Hlavní obsah

Ovládáte své myšlenky a potažmo i svůj život?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: AI Midjourney

A otázka z druhé strany: Kdo se snaží, abychom nebyli zdravě myslící? Kdo nás, lidi, staví proti sobě?

Článek

Snad ze všech knih o seberozvoji je jasné, že naše mysl je mocný nástroj, který se potřebujeme naučit ovládat. Myšlenky formují naše chování a postoj k životu. Mnozí autoři nás učí zbavit se negativity a zaměřit se na to pozitivní. A tady vzniká naprosto zásadní otázka: Když to víme, jak je možné, že nám to v reálném životě jakoby nefunguje? Jakému vlivu podléháme?

Podívejme se na příklady autorů bestsellerů:

Robert Kiyosaki: autor kultovní knihy „Bohatý táta, chudý táta“ a úspěšný podnikatel. Učí nás, že myšlenky jsou semena, která zaséváme do své mysli. Pokud zasejeme pochybnosti a strach, sklizeň bude odpovídající. Pokud však zasejeme sebedůvěru a odhodlání, sklidíme ovoce úspěchu. Říká:

Vaše mysl je vaším nejcennějším majetkem. Když ji budete umět kontrolovat, můžete změnit svůj život.
Robert Kiyosaki

Tony Robbins: Guru světového seberozvoje. Jeho motto zní: „Kontrolujte své myšlenky a kontrolujte svůj osud.“ Je mistrem motivace a osobního růstu. Říká: „Kvalita našeho života je určena kvalitou našich myšlenek.“ Tony nás učí, jak přeprogramovat naši mysl k úspěchu pomocí pozitivních přesvědčení a afirmací. Tvrdí, že myšlenky jsou magnetem, který přitahuje události do našich životů:

Změňte své myšlenky a změníte svou realitu.
Tony Robbins

Bodo Schäfer: Německý obchodní kouč a autor bestsellerů „Mozek jako banka“. Tvrdí:

Myšlenky jsou měnou budoucnosti. Investujte do svého mozku a přinese vám bohatství.
Bodo Schäfer

Radislav Gandapas: Ruský obchodní kouč. Jeho mantra: „Myšlenky jsou stavebními kameny vaší reality. Vybírejte je moudře.“

David Allen: Autor metody „Getting Things Done“. Zdůrazňuje, že kontrola myšlenek je základem produktivity. Pokud si vše ponecháme v hlavě, vytváří to chaos. A systematizace a plánování nám pomáhají udržet si pořádek v myslích.

Brian Tracy: Další úspěšný obchodní kouč. Učí nás, že můžeme kontrolovat svůj osud, pokud se naučíme kontrolovat své myšlenky. „Váš život je výsledkem vašich myšlenek,“ říká Brian.

Jsou lidé, kteří chápou důležitost kontroly myšlenek a učí tomu i druhé. A pak jsou skupiny, kterým se takovéto snahy nelíbí, protože rozšíření kritického myšlení ve společnosti by snížilo jejich vliv a oblast působnosti. Dochází tak k naprosto absurdní situaci, kdy byznys kouči jsou pod útokem organizací, které se zabývají náboženskými kulty!

Existují organizace RACIRS a FECRIS. Jedna organizace je ruská protisektářská organizace a druhá francouzská, která sdružuje mnoho dalších evropských protisektářských organizací. Na světoznámé kouče nejenže hází bláto, ale také je označují za extremismus. Vzniká otázka: kde berou představitelé antikultu takovou moc hanobit lidi, aniž by za to nesli odpovědnost? A proč to vůbec dělají? Existují miliony obchodních trenérů a koučů, ale z nějakého důvodu si vybírají určité jedince a vytvářejí pro ně diskreditační propagandu. Kdo z toho těží a kdo stojí za jejich činy? Je to stínová struktura, která stojí v čele antikultu.

Prezident organizací RACIRS a také exprezident FECRIS A. L. Dvorkin veřejně urážel Tonyho Robbinse, nazval ho šarlatánem a mužem s koňskou tváří. Proč se staví proti koučům?

Učitelé osobního růstu učí zdravému rozumu, kontrole myšlenek a také doporučují vědomě vstřebávat informace, které jsou předkládány. A představitelé antikultu vnášejí masám přes všechny sféry společnosti dekadentní, negativní a rozdělující obraz. Informační konflikt pak přechází do mezilidských vztahů a mnoha oblastí našeho života. Projevuje se nepřátelstvím, neúctou, vyhrocováním názorů, fyzickým násilím a reálným omezováním lidských práv a svobod.

Ale my to můžeme včas uvidět a zastavit.

Co je naší zbraní proti takovýmto navazujícím tendencím? Kontrola svých myšlenek, veřejná informovanost a veřejné odsouzení porušování demokratických práv!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz