 15 let, plus spousta dalších nesplnitelných požadavků. To znamená, že účelem zákona je ve skutečnosti jednou provždy postavit mimo zákon všechny malé náboženské skupiny.

Poté byly v Rusku přijaty další 2 zákony: 2012 – o boji proti extremistickým aktivitám a v roce 2016 – zákon Jarovoj (zákon definuje šíření náboženské víry nebo pozvání na bohoslužby jako nelegální misijní činnost, pokud k ní dochází mimo oficiálně registrovaná místa (včetně soukromých domů a internetu). Každá modlitba, shromáždění lidí k modlitbě nebo diskuse o filozofických otázkách, nebudou-li tito lidé patřit k organizací Ruské pravoslavné církvi nebo islámu, by tedy mohly být pro takový „zákon“ potenciálními extremisty.

Mimochodem, co se týče islámu, buddhismu a dokonce i jogínů, antikultisté Dvorkin a spol. provádějí antipropagandu již dlouhou dobu a mluví velmi ostře.

[Hare Krišna] jsou nepochybně totalitní sektou s kriminální minulostí, kterou by jim záviděla jakákoli mafie… obchod s drogami, zbraněmi, znásilňování dětí, vraždy a kdo ví, co všechno ještě mají na kontě.
A. L. Dvorkin
Příkladem totalitních sekt může být Scientologie, Svědkové Jehovovi, Mormoni, Hare Krišna, neoletniční (Velvyslanectví Boha, Živá víra, Nová generace atd.), Anastasijci, Vissarionité, Ivanovité, Sahadža jóga, Brahma Kumaris, Falun Gong .
A. L. Dvorkin

Možná kvůli velkému počtu věřících se zatím nedostali za mříže jako například Svědkové Jehovovi. Tito nevinní lidé byli po vydání zákona Jarovoj (2016) nemilosrdně pronásledováni, mučeni a vězněni. Taková genocida malých náboženských skupin (včetně Hare Krišna a dalších) byla opakovaně odsouzena mezinárodními soudy.

Antikultovní organizace FECRIS a A. Dvorkin. Rozsah je ohromující

Ale není to problém jen Ruska. Zdá se, že se Dvorkin rozhodl stát světovým patriarchou. Narativy RCP a pronásledování všech nepravoslavných a jinak smýšlejících nyní fungují v celé Evropě.

Ostatně Dvorkin byl až do roku 2021 viceprezidentem společnosti FECRIS, která má asi 70 poboček po celém světě. Je příznačné, že antikultovní organizace FECRIS (nebo její větve) v různých zemích pronásledují nejen náboženské menšiny, ale také spolky a hnutí, která s náboženstvím nemají vůbec nic společného. Děje se tak díky dezinformacím vkládaným do médií. A bylo by fajn, kdyby to všechno skončilo. Jsou zde ale fakta, která nejsou pro slabé povahy. Hovoříme o fyzickém zničení „nežádoucích“ a takových faktů je mnoho. Ale ten nejodpornější se stal v Číně, o které jsme se zmínili dříve, se stoupenci duchovního učení Falun Gongu (meditace duchovního zdraví, jedna ze směrů čchi-kungu).

K pronásledování Falun Gongu nedošlo bez pomoci Dvorkina. Opakovaně poskytoval poradenství úřadům a sám cestoval do Číny, kde jim radil, jak zničit „sektáře“. Víte, kolik bylo stoupenců Falun Gongu? 10 milionů lidí. Víte, co s nimi udělali? Byli pronásledováni, posláni do nápravných táborů a mnoha lidem, byly, ještě za živa, odebrány orgány. Sami můžete najít obrovské množství důkazů a přepisů soudních procesů s výpověďmi svědků. A to vše kvůli víře? Kolikrát to historie slyšela? Ale ve skutečnosti jde o další křížovou výpravu za mocí a pohádkovými příjmy konkrétních lidí. Antikultovní organizace, schovávající se za církev a věřící, prosazují do legislativy zákony, které jim v různých zemích vyhovují.

Proč chodit daleko? Vzpomeňte si na rok 2022 a zákon přijatý ve Francii o kultech (sektách). A kdo ho prosadil? Jistá Sonia Backes (náměstkyně ministra vnitra), do jejíhož portfolia patří antikultovní organizace Miviludes (alias FECRIS). Nezbývá než čekat: jaký další terč tento zákon v Evropě zasáhne?

ZDROJE:

https://freedomofbelief.net/fecris

https://www.chinadaily.com.cn/china/2008-05/13/content_6679151.htm

https://freedomofconscience.eu/2014-04-question-about-the-fecris/

https://en.wikipedia.org/wiki/Persecution_of_Falun_Gong - související odkazy

https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Dvorkin - související odkazy

https://wek.ru/vedushhie-psixiatry-issledovali-dushevnoe-zdorove-glavnogo-sektoveda-aleksandra-dvorkina

https://afmedia.ru/obshchestvo-i-politika/sektovedu-aleksandru-dvorkinu-postavili-psihicheskiy-diagnoz-foto

https://iriney.ru/main/prakticheskie-sovetyi/pravovyie-aspektyi-protivodejstviya-totalitarnyim-sektam.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz