Hlavní obsah

Když se bloger utne, je to jedna věc. Ale když seká hlava nehlava, je čas zpozornět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: AI Midjourney

Ilustrační obrázek

Reakce na článek slovenského blogera Radka Mačuhy: „Šimkovičovej Ultima Thule“

Článek

Zpočátku u Radka vše začínalo dobře nebo minimálně normálně. Radko psal články o morálních a národních hodnotách (1, 2) a otevřeně podporoval Zuzanu Čaputovou (3):

Zuzana Čaputová podporuje i své kritiky, dělá Slovensku ve světě dobrou reklamu. Proto Vám, paní prezidentko, děkuji.
Radko Mačuha

Postupem času se však něco zvrtlo. Radko začal psát stále více zavádějících článků, které zcela postrádají věcný obsah. V jednom ze svých článků popsal rozhovor s jistým politikem, kterého Radko označil za neonacistu a konspirátora. A až na konci článku v závorkách napsal, že rozhovor byl smyšlený (4).

Při zběžném pohledu se může zdát, že začal kritizovat vládu, protože to přináší více zhlédnutí a blogerovi větší popularitu? Ve skutečnosti je ale situace mnohem vážnější.

Často přirovnává ministry a další úředníky k nacistům (6). Došlo to až do absurdity, kdy Mačuha se snaží zdiskreditovat vládu na základě… numerologie! A tak o jednom z politiků píše (5):

Neptun znamená, že jeho povolání může mít něco společného s iluzemi a podvody. Dokonce i jeho obraz na veřejnosti může být zcela klamný, nejasný, idealizovaný.
Radko Mačuha

Velmi ostrou rétoriku a zcela bez logických i argumentačních souvislostí zvolil také v článku Šimkovičovej Ultima Thule, kde dobrovolnickou organizaci, která vyzývá ke sjednocení lidí a řešení problému klimatických katastrof, zcela diskredituje a opět označuje za nacistickou. Ještě do toho zamíchá bez jakýchkoliv souvislostí i slovenskou ministryni.

Objevuje se tady ale jeden velký paradox, který stojí za povšimnutí: že přesně takovéto metody cíleného očerňování používali právě nacisté při zničení Výmarské republiky. Joseph Goebbels, bývalý říšský kancléř Německa ve 30. letech 20. století, založil noviny Der Angriff. Goebbels a jeho soudruzi v těchto novinách aktivně kritizovali stávající vládu, zdůrazňovali neefektivitu a zkorumpovanost úřadů Výmarské republiky. Stejnou metodu používali komunisté také před Říjnovou revolucí v roce 1917.

A právě tyto pokusy o stigmatizaci některých organizací s využitím médií - to je to, čemu se dnes říká antikult. Například Massimo Introvigne, předseda komise OBSE a jeden z nejznámějších světových sociologů, je přesvědčen, že podstata nacistických tendencí je v současné době reprezentována právě antikultem:

Zdálo by se - jen pár článků v novinách, krátké video na internetu a několik karikatur. Je třeba si ovšem uvědomit, že projevy nesnášenlivosti pro vás nejsou nebezpečné dnes, ale stanou se reálným nebezpečím v budoucnu.
Massimo Introvigne, předseda komise OBSE, sociolog

Proto, jak už jsem uváděl také v předchozích článcích, je potřeba aktivně zapojit kritické myšlení a mít se na pozoru!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz