Hlavní obsah
Názory a úvahy

Povyk kolem důchodu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Je trapné, že se protistrany nedokážou dohodnout na termínu odchodu do důchodu. Opravdu si všichni myslíme, že jsme v pětašedesáti staří?

Článek

Z vlastní zkušenosti vím, že někteří lidé přesluhují docela rádi. Jedná se většinou o vysokoškolsky vzdělané občany. Znáte ve svém okolí například lékaře, inženýry, právníky, vědce i učitele, kteří by odešli do důchodu ihned, jak je to možné? Nejedná se jen o peníze, ale odchodem do důchodu ztrácíte vše to, co jste léta budovali, na čem jste pracovali, čím jste přispívali společnosti. Najednou se ocitnete v době, se kterou si nevíte rady. Zpočátku je príma ráno si pospat nebo večer chodit pozdě spát. Ale začne vám chybět společnost lidí, kontakty, připadáte si neužiteční a hledáte, jak nabytý čas vyplnit.

Je mi 77 let a přesluhovala jsem 8 roků až do pětašedesáti (mohla jsem odejít v 57 letech vzhledem ke 3 vychovaným synům). I dnes se snažím být aktivní. Ne všem stačí starat se o rodinu nebo zahrádku.

Chápu, že nejsme všichni v pětašedesáti zcela zdraví a odchod do důchodu je nutnost. Proto si myslím, že věk odchodu není v dnešní době až tak důležitý. Nestačilo by tak stanovit pouze délku odpracovaných let a potom ať se každý rozhodne, zda bude v činnostech pokračovat nebo ne? U zvlášť těžkých povolání bych stanovila totéž.

Tak co vy na to, stačí se domluvit a hlavně jednat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz